Éjfél előtt kezdődött a mészárlás Szerbiában, a gyilkos három faluban lőtt válogatás nélkül az emberekre

2023. május 5. – 21:00

Éjfél előtt kezdődött a mészárlás Szerbiában, a gyilkos három faluban lőtt válogatás nélkül az emberekre
Rendőrök a szerbiai Šepšin egyik utcáján péntek délután – Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Az apja délszláv háborús veterán, és a nyolc halálos áldozattal járó, újabb szerbiai lövöldözés elkövetője feltehetően tőle szerezhette a fegyvereit. A Belgrádtól hatvan kilométerre lévő Dubona nevű kis faluban a 21 éves férfi éjszaka kezdett el lövöldözni, aztán két településen is keresztül hajtott, miközben válogatás nélkül lőtt fiatal emberekre. A helyiek azt mondták a Telexnek, hogy a férfi problémás volt, tudomásuk szerint kábítószerezett, és Adolf Hitlert ábrázoló pólóban is látták a faluban. Helyszíni riport Mladenovac környékéről.

Ahogy pénteken dél körül közeledtünk a mészárlás helyszínéhez, egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a szerdai iskolai merénylettől különböző esetről van szó. A Vladislav Ribnikar iskolában gyilkoló fiú egy belgrádi értelmiségi családból származó, jeles tanuló volt, a főváros egyik legjobb iskolájába járt. Az éjszaka az autóból lövöldöző, 21 éves Uroš B. viszont az elszigetelt, alig ezerlakosú Dubonából származott.

Az elkövetés módjában sem mutat hasonlóságot a tegnap éjszakai „terrorcselekmény” az iskolai lövöldözéssel. Míg a diák előre megtervezte, kiket akar megölni, a dubonai férfi véletlenszerűen, válogatás nélkül lőtt az emberekre, ezt mondták legalábbis az általunk felkeresett szerbiai falvakban élők is.

Helyiek egy dubonai kisbolt előtt – Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex Helyiek egy dubonai kisbolt előtt – Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex
Helyiek egy dubonai kisbolt előtt – Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex

A 21 éves férfi Madlenovac régióban először a lakóhelyén, egy faluban lövöldözött. Dubonában három emberrel végzett, köztük egy szolgálaton kívüli rendőrrel és az ő testvérével. Azt, hogy B. melyik faluban élt, két idősebb férfitól tudtuk meg, akik a gyilkosságok helyszínével, a dubonai iskolával szemben figyelték a lezárt területet egy kisbolt előtt cigizve. Egyikük ismerősétől tudta meg, hogy mi történt.

„Felhívott és azt kérdezte, hogy élek-e még.”

Elmondásuk szerint a gyilkos apja délszláv háborús veterán. Az apánál már nem emiatt voltak fegyverek, azokat a helyiek szerint külföldről hozhatta be, és tőle szerezhette meg azokat a mészárlást elkövető fia.

Szintén a helyiektől hallottuk, hogy a férfi problémás volt, tudomásuk szerint kábítószerezett és volt, hogy Adolf Hitlert ábrázoló pólóban látták a faluban. Egy sarokkal és néhány házzal arrébb egy portáján ülő idős asszony kérdésünkre azt mondta, ő csak a hírekből halott a mészárlásról, és azt sem tudja, kicsoda a gyilkos. Őt látszólag nem zaklatták fel a történtek.

A százötven méterre lévő kocsmában már egy tucat emberrel találkoztunk. Egyikük, egy helyi középkorú férfi sírva csak annyit tudott ismételgetni maga elé dermedve, hogy „meghalt”, de nem derült ki, hogy kiről van szó. Egy másik férfi szerint nem általános a faluban az, hogy az embereknek fegyvere van otthon.

„A becsületes embereknek nincsen fegyvere, a nem becsületesek, akiknek van ilyen kapcsolata, azok tudnak szerezni.”

A helyiek szerint az elkövető csütörtökön éjfél előtt fél órával összeszólalkozott a rendőrrel és a helyi iskola épülete előtt ücsörgő fiatalokkal. Ezután kezdődött a mészárlás. Uroš B. hazament a fegyverekért, lelőtt az iskola előtt három embert, utána pedig lövöldözve keresztül hajtott autójával Dubona mellett két másik településen is.

