Az amerikai külügyminiszter szerint csak figyelemelterelés, hogy Izraelt népirtással vádolják

2024. január 9. – 08:07

frissítve

Az amerikai külügyminiszter szerint csak figyelemelterelés, hogy Izraelt népirtással vádolják
Antony Blinken, az USA külügyminisztere látogatást tett Isaac Herzog izraeli elnöknél. A tel-avivi David Kempisky Hotel előtt tüntetők gyűltek össze, akik a túszok szabadon bocsátását és a tűzszünetet követelték 2024. január 9-én – Fotó: Raphael Gotheil / Hans Lucas / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az izraeli hadsereg állítása szerint egy dróntámadás során megölték a Hezbollah egyik magas rangú vezetőjét, Ali Huszein Bardzsit. Izrael szerint Bardzsi irányította a libanoni fegyveres szervezet drónprogramját, ő volt a felelős többtucatnyi dróntámadásért, amelyeket Izrael ellen hajtottak végre.

A Hezbollah ugyan megerősítette Bardzsi halálhírét, viszont tagadták, hogy Bardzsi a parancsnokuk lett volna.

Az izraeli hadsereg hétfőn egy másik magas rangú Hezbollah-parancsnokkal is végzett. Visszam Tavil kocsiját a libanoni Majdal Selm falu közelében érte dróntámadás.


Antony Blinken amerikai külügyminiszter figyelemelterelésnek nevezte a Tel-Avivban tartott keddi sajtótájékoztatóján, hogy Dél-Afrika népirtás miatt indított eljárást Izrael ellen az ENSZ legfelsőbb bíróságán. Blinken úgy fogalmazott, hogy a népirtás vádja „veszedelmes”.

„A vád különösen felháborító annak fényében, hogy akik Izraelt támadják – a Hamász, a Hezbollah és a húszik –, továbbra is nyíltan Izrael megsemmisítésére és a zsidók tömeges meggyilkolására szólítanak fel.”

Az amerikai külügyminiszter arról is beszélt, hogy a civil áldozatok száma Gázában „túlságosan magas”, főleg a gyerekeké. Kiemelte, hogy az ENSZ adatai szerint az övezetben élők 90 százalékának nincs elengedő ennivalója, ami a gyerekek egész élérére hatással lehet. Az izraeli tisztségviselőkkel folytatott tárgyalásai során hangsúlyozta, hogy Izraelnek minden meg kell tenni azért, hogy lehetőleg minél több segélyszállítmány – élelmiszer, víz, gyógyszer – juthasson be Gázába.

Blinken elmondása szerint az az egyik oka, amiért az Egyesült Államok továbbra is kiáll Izrael mellett, hogy milyen sokan haltak meg a Hamász október 7-i támadásában.

(Guardian)

A Palesztin Hatóság azzal vádolja az izraeli hadsereget, hogy az egyik katonai járművük áthajtott egy palesztin fegyveres holttestén. Az incidens hétfő este történt a Ciszjordániában található Tulkarem városában. Az esetről készült videófelvételeken három fegyveres látható, akiket lelőnek az izraeli katonák. Egyikük testén hajt át a katonai jármű, majd vonszolja métereken át. A Hamász fegyveres szárnya, az al-Kasszám Brigádok állítása szerint a három megölt férfi a tagjuk volt.

A Palesztin Hatóság közleményében „brutális bűncselekménynek” nevezte a történteket. Az izraeli hadsereg korábban megerősítette, hogy a hétfő esti tűzharcban megöltek három terroristát Tulkaremben.

(Guardian, CNN)

David Cameron brit külügyminiszter elismerte, hogy „aggódik” amiatt, hogy Izrael esetleg megsértette a nemzetközi jogot a Gázai övezetben végrehajtott műveletek során.

A parlamenti külügyi bizottság elnöke, Alicia Kearns arról kérdezte Cameront, hogy látott-e olyan minisztériumi jogi állásfoglalást, amely szerint Izrael megsértette a nemzetközi jogot Gázában. Cameron azzal hárította el a kérdést, hogy nem emlékszik minden egyes dokumentumra, ami elé került. Azt azonban elismerte, hogy látott „aggasztó dolgokat” a gázai konfliktussal kapcsolatban, de nem az ő feladata, hogy „jogi ítéletet hozzon.” Ezután úgy fogalmazott:

„Aggódom-e amiatt, hogy Izrael olyan lépéseket tett, amelyek sérthetik a nemzetközi jogot, mert lebombáztak bizonyos épületeket vagy bármi mást? Természetesen igen.”

