Navracsics: Megrekedtek az Erasmus-ügyben folytatott tárgyalások az Európai Bizottsággal

2024. január 8. – 17:25

Másolás

Vágólapra másolva

Megrekedtek a tárgyalások az Erasmus-programot illetően – mondta el Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszter a lengyel állami hírügynökségnek (PAP) adott interjúban, amelyet az Economx szemlézett magyarul.

A miniszter szerint egyelőre nem látni, hogy mikor tudna megegyezni az Európai Bizottsággal a magyar kormány a Erasmus+ és a Horizont Európa programok finanszírozásáról. A csereprogramból 2023-as év elején esett ki több magyar egyetem, miután a Bizottság kifogásolta, hogy kormányközeli emberek kerültek be az alapítványi fenntartásba kerülő intézmények kuratóriumába.

A miniszter elmondása szerint továbbra is várják az Európai Bizottság válaszát legutóbbi álláspontjukra. Szerinte az EB-nek „az Európai Parlament politikai zsarolása alatt nincs bátorságuk további lépéseket tenni a probléma megoldására”.

„Ami az helyreállítási alapot illeti, most kapjuk meg az első előleget” – mondta a politikus. Reméli, hogy ezután folyamatos lesz az EU-s pénzek beáramlása. Decemberben 10,3 milliárd euró (kb. 3900 milliárd forintnyi) uniós támogatás előtt nyitotta meg az utat a Bizottság, de nagyjából 21 milliárd eurós összeget még mindig visszatart az EB.

Navracsics azt is hozzátette, hogy nem aggódik amiatt, hogy az EU a szuverenitásvédelmi törvényt is kritizálná. „Más országokban vannak olyan törvények, amelyek lényegében a választási kampányokba vagy az ország belpolitikájába történő külső beavatkozás korlátozását és átláthatóvá tételét célozzák” – érvelt a miniszter hozzátéve, hogy az Európai Parlament jelenleg is tárgyal hasonló törvénytervezetről. Az állítást, hogy más uniós országokban milyen szabályozások vannak érvényben, nemrég mi is megvizsgáltuk.

A szuverenitásvédelmi törvény ellen a független szerkesztőségek (köztük a Telex) és civil szervezetek is tiltakoztak. Korábban az Európa Tanács emberi jogi biztosa kérte a kormánypártoktól, hogy ne fogadják el a szuverenitásvédelmi törvényt, az ellenzék saját javaslatot nyújtott be helyette, David Pressman amerikai nagykövet pedig az orosz ügynöktörvényhez hasonlította az új jogszabályt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!