Egy hét alatt 13 ezer lőfegyvert adtak le a szerbek a tömegmészárlások hatására

2023. május 15. – 13:35

Másolás

Vágólapra másolva

A május elején történt tömegmészárlások miatt amnesztiát hirdetett a szerb kormány, május 8. és június 8. között a lakosság mindenféle következmény nélkül szolgáltathatja be az államnak az illegálisan tartott fegyvereket. A Szabad Magyar Szó beszámolója szerint egy hét alatt 13 500 darab lőfegyvert és 2000 darab robbanóeszközt adtak le az emberek. A legtöbb fegyvert Belgrádban adták át, de a lakosságszám-arányosan Újvidéken, Szávaszentdemeteren és Šabacon került elő a legtöbb illegális fegyver. Az amnesztia letelte után szigorú ellenőrzéseket és büntetéseket ígértek a szerb hatóságok.

Szerbiában a kilencvenes évek délszláv háborúi után rengeteg fegyver maradt a civil lakosságnál, és az országban eleve történelmi, kulturális hagyománya van a fegyvertartásnak. Szerbiában 100 lakosra átlagosan 39 lőfegyver jut – ez a szám Európában a legmagasabb, és csak a szomszédos Montenegróban hasonló az arány. Ehhez képest Magyarországon ugyanennyi emberre 10,5 lőfegyver jut, ami alacsonyabb az európai átlagnál.

Duvaništében a szerb elnök, Aleksandar Vučić és a belügyminisztérium képviselői is megtekintették a halmokban álló puskákat, pisztolyokat. Vučić a helyszínen elmondta, hogy a fegyverek többségét a Zastava fegyvergyárnak küldik majd el, ahol új fegyvereket készítenek belőlük, a robbanóeszközöket pedig a kragujevaci Műszaki Központba küldik hatástalanításra.

Május 3-án egy 13 éves fiú megölt nyolc diákot és egy iskolaőrt az egyik belgrádi általános iskolában, rajtuk kívül megsebesített még hat gyereket és egy tanárt is. Két nappal a szerdai lövöldözés után újabb mészárlásról jött hír, amiben legalább nyolcan meghaltak, tizenhárman pedig megsérültek. Erről itt találja a helyszínen készült riportunkat.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!