Az amerikai külügyminiszter szerint csak figyelemelterelés, hogy Izraelt népirtással vádolják

2024. január 9. – 20:00

Másolás

Vágólapra másolva

Antony Blinken amerikai külügyminiszter figyelemelterelésnek nevezte a Tel-Avivban tartott keddi sajtótájékoztatóján, hogy Dél-Afrika népirtás miatt indított eljárást Izrael ellen az ENSZ legfelsőbb bíróságán. Blinken úgy fogalmazott, hogy a népirtás vádja „veszedelmes”.

„A vád különösen felháborító annak fényében, hogy akik Izraelt támadják – a Hamász, a Hezbollah és a húszik –, továbbra is nyíltan Izrael megsemmisítésére és a zsidók tömeges meggyilkolására szólítanak fel.”

Az amerikai külügyminiszter arról is beszélt, hogy a civil áldozatok száma Gázában „túlságosan magas”, főleg a gyerekeké. Kiemelte, hogy az ENSZ adatai szerint az övezetben élők 90 százalékának nincs elengedő ennivalója, ami a gyerekek egész élérére hatással lehet. Az izraeli tisztségviselőkkel folytatott tárgyalásai során hangsúlyozta, hogy Izraelnek minden meg kell tenni azért, hogy lehetőleg minél több segélyszállítmány – élelmiszer, víz, gyógyszer – juthasson be Gázába.

Blinken elmondása szerint az az egyik oka, amiért az Egyesült Államok továbbra is kiáll Izrael mellett, hogy milyen sokan haltak meg a Hamász október 7-i támadásában.

(Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!