Nyolc unokája közül négyet megfosztott címétől a dán királynő

2022. szeptember 29. – 10:23

frissítve

Nyolc unokája közül négyet megfosztott címétől a dán királynő
Margit dán királynő unokái társaságában 2018-ban – Fotó: Mads Claus Rasmuseen / Ritzau Scanpix / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Nyolc unokája közül négyet megfosztott címétől Margit dán királynő – közölte a dán királyi palota szerdán. A hivatalos indoklás szerint a királynő azért döntött így, hogy a címekkel járó kötöttségek alól mentesülve unokái szabadabban élhessék életüket, a Guardian szerint azonban a döntés hátterében az is állhat, hogy a dán királyi család –Európa más uralkodócsaládjaihoz hasonlóan – karcsúsítani szeretné a monarchiát.

Mind a négy unoka a királynő legfiatalabb fiának, Joachim hercegnek a gyereke. Az 53 éves Joachim hercegnek két házasságából négy gyereke született: Nyikolaj, Félix, Henrik és Athéné.

„2023. január 1-jétől Őfelsége, Joachim herceg leszármazottai csak Monpezat grófja és grófnője címüket használhatják, a korábbi Dánia hercege és hercegnője címeik megszűnnek” – áll a királyi palota közleményében.

A két legidősebb fiú édesanyja a dán médiának azt nyilatkozta, sokkolta őket a királynő döntése. „Ez a semmiből jött. A gyerekek kirekesztettnek érzik magukat, és nem értik, miért veszik el tőlük az identitásukat” – mondta.

A királynő másik négy unokája az 54 éves Frederik trónörököstől születtek. Ők továbbra is megtartják titulusukat, de ha nagykorúak lesznek, már csak a leendő király, Christian herceg kap majd apanázst – ez a döntés még 2016-ban született.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!