Petro Porosenko magyar állampapírt adott el, hogy segítse az ukrán hadsereget

2023. december 21. – 16:25

Petro Porosenko magyar állampapírt adott el, hogy segítse az ukrán hadsereget
Fotó: Maxym Marusenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Nem sokkal azelőtt, hogy meghiúsult a volt ukrán elnök találkozója Orbán Viktorral, Petro Porosenko 37 millió hrivnyát – kb. 330 millió forintot – kapott a magyar pénzügyminisztériumon keresztül. Mindez a volt elnök vagyonnyilatkozatából derült ki, ahol a három részletben, október-novemberben kapott összeg nagyjából 13 millió forintnyi része „kamat” címszó alatt található, forrásként a magyar pénzügyminisztériumot megjelölve – írta az Ukrainszka Pravda. A harmadik, 320 millió forintnak megfelelő összeg kötvény kifizetése címszó alatt áll.

Állampapírt vett a csokikirály

Az országot 2014–2019 között irányító, Magyarországon is jelen levő édesipari érdekeltségei révén „Csokikirálynak” nevezett, milliárdos Porosenko által vezetett Európai Szolidaritás Párt közölte, hogy a bejövő összeg államkötvényekből származott.

Porosenko ugyanis külföldi értékpapírokba és kötvényekbe, állampapírokba fektet független befektetési tanácsadók közreműködésével, hogy a befektetésekből anyagilag segíthesse az ukrán hadsereget – állt a közleményben, amely szerint a hír manipulációs céllal, kontextusából kiragadva került a nyilvánosság elé.

Porosenko decemberben találkozott volna a magyar miniszterelnökkel Lengyelországban. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) azonban megtagadta a politikustól a határátlépést. Az SZBU egyenesen arra hivatkozott, hogy Porosenko Orbán Viktorral találkozott volna, ami – tekintettel a magyar kormányfő Kijev szerint Kreml-barát nézeteire – kockázatot jelentene.

A magyar kormány elismerte, hogy lett volna ilyen találkozó, Szijjártó Péter külügyminiszter szerint nem akartak gátjává lenni a közvetlen megbeszéléseknek. Szavaiból arra lehetett következtetni, hogy a találkozót Porosenko kezdeményezte.

Orbán Volodimir Zelenszkij 2019-es megválasztása óta még egyszer sem találkozott teljes értékű, kétoldalú tárgyaláson az ukrán elnökkel, ezért is jelzésértékű, hogy ezt megtette volna a korábbi elnökkel, miközben a magyar–ukrán viszony mélyponton van, miután Magyarország nyíltan ellenezte – bár vétóval nem akadályozta meg –, hogy Ukrajna csatlakozási tárgyalásokat kezdhessen az EU-val.

Orbán csütörtökön újabb szintre vihette le a két ország kapcsolatát. A kormányfő a kormányinfón kijelentette, hogy Ukrajnában valójában nem is háború folyik, csupán katonai művelet – ami az orosz kifejezést idézi fel –, mivel Oroszország nem üzent hadat. Ennek a kijelentésnek a súlyáról itt olvashatja véleménycikkünket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!