Orbánnal tervezett találkozója miatt nem hagyhatta el Ukrajnát a volt elnök

2023. december 2. – 19:02

Orbánnal tervezett találkozója miatt nem hagyhatta el Ukrajnát a volt elnök
Petro Porosenko egy kijevi biztonsági fórumon 2023 májusában – Fotó: Kirill Chubotin / NURPHOTO / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A határról kényszerült visszafordulni pénteken Ukrajna korábbi elnöke, mert az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szerint Oroszország eszközként használta volna fel személyét – írta az Ukrainszka Pravda az SZBU Telegramon közölt posztja alapján. Az országot 2014 és 2019 között vezető Petro Porosenko – a magyarországi érdekeltségekkel is rendelkező édesipari milliárdos – Lengyelország felé akarta elhagyni Ukrajnát engedély birtokában, amely az Oroszország által indított háború miatt szükséges a határ átlépéséhez.

Az SZBU egyenesen arra hivatkozott, hogy Porosenko Orbán Viktorral találkozott volna, ami – tekintettel a magyar kormányfő Kijev szerint Kreml-barát nézeteire – kockázatot jelentene.

„A hírszerzés adatai szerint épp ebben a kontextusban kell vizsgálni az Európai Szolidaritás párt elnöke, Petro Porosenko tervezett találkozóját Orbán Viktor kormányfővel, aki rendszeresen ukránellenes álláspontot foglal el, Putyin barátjának tekinthető, és az Oroszország elleni szankciók megszüntetésére szólít fel” – idézte a lap az SZBU-t.

Porosenko 2019-ben szenvedett vereséget az elnökválasztáson Volodimir Zelenszkijtől, akit Ukrajna keleti részében is nagy többséggel választottak meg – akkoriban a Krím, valamint Donyeck és Luhanszk megyék mintegy fele volt orosz megszállás alatt.

A kormányzása végére az ukrán nemzetépítést középpontba állító Porosenko Ukrajna nyugati részén volt népszerűbb, ám ott is alulmaradt Zelenszkijjel szemben.

Háború nélkül 2024-ben lennének választások Ukrajnában, nagyon kevéssé valószínű, bár nem teljesen kizárt, hogy erre mégis sor kerülne. Porosenko népszerűsége az orosz támadás utáni hónapokban növekedett, bár nem érte el Zelenszkijét, akinek támogatottsága jelenleg is 62 százalékos.

Zelenszkij (zöld) és Porosenko (sárga) népszerűségének alakulása 2022 februárjától 2023 novemberéig, a többi potenciális elnökjelölthöz képest – Forrás: https://ukraine-elections.com.ua/
Zelenszkij (zöld) és Porosenko (sárga) népszerűségének alakulása 2022 februárjától 2023 novemberéig, a többi potenciális elnökjelölthöz képest – Forrás: https://ukraine-elections.com.ua/

Az mindenképpen új jelenség, hogy Porosenkót orosz propagandaeszköz lehetséges alanyaként kezeli az SZBU, amely az elnöki hivatalon keresztül a törvényhozáshoz fordult, amely érvénytelenítette is Porosenko kiutazást lehetővé tevő engedélyét.

Porosenko Lengyelországban és az Egyesült Államokban folytatott volna találkozókat. Az utóbbi hetekben több ukrán parlamenti képviselőtől is megtagadták az ország elhagyását. Az Európai Parlament szerint azonban ezeket a képviselői utakat lehetővé kell tenni – írta az Ukrainszka Pravda.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!