Rishi Sunak: Nem Izraelről és Gázáról, hanem a hajózás védelméről szól a húszik elleni harc

2024. január 15. – 08:37

frissítve

Rishi Sunak: Nem Izraelről és Gázáról, hanem a hajózás védelméről szól a húszik elleni harc
Az Egyedült Államok hadserege ellen tiltakozó húszi fegyveresek a jemeni főváros, Szanaa mellett 2024. január 14-én– Fotó: Khaled Abdullah / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Joáv Galant izraeli védelmi miniszter szerint az észak-gázai szárazföldi offenzíva „intenzív szakasza véget ért”. Galant hozzátette, hamarosan véget ér a déli támadás is, például Hán Júnisz térségében, írja a Times of Israel.

Galant szerint az IDF csapatai északon legyőzték a Hamász összes zászlóalját. Hozzátette, az izraeli erők jelenleg a „kígyó fejére”, azaz a Hamász vezetésére fókuszálnak. Galant arról is beszélt, hogy a Hamász nem hajlandó további túsztárgyalásokra „folyamatos katonai nyomás nélkül”. A miniszter szerint Gáza vezetésének Gázából kell kinőnie, „Gáza a palesztinoké lesz”.

Büntetőeljárás indult Törökországban egy izraeli válogatott futballista ellen, aki a gólöröme után a gázai túszokra hívta fel a figyelmet. Az Antalyaspor 28 éves csatára, Sagiv Jehezkel a Trabzonspor elleni vasárnapi bajnokin szerzett gólt, ami után a kezén lévő kötésre mutatott, amelyen a „100 nap – 7. 10.” felirat és egy Dávid-csillag volt látható. Jehezkel ezzel a Hamász október 7-i terrortámadására utalt, amely során közel 1200 embert lemészároltak és több száz túszt ejtettek.

Yilmaz Tunc török igazságügyi miniszter azt közölte, hogy vizsgálatot indítottak a játékos „Izrael gázai mészárlását támogató csúnya akciója” miatt. A török ügyészek hivatalosan „gyűlöletkeltésre és ellenségeskedésre való felbujtással” vádolták Jehezkelt, akivel az Antalyaspor szerződést bontott. A rendőrség az éjszaka folyamán őrizetbe vette a futballistát, akit hétfőn szabadon engedtek, és már el is hagyta Törökországot egy magánrepülőgéppel. A Török Labdarúgó-szövetség is „elfogadhatatlannak” minősítette a cselekedeteit, és azt mondták, az Antalyaspor megfelelő döntést hozott a kirúgásával.

Sagiv Jehezkel gólöröme az Antalyaspor-Trabzonspor török bajnoki futballmérkőzésen 2024. január 14-én – Fotó: Handout / DHA (Demiroren News Agency) / AFP
Sagiv Jehezkel gólöröme az Antalyaspor-Trabzonspor török bajnoki futballmérkőzésen 2024. január 14-én – Fotó: Handout / DHA (Demiroren News Agency) / AFP

Jehezkel visszautasította az ellene felhozott vádakat. „Nem azért cselekedtem, hogy bárkit is felbújtassak vagy provokáljak. Nem vagyok háborúpárti” – jelentette ki a török NTV televízió szerint. „Izraeli katonákat tartanak túszként fogva Gázában. Én olyan ember vagyok, aki úgy gondolja, hogy ennek a 100 napos időszaknak most véget kell vetni. Azt akarom, hogy a háború véget érjen. Ezért mutattam meg itt az üzenetet” – mondta.

Izraeli tisztviselők bírálták Törökországot a futballistával szembeni fellépés miatt. Joáv Gallant védelmi miniszter kiemelte, hogy Izrael támogatta Törökországot a tavalyi földrengés után, és azzal vádolta Törökországot, hogy a Hamász „de facto végrehajtóiként” szolgálnak. A nyolcszoros izraeli futballistával való bánásmódot „a képmutatás és a hálátlanság megnyilvánulásának” nevezte.