(Guardian)

A dél-koreai titkosszolgálat bizonyítékokkal rendelkezik arra vonatkozóan, hogy a Hamász Észak-Koreától kapott fegyvereket használ, írja az MTI a dél-koreai napilap, a Korea JoongAng Daily cikke alapján.

Az újság arról is beszámolt, hogy a dél-koreai Nemzeti Hírszerző Ügynökség (NIS) közzétett egy fényképet egy Észak-Koreában gyártott F-7-es rakétagránátról, amelyet a Hamász használt. A gránát gyutacsán lévő jelölések koreai nyelven íródtak.

Az ügynökség szerint konkrét bizonyítékokat gyűjtöttek az észak-koreai fegyverszállítmányok léptékéről és ütemezéséről is.

Észak-Korea ellen több nemzetközi szankció is érvényben van, a fegyverexportálást ENSZ-határozatok tiltják. A Voice of America (VOA) értesülései szerint az izraeli fegyveres erők a háború kezdete óta több észak-koreai fegyvert foglaltak le a Gázai övezetben.

Súlyosan megsérült a Fauda című izraeli sorozat színésze, Idan Amedi Gázában - írja a Times of Israel.

Amedi október közepén vonult be az izraeli hadseregbe, Gáza középső részén harcolt. Hétfőn repülővel szállították kórházba, az apja szerint már nincs életveszélyben.

Amedi arról vált ismertté, hogy a Fauda című sorozatban egy olyan elit IDF-egység katonáját alakította, amely Ciszjordánia palesztin területein és a Gázai övezetben tevékenykedik. A valóságban az IDF tartalékosaként szolgált a Harci Műszaki Hadtestnél, amikor megsérült. Hétfőn délután 4 óra körül szállították a Ramat Gan-i Sheba Medical Centerbe, ahol sürgős műtéten esett át.

Röviddel a sebesülése előtt Amedi Gázában interjút adott egy izraeli televíziónak, akkor azt mondta, „kicsit fáradt, de jól van”.

Az interjúban a színész arról is beszélt, hogy az egységével több kilométernyi alagutat tártak fel, bennük fegyverekkel, most ezeknek a megsemmisítésén dolgoznak.

Mint írtuk, az amerikai külügyminiszter, Antony Blinken Tel-Avivba utazott, hogy találkozzon az izraeli miniszterelnökkel, Benjamin Netanjahuval. Blinken korábban azt nyilatkozta, reméli, hogy a látogatás alatt a politikai vezetők mellett tud beszélni azokkal is, akiknek családtagjait foglyul ejtette a Hamász.

A tel-avivi David Kempinski szálloda előtt, ahol Blinken és izrael elnöke, Isaac Herzog találkoztak. Több tucat ember gyűlt össze, kezükben transzparensekkel, amelyekkel a tűzszünet mellett tüntetnek, és a Gázai övezetben fogva tartott 132 túsz szabadon bocsátását is követelik, írja a BBC.

Emberek tüntetnek a tel-avivi David Kempinski Hotel előtt 2024. január 9-én – Fotó: Evelyn Hockstein / Reuters
Emberek tüntetnek a tel-avivi David Kempinski Hotel előtt 2024. január 9-én – Fotó: Evelyn Hockstein / Reuters

Mindeközben az ország déli részén is többen tüntetnek. Mégpedig olyan határátkelőknél, amiken keresztül a humanitárius segélyeket szállító teherautók beléphetnek az övezetbe.

Izrael Védelmi Erők (IDF) szóvivője, Avichay Adraee azt állította, hogy likvidáltak negyven terroristát Hán Júniszban, írja a BBC. Adraee szerint az izraeli katonák a Gázai övezet déli részén kulcsfontosságú alagutakat és különböző fegyvereket is találtak.

Az övezet középső részén fekvő Maghazi területén Izrael állítása szerint „szabotőröket” észleltek, akiket megsemmisítettek. Valamint az izraeli haditengerészeti erők a katonai létesítményeket, raktárakat és a Hamász által használt tengeri járműveket támadtak a Gázai övezetben.

A Hamász által ellenőrzött gázai egészségügyi minisztérium szerint az elmúlt 24 órában 65 sérültet szállítottak, valamint 57 halálesetet regisztráltak a Gázai övezetben található al-Aksza kórházban, írja a BBC.

Gemma Connell, az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatalának (OCHA) szóvivője szerint az al-Aksza az egyetlen megmaradt kórház a Gázai övezet központjában, de az is a bezárás szélén áll. A segélyszervezetek az elmúlt napokban kénytelenek voltak kivonulni a Deir al-Balah-i kórházból. Az izraeli hadsereg röplapokat dobott le, amelyek a kórház körüli területeket „vörös zónának” minősítették. Connell a BBC-nek korábban azt mondta,

a kórházban már csak egy orvos maradt a sürgősségi osztályon, és összesen két sebész operál.

