A Hamász végrehajtotta a gázai offenzíva eddigi leggyilkosabb ellentámadását

2024. január 23. – 10:53

Másolás

Vágólapra másolva

Az izraeli hadsereg (IDF) kedd hajnalban bejelentette, hogy a gázai szárazföldi offenzívában részt vevő erőknek hétfő délután az eddigi legsúlyosabb veszteséget kellett elszenvedniük, amikor a Hamász fegyveresei összesen 21 katonával végeztek egy rajtaütésben.

A történtek rekonstrukciója még zajlik, de az IDF előzetesen annyit közölt, hogy a katonák épp a Gázai övezet déli részén, az izraeli határ közelében helyeztek el robbanószerkezeteket két épületben, amikor előbb az őket fedező harckocsit, majd rögtön utána az egyik épületet is páncéltörő rakétatalálat érte. A harckocsiban két katona halt meg, a robbanó csapdává váló épületekben és környékükön összesen 19-en. Az IDF szerint sok a sérült is, a mentőalakulatok szerint a terület a detonációktól úgy deformálódott, mint egy földrengés sújtotta övezet. A támadók létszámáról, a rajtaütés mikéntjéről nem érkezett információ.

A rajtaütéssel a szárazföldi offenzívában elesett izraeli katonák száma 219-re nőtt, azonban érdemes hozzátenni, hogy izraeli források szerint január közepéig közel 4000-en szenvedtek súlyos sérüléseket. Az IDF közlése alapján az október végén indított, mára Gáza nagy részére kiterjedő hadműveletekben több mint 9000 palesztin fegyveressel végeztek (a civil áldozatok száma ennek a kétszeresére rúghat).

(via Times of Israel)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!