Az áldozatok mind fiatalok, legtöbbjük húsz év körül járt, a legfiatalabb tizenöt éves volt. Nagyon súlyosak a sebesültek sérülései is. Danica Grujičić, szerb egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint egy 17 éves lányt fejsérüléssel szállítottak kórházba, eltávolították ugyan a lövedéket, de kétséges, hogy mindkét szemére visszanyeri-e a látását. A legsúlyosabb sérült egy 18 éves lány, aki két haslövést kapott, egyebek között májsérülése van, és el kellett távolítani a bélcsatorna jelentős szakaszát és egyik veséjét is. Egy lánynak amputálni kellett a karját. Egy 51 éves sérültnél fennáll a veszély, hogy megbénul – írja a Vajdaság Ma.

Az iskolaépület és az udvar – Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex Az iskolaépület és az udvar – Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex
Az iskolaépület és az udvar – Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex

A gyilkos útvonalával kapcsolatban a feltételezhető második helyszínen, Dubona és Malo Orašje falvak között, egy sportpályánál kaptunk infót. Egy szerb riporter azt mondta, a rendőrök szerint ez volt az első helyszín, azonban ez a dubonaiak beszámolói alapján nem vehető biztosra, és a médiában is változó sorrendben jelentek meg a települések. A két további faluban, Malo Orašjén és Šepšinben még öt embert ölt meg a férfi.

Az útvonalát követve a harmadik, és a lövöldözések szempontjából utolsó helyszín felé Malo Orašjén keresztül vezetett volna utunk, de ezt a szakaszt a rendőrség nagy erőkkel lezárta, így Šepšin településre csak kerülővel tudtunk eljutni.

A lezárt útszakasz Dubola és Malo Orašje között – Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex
A lezárt útszakasz Dubola és Malo Orašje között – Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex

Itt aztán olyan történeteket meséltek a helyiek, amelyek sokszor egymással is ellentmondásban voltak, de annyi bizonyos, hogy a gyilkos itt is lőtt emberekre, többeket megsebesített. Egy harmincas éveiben járó, fűkaszás férfi azt mondta, hogy a különleges alakulatok itt bukkantak rá B.-re helikopterek és hőkamerák segítségével.

Fentebb, a falu melletti erdőben rendőrök nagy erőkkel, több kutyával kutattak a fák között még délután négy órakor is. A helyszínen lévő több mint ötven rendőr közül egyikük csak annyit árult el: őket is csak „úgy hívták”, többet azonban nem mondhatott. A rendőrökkel teli erdő melletti házakból bámészkodók valamelyest közönyösen annyit mondtak, nem tudják, miért van itt a rendőrség, és azt sem, hogy a faluban van-e valakinek fegyvere.

Később egy csoport, idősebb nő arról számolt be nekünk, hogy a gyilkosságot elkövető Uroš B.-nek feltételezhetően kettő vagy három segítője is volt, őket kereshették a rendőrök a faluban, de azt biztosra állították, hogy a lövöldöző az erdőben szabadult meg a fegyverektől, valamint ellopott egy autót a faluból, és azzal állt tovább.

Rendőrségi jelenlét és az erdő, ahol a gyilkos feltételezhetően megszabadult a fegyverektől, Šepšinben – Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex Rendőrségi jelenlét és az erdő, ahol a gyilkos feltételezhetően megszabadult a fegyverektől, Šepšinben – Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex
Rendőrségi jelenlét és az erdő, ahol a gyilkos feltételezhetően megszabadult a fegyverektől, Šepšinben – Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex

Miután a rendőrök Šepšintől már követték az ámokfutót, végül a százötvenezer lakosú Kragujevac környékén fogták el. Odáig hatvan kilométert tudott megtenni a lopott autóval.

Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök péntek délelőtti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az éjszakai „terrorcselekmény” elkövetője soha nem hagyhatja majd el a börtönt.

„Szerbiát támadás érte”

mondta, majd részvétét fejezte ki az elhunyt gyermekek családjainak.

A szerb kormány több szigorítást is bejelentett az elmúlt napok szörnyű eseményei miatt. Van is miért, ugyanis Szerbia lakosságánál jelen pillanatban körülbelül 760 ezer lőfegyver található. Vučić szerint akinél illegálisan van lőfegyver, az a következő hetekben önként leadhatja azt, viszont ha ezt nem teszi meg, arra egytől nyolc évig terjedő szabadságvesztés lesz kiszabható. A legálisan fegyvert birtoklóknak félévente részt kell majd venni egy pszichológiai alkalmassági vizsgálaton.

Az általános- és középiskolákban drogteszteket terveznek bevezetni, és 1200 további rendőrt vesznek fel az iskolaőrök mellé. Azt, hogy a rendőrök hogyan jelennek majd meg az iskolákban, nem részletezte a szerb államfő. A büntethetőség határát 14-ről 12 éves korig fogják levinni, a lőtérre való belépés korhatárát pedig emelni tervezik.

A tolmácsolásban Németh Stefán volt segítségünkre.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!