Eljárás indult Törökországban egy izraeli futballista ellen, aki a gólöröme után a gázai túszokra emlékezett

2024. január 15. – 20:52

Másolás

Vágólapra másolva

Büntetőeljárás indult Törökországban egy izraeli válogatott futballista ellen, aki a gólöröme után a gázai túszokra hívta fel a figyelmet. Az Antalyaspor 28 éves csatára, Sagiv Jehezkel a Trabzonspor elleni vasárnapi bajnokin szerzett gólt, ami után a kezén lévő kötésre mutatott, amelyen a „100 nap – 7. 10.” felirat és egy Dávid-csillag volt látható. Jehezkel ezzel a Hamász október 7-i terrortámadására utalt, amely során közel 1200 embert lemészároltak és több száz túszt ejtettek.

Yilmaz Tunc török igazságügyi miniszter azt közölte, hogy vizsgálatot indítottak a játékos „Izrael gázai mészárlását támogató csúnya akciója” miatt. A török ügyészek hivatalosan „gyűlöletkeltésre és ellenségeskedésre való felbujtással” vádolták Jehezkelt, akivel az Antalyaspor szerződést bontott. A rendőrség az éjszaka folyamán őrizetbe vette a futballistát, akit hétfőn szabadon engedtek, és már el is hagyta Törökországot egy magánrepülőgéppel. A Török Labdarúgó-szövetség is „elfogadhatatlannak” minősítette a cselekedeteit, és azt mondták, az Antalyaspor megfelelő döntést hozott a kirúgásával.

Sagiv Jehezkel gólöröme az Antalyaspor-Trabzonspor török bajnoki futballmérkőzésen 2024. január 14-én – Fotó: Handout / DHA (Demiroren News Agency) / AFP
Sagiv Jehezkel gólöröme az Antalyaspor-Trabzonspor török bajnoki futballmérkőzésen 2024. január 14-én – Fotó: Handout / DHA (Demiroren News Agency) / AFP

Jehezkel visszautasította az ellene felhozott vádakat. „Nem azért cselekedtem, hogy bárkit is felbújtassak vagy provokáljak. Nem vagyok háborúpárti” – jelentette ki a török NTV televízió szerint. „Izraeli katonákat tartanak túszként fogva Gázában. Én olyan ember vagyok, aki úgy gondolja, hogy ennek a 100 napos időszaknak most véget kell vetni. Azt akarom, hogy a háború véget érjen. Ezért mutattam meg itt az üzenetet” – mondta.

Izraeli tisztviselők bírálták Törökországot a futballistával szembeni fellépés miatt. Joáv Gallant védelmi miniszter kiemelte, hogy Izrael támogatta Törökországot a tavalyi földrengés után, és azzal vádolta Törökországot, hogy a Hamász „de facto végrehajtóiként” szolgálnak. A nyolcszoros izraeli futballistával való bánásmódot „a képmutatás és a hálátlanság megnyilvánulásának” nevezte.

(BBC, Reuters)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!