Szankciókkal sújtja Amerika Milorad Dodik boszniai szerb vezető családját és üzleti körét

2023. október 20. – 21:16

Másolás

Vágólapra másolva

Az USA pénteken szankciókat vezetett be Milorad Dodik, a boszniai szerbek vezetőjének családjával és üzleti körével szemben.

„Az Egyesült Államok szankciókat vezet be a Szerb Köztársaság elnökének, Milorad Dodiknak támogatói hálózatát alkotó személyek és szervezetek ellen. A pénzügyminisztérium két személy – Dodik két felnőtt gyermeke, Igor és Gorica Dodik – ellen, valamint négy szervezet ellen hozott intézkedéseket” – írják.

Amerika szerint a hálózat célja

  • Bosznia-Hercegovina szétszakítása,
  • az Egyesült Államok közreműködésével létrejött 1995-ös daytoni egyezmény felmondása,
  • a Bosznia-Hercegovinában mélyen gyökerező korrupció fenntartása,
  • az ország klientúraalapú gazdaságának megerősítése,
  • a gazdasági növekedés megakadályozása.

A rendelkezésekkel a Dodikot gazdaggá tevő pénzügyi hálózat tagjait kívánják ellehetetleníteni, azok a korábbi amerikai szankciókra és vízumkorlátozásokra épülnek.

Augusztus végén az USA budapesti nagykövetét, David Pressmant arról kérdeztük, mit gondol arról, hogy Orbán Viktor egyre szorosabb kapcsolatot ápol a boszniai szerbek vezetőjével. Ez azért érdekes, mert Dodik nyílt célja Bosznia-Hercegovina szétszakítása és az Egyesült Államok közreműködésével létrejött 1995-ös daytoni egyezmény felmondása – Orbán Viktor pedig 45 milliárd forintot ígért Dodiknak. Pressman a kérdésre csak annyit reagált: „Nyilvánvalóan komoly aggályaink vannak ezzel kapcsolatban.”

Orbán Viktor október elején a Karmelitában fogadta Milorad Dodikot, Orbán szerint Magyarország és a boszniai Szerb Köztársaság közti kapcsolatok továbbra is kiválóak, és mindent megtesznek az együttműködés erősítése érdekében. Év elején írtunk arról, hogy Orbán Viktor okkal barátkozik a boszniai szerb vezetővel, aki a háború közepén kitüntette Putyint.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!