Stephen Hawking, Bill Clinton és Michael Jackson neve is feltűnik a nyilvánosságra hozott Epstein-dokumentumokban

2024. január 4. – 06:32

Másolás

Vágólapra másolva

Több száz oldalnyi, nem titkosított dokumentumot hoztak nyilvánosságra szerdán egy Jeffrey Epsteinnel kapcsolatos perben – írja a CNN. Ez az első olyan dokumentumsorozat, amelyet egy december 18-i bírósági végzés alapján hoztak nyilvánosságra.

Az iratok részei annak a polgári peres eljárásnak, amely szerint Epstein egykori szeretője, Ghislaine Maxwell elősegítette Virginia Giuffre szexuális zaklatását és kizsákmányolását. A következő hetekben további dokumentumokat hozhatnak nyilvánosságra, ezek várhatóan összesen közel 200 nevet tartalmaznak majd.

Az, hogy valakinek a neve feltűnik a dokumentumokban, még nem jelenti automatikusan, hogy a szexkereskedelemmel vádolt üzletember egykori bűntársa lett volna, és bármilyen bűncselekményt vagy szabálysértést követett volna el.

Az első körben közzétett dokumentumok nem is tartalmaznak nagy leleplezést, többnyire olyanok kapnak benne említést, akiknek a neve már korábban nyilvánosságra került. Viszont ez az első alkalom, hogy nem médiabeszámolókon, hanem bírósági dokumentumokon keresztül lehet betekintést nyerni abba, milyen kapcsolat állt fenn például András herceg és Epstein között, mit keresett az üzletember magángépén az egykori amerikai elnök, Bill Clinton, és kikkel találkozott a villájában Michael Jackson.

A milliárdos amerikai üzletembert, Jeffrey Epsteint 2019-ben tartóztatták le szexuális célú, kiskorúak kárára elkövetett emberkereskedelem és ezzel a céllal működtetett bűnszövetkezetben való részvétel vádjával. Epsteint 35 nappal később holtan találták a New York-i cellájában. A halála után rögtön összeesküvés-elméletek kezdtek el keringeni az interneten, de a hatóságok szerint öngyilkosság történt.

Epstein korábbi szeretője, barátja és üzlettársa, a 61 éves Ghislaine Maxwell jelenleg egy floridai börtönben ül, őt tavaly júniusban ítélték 20 év börtönre kiskorúak szexuális célú kereskedelme miatt. Maxwell azóta is ártatlannak vallja magát. Maxwell családi hátteréről, Epsteinnel eltöltött éveiről és későbbi életéről itt írtunk bővebben.

Az ügy eddigi legismertebb érintettje II. Erzsébet fia, András yorki herceg, akit Virginia Giuffre azzal vádolt meg, hogy 17 éves korában három alkalommal is megerőszakolta őt. András végül több mint 12 millió fontot, azaz nagyjából 5 milliárd forintnak megfelelő összeget fizetettet Giuffre-nek, miután peren kívül megegyeztek.

András neve a most közzétett dokumentumokban is feltűnik. Az iratok között szerepel ugyanis egy 2016-os tanúvallomás Johanna Sjobergtől, aki azt állította, hogy András herceg egy fotózás közben megérintette a mellét.

A nő beszámolója szerint az üzletember manhattani lakásán tartott bulin került elő egy életnagyságú, András herceget ábrázoló bábú, ami állítólag egy BBC-műsorhoz készült korábban. Sjoberg szerint Maxwelltől származott az ötlet, hogy készítsenek egy közös képet a bábúval, András herceggel, vele és Guiffre-vel. „A bábut Virginia ölébe tették, én pedig András herceg ölébe ültem. A bábu kezét Virginia mellére tették, András pedig az én mellemre tette a kezét. És készítettek egy fotót”.

Sjoberg története már korábban is ismert volt, de ez az első alkalom, hogy a tanúvallomását nyilvánosságra hozták. Sjoberg Epsteinnek dolgozott, és korábban azt vallotta, a férfi nyomást gyakorolt rá, hogy „szexualizált masszázsokat” adjon az üzletember ismerőseinek.

