Lemondott a királynő, szilveszterkor sírt egész Dánia

Legfontosabb

2024. január 2. – 21:27

Lemondott a királynő, szilveszterkor sírt egész Dánia
II. Margit dán királynő és családja részt vesznek a Ringsted lovas ünnepségen 2017. július 16-án Grastenben, Dániában – Fotó: Patrick van Katwijk / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

II. Margit dán királynő az egész országát meglepte hagyományos újévi beszédével, melyben egészségügyi problémáira hivatkozva bejelentette, hogy 52 évnyi uralkodás után két hét múlva lemond a trónról fia, Frigyes javára. Margit a távoli rokonának számító II. Erzsébet brit királynő 2022-es halála óta a világ második legrégebb óta hatalmon lévő uralkodójának számít a brunei szultán után, és tavaly az 1200 éves múltra visszatekintő dán királyság uralkodói között is ő lett a korrekorder.

Margit 1940. április 16-án – egy héttel Dánia német megszállása után – született Koppenhágában. Szülővárosa egyetemén kívül Párizsban és Cambridge-ben tanult politikatudományt és régészetet, de a művészetek is nagyon érdekelték. Később azt nyilatkozta:

„Szerencsés vagyok, hogy soha nem kellett döntenem a régészet és a művészet között, mert a trónörökösi cím kijelölte az utamat. Ráadásul rájöttem, hogy királynőként is alkothatok, sőt, még a régészetről sem kell teljesen lemondanom.”

Margit trónig vezető útja annyiban nem volt egyszerű, hogy a dán törvények az ötvenes évek elején még csak a királyi cím férfiági öröklését ismerték el törvényesnek. A dán választók azonban 1953-ban egy népszavazáson lehetővé tették azt, hogy ha az uralkodónak nincsen férfi leszármazottja, akkor a legidősebb lánya is trónra léphessen.

Ez a legidősebb lány Margit volt, aki így nagybátyja, Knud helyett örökölhette meg apja, IX. Frigyes koronáját. 2009-ben egyébként Dániában a trón öröklési rendjében is eltörölték a nemi diszkriminációt. Margit Párizsban ismerte meg későbbi férjét, Henriket (teljes nevén Henri Marie Jean André de Laborde de Monpezat-t), aki egy XIV. Lajos alatt nemességet kapott francia családból származik. 1967-ben keltek egybe, és több mint ötven évig, a férfi 2018-as haláláig voltak házasok. A párnak két fia született, a koronát az idősebb, 55 éves Frigyes fogja örökölni.

Népszerű a monarchia és Margit is

Dániában a királyi család nem igazán különül el a „néptől” – Koppenhágában nem számít rendkívülinek, ha egyik tagja bringára pattanva intézi el ügyeit –, és a monarchiát nem is övezi sem olyan bulvárérdeklődés, sem olyan botrányok, mint a valódi politikai hatalmától évszázadokkal ezelőtt megfosztott kirakatmonarchiák díszpéldányát az Egyesült Királyságban.

A monarchia a kutatások szerint nemcsak hogy meg tudta őrizni népszerűségét, de támogatottsága növekedett is: jelenleg – kutatástól függően – a dánok 70-80 százaléka támogatja a királyság intézményét, és Margit népszerűségi indexe is 80 százalék felett van. Margit népszerűségét még az sem tépázta meg komolyan, hogy 2022-ben a királyi udvar áramvonalasításától vezérelve kisebbik fiától származó unokáit megfosztotta hercegi címüktől (így azok ezentúl kénytelenek a nagyapai vonalról örökölt grófsággal beérni).

Margit hercegnő és Henrik herceg az esküvőjük után Koppenhágában 1967. június 11-én – Fotó: Allen Moe / Ritzau Scanpix / AFP
Margit hercegnő és Henrik herceg az esküvőjük után Koppenhágában 1967. június 11-én – Fotó: Allen Moe / Ritzau Scanpix / AFP

A monarchia informálisabb jellegére jellemző, hogy X. Frigyesnek nem is lesz koronázási ünnepsége anyja január 14-i formális lemondása után; trónra lépését csak a kormány rendkívüli ülésén hirdetik ki.

