A kormány nem tagadja, hogy Orbánhoz ment volna a határon megállított volt ukrán elnök

2023. december 3. – 07:23

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország nem kíván szerepet vállalni Zelenszkij elnök belpolitikai küzdelmeiben. Az ehhez hasonló hírek és politikai tisztogatások újabb jelei annak, hogy Ukrajna még nem áll készen az európai uniós tagságra – írta szombaton Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, reagálva az Ukrán Biztonsági Szolgálat, az SZBU oldalán korábban megjelent hírre.

Az SZBU azt közölte, hogy nem engedték külföldre utazni Petro Porosenko volt ukrán elnököt, mert az Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel találkozott volna, és így fennállt a veszélye, hogy a találkozót Oroszország eszközként használja fel. Az új jelenség, hogy Porosenkót orosz propagandaeszköz lehetséges alanyaként kezeli az SZBU, amely az elnöki hivatalon keresztül a törvényhozáshoz fordult, amely érvénytelenítette is Porosenko kiutazást lehetővé tevő engedélyét.

Porosenko Lengyelországban és az Egyesült Államokban folytatott volna találkozókat. Az utóbbi hetekben több ukrán parlamenti képviselőtől is megtagadták az ország elhagyását. Az Európai Parlament szerint azonban ezeket a képviselői utakat lehetővé kell tenni – írta az Ukrainszka Pravda.

Kovács a reakciójában nem cáfolt az SZBU értesülését, miszerint Porosenko Orbánnal szeretett volna találkozni, ehelyett inkább Ukrajna tervezett EU-s csatlakozásának lehetőségét gyengítette.

Porosenko 2019-ben szenvedett vereséget az elnökválasztáson Volodimir Zelenszkijtől, akit Ukrajna keleti részében is nagy többséggel választottak meg – akkoriban a Krím, valamint Donyeck és Luhanszk megyék mintegy fele volt orosz megszállás alatt. A kormányzása végére az ukrán nemzetépítést középpontba állító Porosenko Ukrajna nyugati részén volt népszerűbb, ám ott is alulmaradt Zelenszkijjel szemben. Háború nélkül 2024-ben lennének választások Ukrajnában, nagyon kevéssé valószínű, bár nem teljesen kizárt, hogy erre mégis sor kerülne. Porosenko népszerűsége az orosz támadás utáni hónapokban növekedett, bár nem érte el Zelenszkijét, akinek támogatottsága jelenleg is 62 százalékos.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!