Új típusú orosz lövegek érkeznek a frontra, lelőtt drón ütött agyon egy odesszai férfit

2023. december 27. – 13:43

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz-ukrán háború december végére sem állt le, dacára annak, hogy a hőmérséklet Kelet-Ukrajnában is jóval fagypont fölött van. Azaz a hadműveleteket, sőt, mindenféle mozgást megnehezítő sár még nem dermedt meg, ellenben ahhoz már elég hideg van, hogy pokollá váljanak a lövészárkok. A háború állásáról és nehézségeiről szóló aktuális elemző cikkünket itt olvashatják, most jöjjenek a nap hírei!

  • A harcok és hírek fókuszába az elmúlt napok során a Donyeck megyei Marjinka került; miután Szergej Sojgu védelmi miniszter hétfőn bejelentette, hogy az orosz csapatok elfoglalták a békeidőben is csak 10 ezer fős települést, szerdán Ukrajna azzal igyekezett árnyalni a helyzetképet, hogy állította, még vannak csapatai és védelmi állásai Marjinka térségében, azaz voltaképpen nem is esett el a település.
  • A kijevi belügyminisztérium bejelentése szerint orosz tüzérségi támadás érte a herszoni pályaudvart, méghozzá pont egy helyi lakosokat evakuáló szerelvény indulása idején. A csapásban egy rendőr meghalt, négy ember pedig megsérült.
  • Az éjszaka sem telt el átfogó dróntámadás nélkül, a 46 iráni gyártmányú orosz drónból az ukrán légvédelem (legalább is saját bejelentése alapján) 32-őt szedett le. Igaz, pont egy sikeres elfogás vezetett a légicsapások egyetlen halálos sérüléséhez: egy lelőtt drón maradványai ugyanis agyonütöttek egy Ogyesza környékén lakó 35 éves férfit.
  • Az orosz Rosztek hadiipari vállalat bejelentette, hogy hamarosan bevetésre kerülhetnek legújabb tarackjai (azaz rövidebb csövű, lövedékeit ívelt röppályára állító ágyúi). A rakétameghajtású lövedékekkel rendelkező 2S35 Koalicija-SV már sorozatgyártás alatt áll, első példányai december végén kerülnek a frontokra. Az új tüzérségi eszközök azért is fontosak, mivel az orosz-ukrán háború menetét leginkább meghatározó eszköz a drónok mellett a tüzérség, melynek löveg- és lőszerutánpótlása mindkét oldalnak állandó főfájást okoz.
  • Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán Moszkvában tárgyalt indiai kollégájával, Szubrahmanjam Dzsaisankarral; a fő téma az volt, hogyan tudna a két ország közösen előállítani katonai eszközöket. India az orosz haditechnikai export egyik fő felvevőpiacának számít, azonban a tárgyalásokon Moszkva elismerte India jogát „beszállítói diverzifikálására” – azaz arra, hogy nyugati fegyvereket állítson rendszerbe.
  • Egyébként Oroszország eddig 8376 tüzérségi eszközt és 934 rakétavetőt vesztett a háborúban – legalábbis az orosz vezérkar szerdán publikált összesítése szerint. A – független forrásból meg nem erősített – adatok között szerepel az is, hogy az orosz inváziós erők 2022. február 24-e óta összesen 355 750 katonát vesztettek (ebbe a halottakon kívül a sebesültek és a hadifoglyok is beletartoznak); ez a szám jelenleg is napi több százzal nő.
  • 2024 Oroszországban elnökválasztási év, és miután a központi választási bizottság formai hiányosságokra, köztük helyesírási hibákra hivatkozva szombaton elutasította egy békepárti jelölt, bizonyos Jekatyerina Duncova nyilvántartásba vételét, a legfelsőbb bíróság is helybenhagyta a politikus kizárását. Így további jogorvoslati lehetőség híján a „békés, együttműködő és barátságos Oroszország” programjával induló Duncova már biztos nem mérettetheti meg magát az elnökválasztáson.

(via Guardian, Reuters, Sky News)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!