Egy föld alatti cellában találták meg egy már korábban szabadon engedett ötéves gyerek rajzait Hán Júniszban

2024. január 20. – 10:18

frissítve

Egy föld alatti cellában találták meg egy már korábban szabadon engedett ötéves gyerek rajzait Hán Júniszban
Fotó: AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az izraeli hadsereg olyan képeket tett közzé, amelyek abban a dél-gázai Hán Júniszban lévő föld alatti járatban készültek, ahol korábban izraeli túszokat tartott fogva a Hamász.

Daniel Hagari szóvivő szerint az alagútrendszer a Hamász egyik parancsnokának otthonából nyílt. Az izraeli erők végeztek a Hamász fegyvereseivel, az alagútban pedig robbanószerkezeteket találtak. Hagari szerint egy kilométerrel beljebb az alagútban, a föld alatt mintegy 20 méterrel egy nagy szobát találtak, amelyben korábban túszokat tartott fogva a Hamász.

Néhány ott fogva tartott túszt már szabadon engedtek, a katonák a helyszínen megtalálták a még novemberben szabadon engedett ötéves Emilia Aloni által készített rajzokat. Öt cellát találtak, mindegyikben volt egy matrac és egy vécé. Izrael szerint különböző időpontokban mintegy 20 túszt tartottak itt fogva.

Forrás: IDF
Forrás: IDF

„Néhányukat mintegy 50 nappal ezelőtt már szabadon engedték, másokat pedig Gázában tartanak fogva, valószínűleg még ennél is rosszabb körülmények között” – mondta a szóvivő.

Az iráni külügyminisztérium elítélte a Szíriában végrehajtott rakétatámadást, amelyben meghalt az iráni Forradalmi Gárda öt tagja. Irán Izraelt tette felelőssé a támadásért, Izrael egyelőre nem reagált a vádakra. Irán szerint a támadás „kétségbeesett kísérlet arra, hogy nagyobb legyen a bizonytalanság a térségben”.

Az áldozatok között volt a gárda helyi információs vezetője is. Izrael régóta támadja Szíriában az iráni katonai vezetőket. Szíriai források szerint most is egy precíziós rakétát használtak, ami teljesen lerombolt egy többemeletes épületet.

„Irán fenntartja magának a jogot, hogy a megfelelő időben és helyen válaszoljon a hamis cionista rezsim szervezett terrorizmusára” – mondta Nasszer Kanáni iráni külügyi szóvivő. Egyúttal felszólította a külföldi országokat és a nemzetközi szervezeteket, hogy ítéljék el a támadást.

(Guardian)

Az iráni Forradalmi Gárda ötödik tagja is meghalt abban a rakétatámadásban, amelyet a hírek szerint Izrael követhetett el Szíriában. A Forradalmi Gárda közleménye szerint Amin Samadi „mártírként esett el”. Az áldozatok között volt a gárda helyi információs vezetője is.

(Guardian)

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint a Hamász megsemmisítése után Izraelnek fenn kell tartania a biztonsági ellenőrzést Gáza felett, hogy Gáza többé ne jelentsen fenyegetést Izraelre – reagált szombati közleményében a miniszterelnök hivatala Joe Biden amerikai elnökkel pénteken folytatott telefonbeszélgetésre.

Az amerikai elnök pénteken a független palesztin állam létrehozásának lehetséges megoldásairól is egyeztetett Netanjahuval. Az Egyesült Államok továbbra is támogatja Izrael Hamász elleni háborúját, ám a nézetkülönbségek egyre erőteljesebbek a két fél elképzelése között. Washington szerint a kétállami megoldás az egyetlen válasz az izraeli–palesztin konfliktus megoldására, és a Gázai övezet megszállása „nagy hiba” lenne. Úgy véli, ehhez az összes fél – izraeliek, palesztinok, regionális partnerek, globális vezetők – erőfeszítéseire szükség van.

(Guardian)

A Makkabi Haifa a Bozsik Arénában fogadja a belga Gentet a Konferencia-liga egyeneses kieséses szakaszának első fordulójában.

Az európai szövetség már hozzájárult, hogy az izraeli csapat február 15-én 21 órától a 16 közé jutásért a párharc első meccsét Kispesten játssza.

