Az USA támogatna egy új, akár 90 napos tűzszünetet Gázában

2024. január 23. – 05:47

frissítve

Az USA támogatna egy új, akár 90 napos tűzszünetet Gázában
A jemeni húszi lázadók elleni légicsapásra készülő amerikai F-18 Super Hornet 2024. január 23-án – Fotó: U.S. Central Command (CENTCOM) / X /

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok támogatna egy új tűzszünetet a gázai háborúban – jelentette be John Kirby, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője. Ez szerinte lehet akár 30, 60, vagy 90 napos is, ez alatt lehetőség lenne a túszok elengedésére és segély bejuttatására is.

John Kirby egy január 23-i sajtótájékoztatón – Fotó: Roberto Schmidt / AFP
John Kirby egy január 23-i sajtótájékoztatón – Fotó: Roberto Schmidt / AFP

Kirby leszögezte, hogy bármilyen jövője is lesz Gázának, a Hamász vezetői nem lehetnek annak részesei.

(Guardian)

Hat palesztin menekült halt meg az ENSZ egyik menedékhelyén Hán Júniszban a város ostroma során – jelentette be Philippe Lazzarini, az ENSZ palesztinai segélyszervezetének vezetője az X-en. Egyúttal felszólította a harcoló feleket, hogy tartsák be a nemzetközi jogot, és tegyenek meg minden óvintézkedést a civilek és egészségügyi létesítmények védelmében.

Lazzarini szerint „a rettegő személyzet, a betegek és a kitelepítettek most csapdába estek Han Júnisz néhány megmaradt kórházában, mivel folytatódnak a súlyos harcok”. Az ENSZ-menedékhelyek és a kórházak támadása háborús bűnnek számít, mégis rendszeresek az összecsapások ezek körül. A palesztinok szerint Izrael szándékosan támadja a kórházakat, az izraeli hadsereg szerint viszont csak azért teszik ezt, mert sokszor ezekben és az ezek alatti alagutakban rejtőznek el a Hamász harcosai.

(Guardian)

„Az elmúlt nap folyamán az IDF csapatai kiterjedt műveletet hajtottak végre, amelynek során bekerítették Hán Júniszt, és elmélyítették a műveletet a térségben” – közölte az izraeli hadsereg kedden.

„A szárazföldi csapatok közelharcot vívtak, irányították a légierő csapásait, és hírszerzési információkat használtak fel a támadások összehangolására, aminek eredményeképpen több tucat terroristát likvidáltak” – áll a közleményben.

Izrael a múlt héten offenzívát indított a város elfoglalására, ahol szerinte a Hamász fegyvereseinek főhadiszállása is található.

A palesztinok szerint az izraeli blokádok miatt a város kórházai hétfő óta elérhetetlenek. A Nasszer kórházban elhunytakat állítólag a kórház területén temetik el, mert nem volt biztonságos a temetőbe jutni. Az al-Kaír kórházat megrohamozták az izraeli csapatok, és letartóztatták az ott dolgozókat. Az al-Amal kórházat, ahol a palesztin Vörös Félhold mentősei dolgoznak, a segélyszervezet jelentése szerint szintén lövik az izraeli csapatok.

(Guardian)

Az izraeli hadsereg (IDF) kedd hajnalban bejelentette, hogy a gázai szárazföldi offenzívában részt vevő erőknek hétfő délután az eddigi legsúlyosabb veszteséget kellett elszenvedniük, amikor a Hamász fegyveresei összesen 21 katonával végeztek egy rajtaütésben.

A történtek rekonstrukciója még zajlik, de az IDF előzetesen annyit közölt, hogy a katonák épp a Gázai övezet déli részén, az izraeli határ közelében helyeztek el robbanószerkezeteket két épületben, amikor előbb az őket fedező harckocsit, majd rögtön utána az egyik épületet is páncéltörő rakétatalálat érte. A harckocsiban két katona halt meg, a robbanó csapdává váló épületekben és környékükön összesen 19-en. Az IDF szerint sok a sérült is, a mentőalakulatok szerint a terület a detonációktól úgy deformálódott, mint egy földrengés sújtotta övezet. A támadók létszámáról, a rajtaütés mikéntjéről nem érkezett információ.