(BBC, Reuters)

A jemeni húszik szóvivője, Nasruldeen Amer arról beszélt az Al Jazeerának, hogy mostantól kiterjesztik célpontjaikat az amerikai hajókra is. A húszik szerint az Egyesült Államok „a tengeri biztonság elvesztésének küszöbén áll”.

A húszik azután reagáltak, hogy múlt héten az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság több ország támogatásával a Jemen jelentős területét uraló húszik ellen hajtott végre célzott csapásokat.

Rishi Sunak brit miniszterelnök arról beszélt, hogy „rosszindulatú narratíva” a húszik elleni harcot összekeverni az Izrael és Gáza közötti háborúval. Sunak elmondta, hogy az Irak által támogatott húszi terroristák január 9-én minden eddiginél nagyobb, évtizedek óta nem látott támadást indítottak a Királyi Haditengerészet ellen.

A miniszterelnök kifejtette, hogy az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok összefogva, önvédelemből és a hajózás szabadságának megvédése érdekében torolja meg a húszi támadásokat. Pár napja az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság a köréjük szerveződött (zömmel nyugati-angolszász országokból álló) koalíció több országának támogatásával a Jemen jelentős területét uraló húszik ellen hajtott végre célzott csapásokat. Erről Sunak azt mondta, hogy a légicsapások sikeresek voltak, civil áldozatokra pedig nincs bizonyíték: a két ország Sunak szerint „nagy gondot fordított ezek elkerülésére”.

(Guardian)

Egy Jemenből kilőtt rakéta talált el egy amerikai tulajdonú hajót hétfőn az Ádeni-öbölben. A Marshall-szigetek lobogója alatt közlekedő szállítóhajó az amerikai hadsereg közlése szerint nem számolt be sérülésekről vagy jelentős károkról, így folytatja az útját.

A hadsereg hozzátette, az Irán által támogatott húszik lőtték ki a ballisztikus rakétát.

Pár napja a Dwight D. Eisenhower repülőgép-hordozóról, valamint térségbeli légibázisokról felszálló repülők, tengeralattjárókról pedig Tomahawk-rakéták indultak Jemen felé. Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság a köréjük szerveződött (zömmel nyugati-angolszász országokból álló) koalíció több országának támogatásával a Jemen jelentős területét uraló húszik ellen hajtott végre célzott csapásokat. Ebben a cikkünkben írtunk arról, hogy sokan attól tartanak, az Egyesült Államok puskaporos hordóba lőtt Jemenben.

Legalább 19-en megsérültek, közülük egy súlyosan a közép-izraeli Raanana városában történt incidensben, amelyben egy autós késelt és elgázolt több embert, írja az izraeli rendőrség közlése alapján a Reuters. A helyieket arra utasították, hogy ne menjenek az utcára. Az izraeli hadsereg rádiójában szemtanúkra hivatkozva az hangzott el, hogy az incidens egy autórablás lehetett, amelynek során a lopott jármű összetört.

„Még mindig nem tudjuk teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy ez terrortámadás volt” – mondta Eli Levy, a rendőrség szóvivője a rádiónak.

(Reuters)

Aviv Kohavi, az izraeli hadsereg korábbi parancsnoka részben elismerte felelősségét az október 7-i Hamász-támadás során elkövetett védelmi kudarcokért. Azt mondta, hogy a vizsgálatnak ki kell terjednie arra is, hogy az ő döntései milyen következményekkel jártak. „Állandóan azt kérdezem magamtól, mit tehettünk volna másképp” – mondta Kohavi egy megemlékezésen. „Október 7-én átszakadt egy gát, és olyan kegyetlenséggel kellett szembenéznünk, ami ép ésszel felfoghatatlan. Olyan szintű gyűlölet szabadult el, amit egy új generáció sem tud majd elfelejteni” – tette hozzá a volt parancsnok.

