Nem indulhat az orosz elnökválasztáson egy háborúellenes jelölt, patkányinvázió nehezíti a helyzetet az ukrajnai fronton

2023. december 23. – 16:57

Másolás

Vágólapra másolva

Szombati összefoglalónk az orosz–ukrán háború legfontosabb eseményeiről:

  • Az ukrajnai hadsereg szerint pénteken lelőttek három orosz Szu-34-es vadászbombázót Herszon régió felett, írja a BBC. Volodimir Zelenszkij elnök köszönetet mondott a gépeket leszedő ukrán katonáknak, szerinte ez is azt üzeni az ukrán célpontok elleni támadásokat végrehajtó orosz pilótáknak, hogy tetteik nem maradnak büntetlenül. A Kreml nem kommentálta az ukrán bejelentést, de orosz katonai bloggerek is arról írtak, hogy vadászgépeket veszített Oroszország, amelyeket feltehetően Patriot-rakéták találtak el.
  • Az orosz központi választási bizottság elutasította Jekatyerina Duncova volt televíziós újságíró indulását, így nem szerepelhet a 2024. márciusi elnökválasztás jelöltjeinek listáján. Duncova három napja adta be a jelentkezését, amelyben a bizottság indoklása szerint „száz hibát” is találtak, írja a BBC. Duncova jelezte, hogy a legfelsőbb bírósághoz fordul a döntés miatt. A volt tévés újságíró programjában szerepel az ukrajnai háború befejezése és a politikai foglyok szabadon engedése is.
  • A brit védelmi minisztérium szombati jelentése szerint a frontvonalak egy részén az ukrán és az orosz erők is különösen súlyos patkány- és egérinvázióval nézhettek szembe az elmúlt hetekben. Szerinte a rágcsálók az egyre hidegebb időben egyre nagyobb számban kereshetnek menedéket a védelmi állásoknál és a járművekben is. Az is kockázatot jelent, ha elrágnak kábeleket. Korábban itt írtunk részletesebben is a patkányok jelentette problémáról.
  • A lőszerbeszerzéssel kapcsolatos milliárdos értékű csalás miatt őrizetbe vették az ukrán védelmi minisztérium egyik alkalmazottját, jelentette be az ukrán főügyészség helyi sajtójelentések szerint. A meg nem nevezett férfi a vizsgálat szerint vétkes az ukrán fegyveres erők számára történt nagy értékű tüzérségi lőszerbeszerzés során 1,5 milliárd hrivnya (kb. 13,8 milliárd forint) elsikkasztásában. A gyanúsított előnytelen szerződést kötött egy lőszerbeszerzésre, melyet egy exportcég bonyolított le 30 százalékkal magasabb áron, mintha az adásvétel közvetlenül a gyártóval zajlott volna le, írja az MTI. Utóbbi esetben a szállítási idő is rövidebb lett volna. Ha a vádak beigazolódnak, a gyanúsított 15 évig terjedő börtönbüntetéssel számolhat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!