Több ezer hamis bombariadó volt szerbiai és bosznia-hercegovinai iskolákban három fiatalkorút gyanúsítanak

2023. december 22. – 14:45

Másolás

Vágólapra másolva

Három fiatalkorút gyanúsítanak azzal, hogy több ezer hamis bombariadót okoztak szerbiai és bosznia-hercegovinai iskolákban – közölték az érintett országok belügyminisztériumai pénteken az MTI beszámolója szerint

A három fiú idén több mint kétezer bombariadót idézett elő különböző iskolákban és más intézményekben.

A szerb rendőrség közleménye szerint egy 14 és egy 15 éves fiút azonosítottak Belgrádban, illetve egy további kiskorút a boszniai Tuzlában. Azzal gyanúsítják őket, hogy hamis üzeneteket küldtek játékplatformokról, miszerint pokolgépet helyeztek el adott épületekben.

A fiúk nemcsak általános és középiskoláknak, hanem bevásárlóközpontoknak, sportcsarnokoknak és a szerbiai közszolgálati televíziónak is küldtek hamis fenyegetést. A rendőrség a fiatalkorúak ellen zavarkeltés miatt indított eljárást, szüleiket pedig a gyerekekek elhanyagolásával és bántalmazásával gyanúsítják.

A szerb miniszterelnök tavaly májusban arról beszélt, szerinte a bombariadókkal akarnak külföldről nyomást gyakorolni Szerbiára, hogy csatlakozzanak az Oroszország elleni nemzetközi szankciókhoz. A fenyegetéseket azért is vették komolyan, mert május elején két tömeggyilkosság is történt Szerbiában. Két héttel ezelőtt egy 13 éves, hetedikes diák az iskolájában lelőtte kilenc társát és az iskolaőrt, valamint egy tanárt és további öt diákot megsebesített. Helyszíni riportunkat az eseményről itt olvashatja. Az iskolai lövöldözés után két nappal egy fiatal férfi egy autóból nyitott tüzet járókelőkre két faluban. Helyszíni riportunkat itt olvashatja. A két tömegmészárlásról ebben a cikkben írtunk részletesen.

A kormány a tragédiák után szigorú intézkedéseket jelentett be, egyebek mellett állandó rendőri felügyeletet vezetett be az ország minden oktatási intézményében, és amnesztiát is hirdetett: június 8-ig a lakosság következmények nélkül szolgáltathatja be az államnak az illegálisan tartott fegyvereket. Egy hét alatt 13 ezer lőfegyvert adtak le.

Múlt héten, néhány nappal a szerbiai előrehozott parlamenti választások előtt négy embert fogtak el hamis bombariadók miatt, hármat Szerbiában, egyet pedig Csehországban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!