A vallomásában Sjoberg Bill Clinton nevét is megemlítette, elmondása szerint Epstein egy alkalommal azt mondta neki, Clinton „fiatalon szereti” a lányokat. Arra a kérdésre, hogy Clinton Epstein barátja volt-e, a nő azt mondta, hogy úgy tudta, Epsteinnek volt „kapcsolata” Clintonnal. A volt elnök szóvivője 2019-ben megerősítette, hogy Clinton Epstein magángépén repült, de azt mondta, Clinton semmit sem tudott az üzletember „szörnyű bűncselekményeiről”. A szóivőő azt is tagadta, hogy a volt elnök valaha járt volna Epstein birtokain. Clintont végül nem vádolták meg semmilyen Epsteinnel kapcsolatos bűncselekménnyel.

A vallomásában Johanna Sjoberg arra is visszaemlékezett, hogy egy alkalommal, amikor Epsteinnel utazott az egyik repülőgépén, a pilóták közölték velük, hogy le kell szállniuk Atlantic Cityben. Epstein ekkor azt javasolta, hogy lépjenek kapcsolatba Donald Trumppal. „Jeffrey azt mondta: »Remek, felhívjuk Trumpot, és elmegyünk – nem emlékszem a kaszinó nevére, de – elmegyünk a kaszinóba«” – idézte fel Sjoberg. Sjoberg azt mondta a vallomásában, hogy soha nem adott masszázst Trumpnak. Trumpot a dokumentumokban szintén nem vádolják Epsteinnel kapcsolatos vétségekkel.

Sjoberg a vallomásában azt is állította, az üzletember Palm Beach-i villájában találkozott a néhai popsztárral, Michael Jacksonnal és a híres amerikai bűvésszel, David Copperfielddel is – írja a Guardian. A nő állítása szerint Jacksonnak nem adott masszázst. Copperfielddel kapcsolatban azt mondta, a férfi Epstein barátja volt, és egyszer részt vett egy vacsorán, amin bűvésztrükköket adott elő, egy alkalommal pedig a férfi megkérdezte tőle, hogy tud-e róla, hogy fizetnek a lányoknak, ha más lányokat szerveznek be, de a részletekbe állítólag nem ment bele.

A nyilvánosságra hozott iratokban a Sky News összefoglalója szerint egy másik név is feltűnik: Stephen Hawkingé. A dokumentumok között szerepelt Epstein Maxwellnek küldött e-mailje, amelyben azt javasolta a nőnek, hogy adjon jutalmat Guiffre ismerőseinek, amennyien vállalják, hogy tanúskodnak ellene, és segítenek nekik bizonyítani, hogy hamisak a nő állításai. Ez a levél nem sokkal azután született, hogy Guiffre 2015-ben polgári jogi keresetet nyújtott be az Egyesült Államokban.

Az e-mailben Epstein részletesen kifejtette, pontosan milyen állításokról próbálja bebizonyítani, hogy valótlanok. „A legerősebb a Clinton-vacsora, és hogy Stephen Hawking részt vett egy kiskorúaknak rendezett orgián a Virgin-szigeteken” – írta.

A híres elméleti fizikust 2006 márciusában fényképezték le Epstein szigetén, amikor a szomszédos St Thomas szigetén tartott tudományos konferenciára utazott. A konferenciát Epstein fizette, és 20 másik tudós is részt vett rajta.

A most nyilvánosságra hozott dokumentumok azért is fontosak, mert bár a nagy részüket már azonosították a médiában, az üzletember korábbi áldozatai eddig nem adtak semmilyen interjút, ezért a történeteiket csak közvetett beszámolókból lehetett ismerni.

(Cikkünket 10:45-kor frissítettük a Sky News beszámolójában olvasható részletekkel, ennek megfelelően a cím is módosult.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!