Iskolai lövöldözés Belgrádban: 8 diák és egy iskolaőr meghalt

2023. május 3. – 09:45

Iskolai lövöldözés Belgrádban: 8 diák és egy iskolaőr meghalt
A lövöldözés helyszíne, a belgrádi Vladislav Ribnikar általános iskola – Fotó: Darko Vojinovic / MTI / AP

Másolás

Vágólapra másolva

Lövöldözés volt egy belgrádi általános iskolában a szerb főváros Vračar nevű városrészében szerdán reggel, írja a Tanjug szerb hírügynökség. Egy hetedikes diák nyitott tüzet. Az első információk még csak arról szóltak, hogy egy halálos áldozat van, az iskolaőr, és öt sérültről lehetett tudni. Egy diákon azonnal életmentő műtétet kellett végrehajtani, két társát az intenzív osztályon ápolják.

Néhány órával később kiderült, hogy kilenc halottja van az iskolai lövöldözésnek, az iskolaőrön kívül életét vesztette nyolc diák is. A sebesültek száma hétre nőtt, közöttük egy tanár is van, őket a tiršovai sürgősségi központban és klinikán ápolják.

A lövöldöző fiút elfogták, erősítette meg a szerb belügyminisztérium. Úgy tudni, hogy az apja fegyverét vitte magával az iskolába.

Az AP hírügynökségnek egy rendőrtiszt elmondta, hogy a fiú kitervelte a támadást, egy vázlatot készített az osztálytermekről, és listát írt azokról, akiket ki akart végezni.

A Blic információi szerint az elkövető tizennégy éves. A támadás indítéka egyelőre nem ismert. A Vladislav Ribnikar általános iskola környékét lezárták.

A fiatalkorú elkövető egyik osztálytársának édesapja az N1 hírtelevíziónak azt mondta, hogy a lánya kiszaladt a teremből, amikor az egyébként eminens tanuló osztálytársa kifejezéstelen arccal lövöldözni kezdett a történelemórát tartó tanárra és a többi diákra.

Novák Katalin köztársasági elnök a Twitteren fejezte ki részvétét az áldozatok családtagjainak.

A kilencvenes évek délszláv háborúi után rengeteg fegyver maradt a civileknél, Szerbiában száz lakosra átlagosan negyven lőfegyver jut az MTI adatai szerint. Az iskolai lövöldözések viszont nagyon ritkák az országban.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!