„A legjobb barátom lánytestvére meghalt, fejbe lőtte” – helyszíni riport az iskolai tragédia után Belgrádból

Legfontosabb

2023. május 3. – 21:48

„A legjobb barátom lánytestvére meghalt, fejbe lőtte” – helyszíni riport az iskolai tragédia után Belgrádból
Megemlékezők az iskola közelében szerdán délután – Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán késő délután, amikor a helyszínre érkeztünk, többtucatnyian álltak a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskola előtt, ahol reggel egy 14 éves fiú megölte nyolc iskolatársát és egy iskolaőrt. Estig már több ezren érkeztek, hogy leróják kegyeletüket. A belgrádi Vračar nevű városrészben történt tragédia többek szerint is a szülők és a fiú neveltetése miatt történhetett, a háromnapos gyászt hirdető szerb kormány azonban a videójátékokat és a nyugati értékeket is okolja.

Az iskola előtt és néhány tíz méterrel arrébb is gyertyákkal és virágokkal emlékeznek az áldozatokra a hozzátartozók és a diáktársak. Néhány percenként helyeztek el egy-egy szál fehér virágot, vagy gyújtottak gyertyát a rendőrség által lezárt iskolaépület bejáratánál.

A helyszínen beszéltünk diákokkal, akik bár nem ismerték a lövöldöző fiút, az áldozatokat igen. „A legjobb barátom lánytestvére meghalt, őt fejbe lőtte” – mondta lapunknak egy fiú diák.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex

Arról, amit az oktatási miniszter mondott sajtótájékoztatóján, miszerint a mészárlásért részben a videójátékok felelősek, azt mondták: ők is játszanak erőszakos játékokkal és a gyilkos is játszott, de nem tapasztalták azt, hogy bármi ilyenre készülne.

Jeles tanuló volt, tanulmányi versenyekre is járt, mesélték diáktársai. Ezzel ellenkező információk szerint viszont a fiú egy hónapja tervezte már, hogy bemegy az iskolába, és megöli társait. A hírek szerint listája is volt célpontjairól.

Az iskola egyik öregdiákja, egy huszonéves férfi azt mondta, ezért az esetért is a Nyugatot fogják hibáztatni a szerb politikusok. Szerinte a fegyvertartási szabályokon szigorítani kellene, mert hihetetlennek tartja, hogy a fiú például hozzáfért apja széféhez, amelyben a fegyvereit tárolta. Az elkövető problémásabb gyerek lehetett, ő úgy tudja, hogy egy „délutáni” tanulócsoportba rakták át egy korábbi verekedése miatt.

Az iskolával szemben egy fehérneműüzlet található. Bár ez zárva volt még reggel, amikor a szörnyűség történt, a tulajdonos, Dejan Drašković most azt mondta, a drámai eset után nem szeretne kinyitni a következő tíz napban. Megviselték a történtek, mert egy ismerőse lánya szintén ebbe az iskolába jár, neki öt barátja hunyt el.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex

Az üzlettulajdonos szerint a szülők a felelősek a történtekért, mivel az apa többször eljárt lőni fiával.

„Ameddig ő lőni vitte a gyerekét, én a sajátjaimat focizni tanítottam”

– mondta. Nem a fegyvertartással van a baj szerinte, hanem azzal, hogy az iskolákban nincsenek például fémdetektorok, és a tanárok a kevés fizetés miatt nem motiváltak arra, hogy jobban odafigyeljenek a diákokra.

A Vladislav Ribnikar Általános Iskola az egyik legjobb iskola a szerb fővárosban, a belvároshoz közel található egy szép, rendezett városrészben. A fiatal elkövető – aki nem büntethető a tettéért, mert még nem töltötte be a tizennegyedik életévét – meggyilkolt nyolc diákot és az iskolaőrt is, valamint megsebesített több iskolást és egy tanárt is. A 9 milliméteres fegyveren kívül egy kisebb pisztolyt, négy Molotov-koktélt és három feltöltött tárat is vitt magával reggel.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex

A fiú, ahogy korábban említettük, a szerb hatóságok szerint előre kitervelte a mészárlást, ezt a házkutatás során talált papírok is alátámasztják. Az iskola tervrajzát is részletesen tanulmányozta, és külön listája volt arról, hogy kikkel akar majd végezni. A Molotov-koktélokkal eredeti tervei szerint fel szerette volna gyújtani az iskolát, végül erre azonban nem került sor. Saját maga hívta a rendőrséget, akik nem sokkal a mészárlás után el is fogták.

Kora estére az iskola előtti és a környező utcák a megemlékezés helyszínévé váltak, több ezren érkeznek fehér virágokkal és gyertyákkal, hogy leróják kegyeletüket. Az egyik szomszédos, estig nyitva tartó virágbolt előtt az utcán is sorban állnak a helyiek.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!