Maga Margit egyébként a róla szóló portrécikkek szerint nem volt olyan közvetlen alattvalóival. Ők egy gondoskodó, de azért szigorú anyafiguraként tekintettek rá, aki a koronavírus-járvány idején tévéüzenetben feddte meg a könnyelmű dánokat. Nem csoda, ha egész Dániát mélységesen megrázó bejelentése után egyik alattvalója a Guardiannek úgy jellemezte őt:

„Ő az országunk anyja, ő az, aki megmondja, mit kéne jobban csinálnunk. És egészen kicsi korom óta velünk van. Ezért fakadt ma sírva egész Dánia.”

Mette Frederiksen dán miniszterelnök megköszönte az „egész életen át tartó elkötelezettségét és a királyságért tett fáradhatatlan erőfeszítéseit”. Szerinte Margit „Dánia megtestesítője”, aki „az évek során megmutatta, hogy kik vagyunk mi mint nép és nemzet”.

Illusztrátorként és divatdiktátorként is kiemelkedett

II. Margit anyanyelve mellett svédül, németül, angolul és franciául is kiválóan beszél; álnéven fordította le Simone de Beauvoir regényét, a Minden ember halandót. De elsősorban a képzőművészetben alkotott nagyot; és nemcsak papi palástokat hímzett, hanem számos színdarabnak és opera-előadásnak volt látvány- és jelmeztervezője.

2019-ben, közel nyolcvanévesen is az ő közreműködésével állították színpadra Koppenhágában Andersen Éjkirálynőjének balettfeldolgozását. Több könyvet is illusztrált; A Gyűrűk Urához – szintén álnéven – készült rajzai lenyűgözték magát J. R. R. Tolkient is, és két kiadás illusztrációs anyagának is Margit grafikái képezték az alapját.

Margit páratlan vizuális érzéke saját megjelenéséről is lerí; évtizedek óta a legstílusosabban öltözködő uralkodónak tartják. A sok merész darabot tartalmazó uralkodói ruhatárat a Vogue elemzése szerint a fantasy és a historizáló szándék együttes befolyása jellemzi.

II. Margit érkezik a norvég királyi pár hivatalos fogadására Koppenhágában 2023. június 15-én – Fotó: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix / AFP
II. Margit érkezik a norvég királyi pár hivatalos fogadására Koppenhágában 2023. június 15-én – Fotó: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix / AFP

Fia félrelépése is motiválhatta a lépését?

A 83 éves II. Margit hivatalosan egészségére hivatkozva jelentette be lemondását, és köztudott volt, hogy régóta szenved hátproblémáktól, 2023 tavaszán meg is kellett műteni. „A műtét természetesen gondolatokat ébresztett a jövőt illetően, mégpedig, hogy eljött-e az idő a felelősség átengedésére a következő nemzedéknek – mondta a lemondásának bejelentésekor vasárnap. – Úgy döntöttem, hogy most jött el a megfelelő idő.”

Egészségének nyilván az sem tett jót, hogy csak a műtétje után, 66 évnyi dohányzás után szokott le a cigarettáról. Káros szokását olyan kihívóan gyakorolta, hogy Dániában is sok kritika érte amiatt, hogy egy nemzeti példakép mégsem pöfékelhet állandóan. Dohányzásához kapcsolódik az az anekdota, hogy amikor a londoni Royal Opera House egyik darabján dolgozott, az intézményben kikapcsolták a füstjelzőket, nehogy kínos incidens kerekedjék.

A Telegraph a dán udvar ismerőinek információi alapján egyéb lehetséges okokat is említ. Az egyik értelmezés szerint a királynő nem akarta, hogy 55 éves fiának olyan sokáig kelljen várnia a trónra lépéssel, mint a 73 évesen megkoronázott III. Károlynak.

De az is előfordulhat, hogy a váratlan lépés mögött a trónörökös, Frigyes – eddig csak közvetett módon bizonyítható – félrelépése állhat, mely után felesége, az ausztrál származású Mária egyedül utazott rokonaihoz az ünnepekre. E szerint a verzió szerint II. Margit házasságuk megmentéséhez akart hozzájárulni azzal, hogy lemondásával nagyobb nyomást helyezett mindkettőjükre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!