Aviv Kohavi az izraeli hadsereg leköszönő főparancsnoka és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a hadsereg új vezérkari főnökének kinevezési ünnepségén Jeruzsálemben 2023. január 16-án – Fotó: Maya Alleruzzo / AFP
Aviv Kohavi az izraeli hadsereg leköszönő főparancsnoka és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a hadsereg új vezérkari főnökének kinevezési ünnepségén Jeruzsálemben 2023. január 16-án – Fotó: Maya Alleruzzo / AFP

Mi történt 2023. október 7-én? Kora reggel váratlanul nagyszabású támadást indított a Hamász Izrael ellen. A Gázai övezetből több ezer rakétát lőttek ki, emellett az iszlamista terrorszervezet fegyveresei dél-izraeli városokban tüzet nyitottak az utcán, civileket és katonákat is túszul ejtettek. Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő azt mondta, hogy Izrael háborúban áll, és keményen meg fogják torolni a támadást. Ellencsapásokat indítottak a Gázai övezetben, a térség lakóit pedig felszólította az izraeli hadsereg, hogy hagyják el otthonaikat. (Times of Israel)

Kemény hangvételű üzenetet küldött egy magas rangú húszi tisztségviselő az Egyesült Államoknak. „Jemen az amerikai katonák temetőjévé fog válni” – idézte Ali al-Kahúmot az IRNA iráni állami hírügynökség. Azt ígérte, hogy le fogják győzni az ellenséget, és az amerikaiak megalázva fognak kivonulni a térségből. „Minden erőnkkel szembe fogunk szállni veletek” – mondta a húszi vezető.

Az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók többször megtámadták a Vörös-tengeren közlekedő kereskedelmi és hadihajókat azóta, hogy Izrael októberben hadműveleteket kezdett Gázában. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia pénteken válaszcsapásokat indított. (Times of Israel)

A Hamász-vezetésű egészségügyi minisztérium adatai szerint 24 100 palesztin halt meg az izraeli hadsereg gázai hadműveleteinek kezdete óta, a sérültek száma 60 834. Az elmúlt huszonnégy órában 132-en vesztették életüket, és 252-en sérültek meg. A számokat független forrásból nem lehet ellenőrizni, és valószínű, hogy nem csak a civil áldozatok szerepelnek benne. Az izraeli védelmi erők (IDF) közlése szerint kilencezer terroristát öltek meg október hetedike óta. (Times of Israel)

„A Hamász iszlamista terrorszervezet ki akarja terjeszteni a háborút a Gázai övezeten túlra, egész Ciszjordánia területére” – mondta Joáv Galant izraeli védelmi miniszter.

Fotó: Violeta Santos Moura / Reuters
Fotó: Violeta Santos Moura / Reuters

„A Hamász célja, hogy lángba borítsa Júdeát és Szamáriát, és ha lehetséges, a Templom-hegyet is” – tette hozzá. Szerinte a Hamásznak az október 7-i Izrael elleni terrorista támadásával nem sikerült demoralizálnia az izraelieket és nem sikerült éket vernie Izrael és az Egyesült Államok közé. A védelmi miniszter utasította a parancsnokokat, hogy készüljenek föl a háborúra, a csapatok álljanak készenlétben és a hírszerzők gyűjtsék a szükséges információkat. (MTI)

Nagy-Britannia egyelőre kivár, nem indít újabb légicsapásokat az Iránnal szövetséges jemeni húszik ellen, mondta Grant Shapps brit védelmi miniszter. Azzal érvelt a katonai akciók mellett, hogy szerinte a húszik valós veszélyt jelentenek a nemzetközi hajóforgalomra a Vörös-tengeren, megsértették a hajózás szabadságához való jogot. „Várjuk a fejleményeket, nézzük meg, mi történik, nem szeretnénk kiszélesíteni a konfliktust a térségben” – tette hozzá Shapps. (Guardian / BBC)

Rishi Sunak brit miniszterelnök először beszél a parlamenti képviselők előtt azóta, hogy az Egyesült Államokhoz csatlakozva csapást mértek a húszikra Jemenben. Az alsóházi nyilatkozata után a képviselők kérdéseket tehetnek fel neki. A kormányfő parlamenti felhatalmazás nélkül adott engedélyt a katonai beavatkozásra, és emiatt bírálta őt néhány ellenzéki politikus. (BBC)