Az izraeli klubok a palesztin–izraeli fegyveres konfliktus miatt nem játszhatnak hazai pályán. A Makkabi Haifa nem először választotta Magyarországot hazai meccsének helyszínéül, ugyanis november 30-án még az Európa-liga csoportkörében a Puskás Arénában fogadta a francia Rennes-t, amelytől 3-0-ra kikapott.

(MTI)

Az amerikai légierő megsemmisített három húszi hajóelhárító rakétát Jemenben, amelyek a Vörös-tenger déli része felé irányultak és készen álltak a kilövésre – közölte az amerikai fegyveres erők központi parancsnoksága.

A Centcom szombati közleménye szerint miután az amerikai erők azonosították a rakétákat Jemen húszik által ellenőrzött területén, és megállapították, hogy közvetlen veszélyt jelentenek a térségben tartózkodó kereskedelmi és hadihajókra, önvédelemből csapást mértek és megsemmisítették a rakétákat.

A Hamász palesztin iszlamista szervezet és Izrael között a Gázai övezetben zajló konfliktus kiújulása óta a jemeni húszi lázadók számos kereskedelmi hajó ellen hajtottak végre támadásokat a Vörös-tengeren, vélhetően iráni támogatással. Az Egyesült Államok a Szuezi-csatornához vezető, kulcsfontosságú tengeri kereskedelmi útvonal hatékonyabb védelme érdekében nemzetközi katonai szövetség létrehozását kezdeményezte, aminek már több mint húsz ország, köztük Nagy-Britannia, Kanada, Franciaország, Hollandia, Norvégia és Dánia a tagja és épp pénteken jelentette be Belgium is, hogy csatlakozik a vörös-tengeri katonai szövetséghez.

(MTI)

Az iráni Forradalmi Gárda négy tagját megölte egy szombat reggeli izraeli légitámadás Damaszkuszban – állítja a Reuters egy helyi forrása. Az áldozatok között volt a gárda helyi információs vezetője is. Egy iráni tévécsatorna szerint csak ketten haltak meg.

Izrael régóta rakétázza Szíriában az iráni katonai vezetőket, a gázai háború kezdete óta ez gyakoribbá vált. Szíriai források szerint most is egy precíziós rakétát használtak, ami teljesen lerombolt egy többemeletes épületet.

(Reuters)

Helyszíni jelentések szerint robbanások voltak Damaszkuszban, Szíria fővárosában. A város délnyugati részén fekvő Mazzeh negyedben történt incidens áldozatokat is követelt a beszámolók szerint.

A város különböző pontjain füstfelhőket láttak – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja. Már videók is terjednek a neten, amelyek állítólag a helyszínen készültek, de ezeket az esetről beszámoló BBC-nek még nem sikerült ellenőriznie. Ezeken gomolygó füst és lerombolt épületek láthatók. A szír állami média a Reuters beszámolója szerint azt közölte, hogy valószínűleg izraeli támadás történt.

(BBC)

  • Pakisztán miniszterelnöke pénteken rendkívüli biztonsági értekezletet tartott a katonai és hírszerzési vezetőkkel.
  • Egy magas rangú húszi tisztviselő biztonságos áthaladást ígért az orosz és kínai hajóknak a Vörös-tengeren.
  • Biden szerint az amerikai légicsapások sem képesek megállítani a húszikat.
  • Azonnali gázai tűzszünetet, minden túsz elengedését és a Hamász felszámolását akarja az EP.
  • Az IDF megerősítette, hogy katonái felástak néhány sírt egy gázai temetőben, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy nem a túszok holttesteit temették el ott.
  • Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerint Izrael finanszírozta a Hamász terrorcsoportot, hogy ezzel meggyengítse a Palesztin Hatóságot.
  • Az ENSZ gyermekvédelmi szervezete szerint közel 20 ezer csecsemő született október 7. óta a Gázai övezetben.
  • Benjámin Netanjahu 27 nap után ismét beszélt Joe Biden amerikai elnökkel, médiainformációk szerint a jó hangulatú beszélgetés közel 40 percig tartott, ám részleteket egyik fél sem közölt.
  • Az Irán által támogatott libanoni Hezbollah terrorcsoport egyik vezető tisztségviselője arra figyelmeztetett, hogy keményen visszavágnak, ha Izrael a konfliktust kiterjeszti a libanoni–izraeli határ környékére.
  • A nemzetközi közösségnek szükség esetén kívülről kell „rákényszerítenie” Izraelre a palesztin államot, mondta Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!