Izrael egy rövid időre szünetelteti a katonai tevékenységét a Gázai övezetben, ezáltal lehetővé teszi a humanitárius segélyek szállítását a területen, írja a BBC.

Avichay Adraee, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője az arab médiának azt mondta, hogy a segélyszállítmányok és az ellátás érdekében felfüggesztik a katonai tevékenységeket Deir Al-Balah délkeleti részén helyi idő szerint 10 és 14 óra között.

Joe Biden amerikai elnök hétfőn egy dél-karolinai templomban tartott beszédet, amikoris palesztinpárti tüntetők elkezdték azt kiabálni, hogy: „tűzszünetet most”, írja a SkyNews.

Bekiabáló a Mother Emanuel templomban – Fotó: Kevin Lamarque / reuters
Bekiabáló a Mother Emanuel templomban – Fotó: Kevin Lamarque / reuters

Biden a charlestoni Mother Emanuel AME templomban összegyűlt tömeg előtt szólalt fel, ahol 2015-ben Dylann Roof fajgyűlölet miatt lelőtte a felekezet kilenc fekete tagját. Az egyik palesztinpárti felszólaló azt kiabálta az elnöknek, hogy ha valóban törődik az elvesztett életekkel, akkor legyen tűzszünet Palesztinában. Miközben a biztonságiak kivitték a tüntetőket a templomból, Biden azt mondta, hogy csendben azon dolgoznak az izraeli kormánnyal, hogy a háború véget érjen a Gázai övezetben.

Szaúd-Arábia után az amerikai külügyminiszter, Antony Blinken Tel-Avivba utazott, ahol Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel találkozik, írja a Guardian. Blinken és Netanjahu tárgyalnak a háború utáni Gázai övezet kormányzásáról és az ott élők védelméről is. „Nyomatékosítani fogom, hogy tegyenek többet a civilek védelméért, és azért is, hogy a humanitárius segélyek eljussanak azokhoz, akiknek szükségük van rá” – mondta Blinken, aki a Hamász október 7-i támadás óta a negyedik közel-keleti körútján van.

Antony Blinken 2024. január 8-án érkezett Tel-Avivba – Fotó: Evelyn Hockstein / Reuters
Antony Blinken 2024. január 8-án érkezett Tel-Avivba – Fotó: Evelyn Hockstein / Reuters

Az USA támogatja Izraelt a Hamász ellen vívott háborúban, azonban a Guardian azt írja, hogy Netanjahu felbosszantotta Washingtont azzal, hogy nem hajlandó megosztani, mik a tervei a Gázai övezetet illetően, ha a harcok véget érnek. Az izraeli miniszterelnök korábban elutasította azt az opciót, miszerint Ciszjordániából és a Gázai övezetből álló palesztin állam jöjjön létre. A szövetségesek és az arab vezetők egyre nagyobb nyomást helyeznek Izraelre és szorgalmazzák a harcok befejezését. Blinken is azon dolgozik, hogy megakadályozza a konfliktus eszkalálódását.

A háború Izrael és a Hamász között átlépte a Gáza övezet határait, miután Izrael hétfőn megölte a Hamász szövetségesének, a Hezbollahnak egy magas rangú parancsnokát Dél-Libanonban, valamint a Hamász egyik szíriai parancsnokát.

  • A Hezbollah elleni libanoni támadásokról számolt be az IDF.
  • Izrael elnöke szerint nem hivatalos álláspont, hogy ki kellene telepíteni a palesztinokat Gázából.
  • Magas rangú Hezbollah-parancsnokot öltek meg az izraeli erők. Visszam Tavil járművét a libanoni Majdal Selm falu közelében érte a találat.
  • Az IDF közölte: tudják, hogy hol van a Hamász parancsnoka, de izraeli túszok miatt nem hajtanak végre ellene légicsapást.
  • Az ENSZ jogvédő hivatala aggodalmát fejezte ki a gázai háborúban megölt újságírók száma miatt.
  • Az IDF azt állítja, hogy megölt egy Hamász-ügynököt, aki Izrael ellen, Szíriából indított rakétatámadásokért lehetett felelős.
  • Bezárás szélén áll a Gázai övezet központjában megmaradt egyetlen kórház, miután az egész intézményben csak 2 sebész maradt, a segélyszervezetek pedig elvonultak.
  • A Hamász által vezetett egészségügyi minisztérium szerint legalább 23 084 ember halt meg Gázában az Izrael elleni háború október 7-i kezdete óta.

A hétfői híreket ide kattintva érheti el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!