Nem büntethető a belgrádi iskolában lövöldöző szerb diák, mivel még nem töltötte be a tizennégyet

2023. május 3. – 20:07

Másolás

Vágólapra másolva

Nem vonható büntetőjogi felelősségre az a hetedikes fiú, aki szerdán lelőtte nyolc diáktársát és az iskolaőrt, és további hat diákot és egy tanárt megsebesített, mert csak július végén tölti be a 14. életévét – írja az MTI a belgrádi főügyészségre hivatkozva. A fiú apját őrizetbe vették, az ügyészség a közbiztonság súlyos veszélyeztetésével gyanúsítja.

Háromnapos gyászt hirdetett a szerb kormány, miután egy hetedikes tanuló szerdán lelőtte nyolc diáktársát és az iskolája biztonsági őrét, valamint további hat diákot és egy tanárt megsebesített Belgrádban.

Aleksandar Vučić szerb államfő a szerdai rendkívüli sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy Szerbiában is 14-ről 12 évre kellene csökkenteni a büntethetőség korhatárát. Azt is elmondta, hogy a fiú nem volt bántalmazás célpontja, de nem voltak barátai, nem fogadta be az új osztálya. Az államfő szerint a fiú nem tanúsít megbánást, sőt, úgy gondolja, hogy egyesek hősnek látják majd. Nem zárható ki, hogy a fiú tudta, nem vonható büntetőjogi felelősségre, tette hozzá.

Veselin Milić belgrádi rendőrfőkapitány tájékoztatása szerint a 14 éves fiú nem sokkal a tanítás kezdete után lőtt rá édesapja pisztolyával a diákokra, a tanárokra és az iskola biztonsági személyzetére. A fiatalkorú fiút a rendőrök elfogták. A tájékoztatás szerint legalább egy hónapja tervezte a támadást, az iskolába szerdán a 9 milliméteres fegyveren kívül egy kisebb pisztolyt, négy Molotov-koktélt és három feltöltött tárat is vitt.

A fiúnál találtak egy listát azoknak a diákoknak a nevével, akiket le akart lőni, illetve egy tervet, amelyen az iskola alaprajza és a tantermek elhelyezkedése szerepelt.

Az is kiderült, hogy a fiú azért a szerdai napot választotta a bűncselekmény elkövetésére, mert osztályának aznap az első órája történelem volt, és a történelemórák tanterme esik a legközelebb az iskola bejáratához. A rendőrfőkapitány szerint ilyen iskolai tömegmészárlás Szerbiában még nem történt.

A fiú apja a rendőrségnek azt nyilatkozta, van több fegyvere is, mindegyikre rendelkezik engedéllyel, és kombinációs zárral rendelkező széfben tartja őket. Arról nem tudott, hogy a fia is ismeri a kombinációt. A rendőrség tudomása szerint a fiatalkorú elkövető és édesapja gyakran járt lőterekre gyakorolni.

Ez is téma volt Aleksandar Vučić sajtótájékoztatóján. Az államfő szerint felmerül a kérdés, hogyan járhatott lőtérre egy kiskorú, hogyan vihette el az apja, és hogyan történhetett meg, hogy senki nem tiltotta meg neki a belépést.

Az oktatásban dolgozókat tömörítő egyik szerbiai szakszervezet teljes munkabeszüntetést jelentett be a következő napokra. Szerintük a tanárok nincsenek biztonságban, ezt a szerdai eset is bebizonyította, és hiába követelték eddig többször is, hogy az iskolák bejáratánál legyen komolyabb biztonsági ellenőrzés, eddig ez ügyben semmilyen előrelépés nem történt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!