Megindult a hivatalos vizsgálat a Boeinggel szemben a levegőben levált oldalpanel miatt

2024. január 11. – 22:03

Másolás

Vágólapra másolva

A Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) hivatalos vizsgálatot indít a Boeing 737 MAX 9-es géptípusának ügyében, miután az Alaska Airlines hasonló típusú gépéről a levegőben levált egy oldalpanel pénteken, írja a Reuters.

Az Alaska Airlines járatának kényszerleszállást kellett végrehajtania Portlandben, miután a vészkijáratként is szolgáló panel levált közel 5000 méteres magasságban. A gépen 177-en utaztak, senki sem sérült meg.

Az amerikai hatóságok hétfőn egy családi ház kertjében találták meg az Alaska Airlines gépének kiszakadt vészkijáratpaneljét. A Nemzeti Közlekedésbiztonsági Ügynökség (NTSB) elnöke, Jennifer Homendy egy szombati sajtótájékoztatóján azt mondta, „nagyon szerencsések vagyunk, hogy (az eset) nem végződött sokkal tragikusabb módon”.

Homendy megjegyezte, hogy a gép 26-os üléssorában, ahonnan az oldalpanel kiszakadt, senki sem ült. Hozzátette, hogy teljesen másként végződhetett volna az eset, ha már utazómagasságban, 9-10 ezer méteren történt volna a baleset, amikor az utasok egy része már kikapcsolja a biztonsági övét.

Az FAA már szombaton ideiglenesen megtiltotta 171 Boeing 737 MAX 9-es felszállását, amíg átvizsgálják a gépeket. A legtöbb ilyen gépet az Alaska Airlines és a United Airlines használja. Az Alaska és a United Airlines is jelezte hétfőn, hogy a saját előzetes vizsgálataik során több kilazult rögzítést találtak a gépeiken.

A hivatalos vizsgálatról szerdán értesítették a Boeinget. Az FAA szerint a pénteki incidensnek „soha nem szabadott volna megtörténnie, és nem történhet meg újból.” A Boeing jelezte, hogy teljes mértékben és átláthatóan együttműködnek a vizsgálatokkal. A vállalat részvényeinek értéke újabb 1,2 százalékot esett csütörtökön.

A Boeing korábban jelezte, hogy szoros kapcsolatban állnak a 737 MAX 9-eseket üzemeltető légitársaságokkal, és segíteni fogják az ügyfeleiket az ellenőrzések során észlelt hibák javításában. „Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy minden Boeing repülőgép megfeleljen a tervezési előírásoknak és a legmagasabb biztonsági és minőségi szabványoknak. Sajnáljuk, hogy ez milyen hatással volt ügyfeleinkre és utasaikra” – írták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!