Kiborult és fenyegetőzni kezdett a boszniai szerbek feje, miután az alvilági kapcsolatairól kérdezte egy riporter

2023. november 21. – 18:17

Másolás

Vágólapra másolva

A boszniai Szerb Köztársaság (RS) elnöke, Milorad Dodik csütörtökön egy sajtótájékoztatón esett neki egy újságírónőnek, miután az az alvilági kapcsolatait firtatta – írja az N1 televíziócsatorna hírportálja.

Az N1 riportere, Snežana Mitrović azt kérdezte Dodiktól, hogyan lehet, hogy olyan ismert alvilági figurákkal szerepel fotókon, akiket nemrég letartóztatott a rendőrség. Dodik erre számonkérte és hazugsággal vádolta meg az újságírónőt.

„Ne vágjon át, ne hazudjon, hazudozik mindig, amikor csak beszél. Senki nem volt a közelemben, nem is közeledhet hozzám, maga pedig nem tulajdoníthat nekem ilyen barátságot, közösséget, hisz húsz éve vagyok hatalmon” – kelt ki a szerb politikus. Az újságírónő azt mondta, hogy nem célozgatott, akár biztonsági problémáról is lehetne szó.

Dodik erre azt válaszolta, a kampánya során is fotózkodhatott bárkivel, erre nincs ráhatása. Ugyanakkor a szóban forgó felvételeken nemcsak kampányeseményen, hanem Dodik pártjának gyűlésein is megjelentek alvilági szereplők, ahol kezet fogott néhányukkal.

A politikus a sajtótájékoztatón azzal is megvádolta az N1 csatornát, hogy amerikai érdekek mentén próbálják őt oroszbarátnak lefesteni, és „szerbellenes” narratívákat szőnek köré.

„Nagyon toleránsak vagyunk, hogy egyáltalán beengedjük magát a hivatalos intézményekbe… Azt hiszi, hogy nincs olyan szolgálat, ami követi önt és azt, hogy mit csinál?”

– váltott fenyegetőbb stílusra Dodik. A szidalmazás egy pontján a mikrofont is kivette a nő kezéből. Később megfenyegette az N1 csatornát – és közvetve az újságírónőt is –, hogy kitiltatja őket.

A történet a sajtótájékoztató után sem ért véget, mivel Dodik néhány órával később felhívta Mitrovićot – írja az N1. A nő először azt hitte, hogy a politikus bocsánatot akar kérni, de ennek épp az ellenkezője történt. Mitrović szerint Dodik káromkodva sértegette, amiért megírták, hogy korábban kioktatta őt.

Az újságíró elmondása szerint csak azért nem ment el feljelenteni a politikust, mert nem rögzítette a beszélgetést. Elmondása szerint azóta több más újságírótól is megtudta, hogy Dodik telefonon keresztül nyomást gyakorolt rájuk.

Az események hatására a Safe Journalist sajtómunkásokért küzdő szervezet közleményt adott ki, amelyben felszólítják Dodikot, hogy fejezze be az újságírók vegzálását. Bosznia-Hercegovina újságírókat tömörítő szakszervezete pedig azt mondta, hogy jogi útra fogják terelni az ügyet.

Ami pedig a Dodikkal összefüggésbe hozható oroszbarát politikát illeti: Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára egyébként éppen hétfőn beszélt arról, hogy aggódik a Bosznia-Hercegovinára gyakorolt orosz befolyás és a boszniai szerbek elszakadási törekvései miatt.

A NATO-főtitkár a kijelentéseivel arra utalt, hogy Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke az utóbbi két évtizedben többször is országrészének elszakadása mellett állt ki, mert szerinte Bosznia-Hercegovina államként működésképtelen. Emellett a boszniai szerbek a történelmi és kulturális kapcsolatokra hivatkozva nem akarják megszakítani a kapcsolatot Oroszországgal, és ellenzik, hogy Bosznia-Hercegovina szankciókat vezessen be Moszkva ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!