A rajtaütéssel a szárazföldi offenzívában elesett izraeli katonák száma 219-re nőtt, azonban érdemes hozzátenni, hogy izraeli források szerint január közepéig közel 4000-en szenvedtek súlyos sérüléseket. Az IDF közlése alapján az október végén indított, mára Gáza nagy részére kiterjedő hadműveletekben több mint 9000 palesztin fegyveressel végeztek (a civil áldozatok száma ennek a kétszeresére rúghat).

(via Times of Israel)

Nem sokkal a jemeni húszi lázadókra mért amerikai–brit légicsapás előtt a Downing Street bejelentette, hogy Rishi Sunak brit kormányfő és Joe Biden amerikai elnök telefonon tárgyalt egymással, és megállapodtak abban, hogy a két ország a nemzetközi partnerekkel együttműködve folytatja erőfeszítéseit a húszik által a vörös-tengeri hajózás ellen elkövetett támadások megakadályozása, a támadók elrettentése érdekében. „Megismételték a hajózás szabadsága, a nemzetközi kereskedelem és a tengerészek védelme iránti elkötelezettségüket a jogellenes és indokolatlan támadásokkal szemben” – közölte a Fehér Ház.

Grant Shapps brit védelmi miniszter szerint a vörös-tengeri hajózás ellen elkövetett sorozatos támadások továbbra is veszélyeztetik a hajózó személyzetek tagjainak életét, és a hajóforgalomban okozott fennakadás tűrhetetlen költségekkel terheli az egész világgazdaságot.

A közös brit–amerikai műveletek előzményeként az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók számos drón- és rakétatámadást intéztek a Vörös-tengeren közlekedő – szerintük Izrael felé tartó vagy Izraelt védő – kereskedelmi és hadihajók ellen azóta, hogy Izrael hadműveleteket kezdett a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet katonai és politikai gépezetének felszámolására.

(BBC, MTI)

Újabb közös akciót hajtott végre a brit és az amerikai légierő a jemeni húszi lázadók katonai létesítményei ellen, a légicsapásoknak ezúttal nyolc célpontjuk volt – jelentette be hétfő éjjel a brit védelmi minisztérium.

Grant Shapps brit védelmi miniszter önvédelmi akciónak nevezte a fellépést. A légitámadásban a brit királyi légierő (RAF) négy Typhoon FGR4 harci repülőgépe és két Voyager légi üzemanyag-utántöltő repülőgépe vett részt. A brit gépek Paveway IV típusú precíziós irányított bombákkal támadtak két húszi katonai létesítményt a jemeni főváros, Szanaa repülőtere közelében. A Pentagon közlése szerint az amerikai harci gépek az Eisenhower repülőgép-hordozóról szálltak fel.

A brit, az amerikai, a holland, az ausztrál, a kanadai és a bahreini kormány kedd hajnali közös közleménye szerint az akciónak összesen nyolc célpontja volt; ezek között mindenekelőtt „a húszik rakétatámadási és légi felderítő képességeihez kötődő” föld alatti tárolók és egyéb katonai létesítmények szerepeltek. A csapásokat Ausztrália, Bahrein, Kanada és Hollandia támogatásával hajtották végre.

Rövid időn belül ez már a nyolcadik légicsapás volt, amelyet az Egyesült Államok a jemeni húszi célpontokra mért, és ez volt a második, amelyet a brit légierővel közösen hajtottak végre. Az előző közös csapásról erről ebben a cikkben írtunk bővebben.

(MTI, BBC)

  • Gázai túszok hozzátartozói rohamozták meg az izraeli parlament bizottsági ülését hétfőn.
  • A Hamász azt mondta, nem lát esélyt arra, hogy a fogságában lévő, körülbelül 130 túsz hazatérhessen Izraelbe.
  • Túlélte a Gázában lévő túszok miatt indított bizalmi szavazást Netanjahu kormánya.

A háború hétfői híreit itt találja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!