A brit légierő Typhoon vadászgépe száll fel a ciprusi bázisáról, hogy csatlakozzon az Amerikai Egyesült Államok hadserege által indított akcióhoz, amiben jemeni húszi célpontok ellen intéznek légitámadásokat – Fotó: Lee Goddard / UK MOD / Reuters
A brit légierő Typhoon vadászgépe száll fel a ciprusi bázisáról, hogy csatlakozzon az Amerikai Egyesült Államok hadserege által indított akcióhoz, amiben jemeni húszi célpontok ellen intéznek légitámadásokat – Fotó: Lee Goddard / UK MOD / Reuters

Az amerikai hadsereg elfogott egy újabb rakétát, amit a jemeni húszi lázadók lőttek ki az amerikai haditengerészet egyik Vörös-tengeren cirkáló hadihajója felé – közölte a hadsereg regionális parancsnoksága. A rakétát az amerikai légierő a jemeni Hodeida kikötőváros közelében fogta el. Áldozatokról vagy károkról nem érkezett jelentés.

Az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók többször megtámadták a Vörös-tengeren közlekedő kereskedelmi és hadihajókat azóta, hogy Izrael októberben hadműveleteket kezdett Gázában. Az Egyesült Államok pénteken válaszcsapásokat indított. (MTI)

Jemeni fegyveresek egy Amerika ellenes tüntetésen, ahol a jemeni húszik ellni támadás ellen tiltakoznak Szanaában 2024. január 14-én – Fotó: Mohammed Hamoud / Anadolu / AFP
Jemeni fegyveresek egy Amerika ellenes tüntetésen, ahol a jemeni húszik ellni támadás ellen tiltakoznak Szanaában 2024. január 14-én – Fotó: Mohammed Hamoud / Anadolu / AFP

„Ausztrália tartós tűzszünetet akar elérni a gázai háborúban” – mondta Penny Wong ausztrál külügyminiszter, mielőtt a Közel-Keletre indult. Az Izraelbe, Ciszjordániába, Jordániába, és az Egyesült Arab Emírségekbe látogató Wong közölte, hogy azonnali humanitárius tűzszünet már a tartós tűzszünet felé tett lépésként lenne értékelhető. Ugyanakkor hozzátette: „semmilyen tűzszünet nem lehet egyoldalú, és semmilyen tűzszünet nem lehet feltétel nélküli”.

Wong azt is szeretné elérni, hogy a Gázai övezetben élőknek küldött humanitárius segélyek biztonságosan és akadálytalanul eljussanak, és a Gázában élő civilek védelméért is szót emelt. (MTI)

  • Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt mondta, a Hamász elleni háborúnak akkor lesz vége, ha lezárják a határt Egyiptom és a Gázai övezet között.
  • David Cameron brit külügyminiszter szerint az Egyesült Királyságnak nem volt más választása, mint hogy katonai csapást mérjen a jemeni húszikra a Vörös-tengeren elkövetett támadások miatt.
  • Az Egyesült Államok tagadta, hogy vasárnap újabb légicsapásokat hajtottak volna végre jemeni célpontok ellen.
  • A gázai túszok családtagjai szeretteik kiszabadítását követelték a Hamász elleni háború századik napján Izraelben.
  • A Hamász beleegyezett, hogy gyógyszert küldhessenek a Gázában fogva tartott több mint 40 izraeli túsznak.
  • Az izraeli hadsereg arról számolt be, hogy agyonlőttek négy embert, miután állításuk szerint Libanon irányából átlépték az izraeli határt, és tüzelni kezdtek a katonáikra.
  • Meghalt két izraeli állampolgár, miután Libanonból páncéltörő lövedéket lőttek ki Izraelre. Az izraeli hadsereg ezt megelőzően azt közölte, hogy öt katonájuk megsérült, amikor Libanon felől fegyveresek hatoltak be Izrael területére.
  • Kína és Egyiptom is egy önálló palesztin állam létrehozását sürgette.

Az előző nap híreit itt olvashatják vissza.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!