Az amerikai külügyminiszter Netanjahuval tárgyal Tel-Avivban

2024. január 9. – 08:10

Másolás

Vágólapra másolva

Szaúd-Arábia után az amerikai külügyminiszter, Antony Blinken Tel-Avivba utazott, ahol Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel találkozik, írja a Guardian. Blinken és Netanjahu tárgyalnak a háború utáni Gázai övezet kormányzásáról és az ott élők védelméről is. „Nyomatékosítani fogom, hogy tegyenek többet a civilek védelméért, és azért is, hogy a humanitárius segélyek eljussanak azokhoz, akiknek szükségük van rá” – mondta Blinken, aki a Hamász október 7-i támadás óta a negyedik közel-keleti körútján van.

Antony Blinken 2024. január 8-án érkezett Tel-Avivba – Fotó: Evelyn Hockstein / Reuters
Antony Blinken 2024. január 8-án érkezett Tel-Avivba – Fotó: Evelyn Hockstein / Reuters

Az USA támogatja Izraelt a Hamász ellen vívott háborúban, azonban a Guardian azt írja, hogy Netanjahu felbosszantotta Washingtont azzal, hogy nem hajlandó megosztani, mik a tervei a Gázai övezetet illetően, ha a harcok véget érnek. Az izraeli miniszterelnök korábban elutasította azt az opciót, miszerint Ciszjordániából és a Gázai övezetből álló palesztin állam jöjjön létre. A szövetségesek és az arab vezetők egyre nagyobb nyomást helyeznek Izraelre és szorgalmazzák a harcok befejezését. Blinken is azon dolgozik, hogy megakadályozza a konfliktus eszkalálódását.

A háború Izrael és a Hamász között átlépte a Gáza övezet határait, miután Izrael hétfőn megölte a Hamász szövetségesének, a Hezbollahnak egy magas rangú parancsnokát Dél-Libanonban, valamint a Hamász egyik szíriai parancsnokát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!