Egyszerűen eltűntek a migránsok, mintha nem is lettek volna

Legfontosabb

2023. december 20. – 07:08

Egyszerűen eltűntek a migránsok, mintha nem is lettek volna
Hátrahagyott igazolványok a szlovákiai Ipolyhídvégen 2023 szeptemberében – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Szó szerint, mint akiket elvágtak. Nincs migráns. Egyszerűen eltűntek, mintha nem is lettek volna. Most nincs egy sem. Nulla. Ez döbbenet!” – mondta a szlovák–magyar határ helyzetére és a rendőrségi berkekre rálátó forrásunk, miután azzal kerestük meg, hogy úgy tudjuk: az elmúlt hetekben, ahogy jöttek, úgy el is tűntek a menekültek a határ mentéről.

Az újabb menekülthullám nagyjából tavasszal kezdődött, a nyáron egyre nagyobb számban kezdtek el folyamatosan beáramlani az illegális bevándorlók a dél-szlovákiai határ menti falvakba Magyarországról. Őszre már odáig fajult a helyzet, hogy hetente több ezren is érkeztek. A járásban rendkívüli helyzetet is hirdettek, a határra katonákat vezényeltek. Szeptemberben a Telex is több érintett szlovákiai faluban riportozott, az egyik településen egy szinte csak fiatal férfiakból álló migránscsoporttal is találkoztunk.

Mára semmi sem maradt ebből. „Teljes mértékben megszűnt az áradat, igazolni tudom” – mondta erről a szlovákiai Ipolyhídvég polgármestere a megkeresésünkre. A faluba szeptemberben még szinte naponta érkeztek húszas-harmincas csoportokban az idegenek, volt olyan nap, hogy egy nap százan is voltak. Lestyánszky Viktor szerint viszont a szeptember 30-án tartott szlovákiai választások utáni hetekben folyamatosan fogyni kezdtek a menekültek, „október végére pedig már nem volt migráns”.

A polgármester azzal óvatos, hogy milyen következtetéseket von le ebből az együttállásból, de szerinte „aki egy kicsit is olvas a sorok között”, az feltételezhet dolgokat:

„nullából lett több ezer, aztán három hónapon belül újra nulla. Ennek a kilengésnek biztosan van oka.”

A faluban most már nem is téma a migráció, az emberek csak annyit mondanak, remélik, hogy nem fog megismétlődni az, ami a tavasztól őszig volt. Lestyánszky állítja, „nagyon valószínű, hogy nem fog”.

A szomszédos falvak polgármestereitől is hasonlót hall. „Kicsit mindenki csodálkozik. Kérdezgetjük egymást, hogy »nálad sem? Nálam sem!«. Egy-két összefüggés-keresés van, de ezek mind csak elmélkedések.”

Ugyanez történt Kóváron is – a csúcson ide egyszerre 150-en is érkeztek. Pedig ebbe a faluba csak akkor tudtak eljutni a magyar határon át érkezők, ha eléggé alacsony volt az Ipoly. A migrációs hullám mára itt is abbamaradt.

A polgármester, Keresteš Renáta szerint „most nem érkeznek Magyarországról, szerencsére”. Mint mondta, az elmúlt három-négy hétben maradtak el a migránsok, ő viszont ezt azzal magyarázta, hogy megemelkedett az Ipoly vize, és a levegő is lehűlt. A szeptember végi szlovákiai választásokkal ő azért nem kötné ezt össze, mert még utána is „vígan jöttek”.

Ugyanakkor Ipolyhídvég polgármestere sem azt mondta, hogy rögtön szeptember 30. után állt le a menekülthullám, hanem azt, hogy az illegális bevándorlók fokozatosan tünedeztek el.

A magyar rendőrség helyzetére rálátó forrásunk szerint a rendőrök is észrevették, hogy a szlovákiai választások után „nagyon visszaesett” a menekültek száma. Elmondása szerint alig volt egy-egy eset az utána következő héten, „azóta pedig egy sincs”. Szerinte „nagyjából össze lehet kötni a kettőt. Mert mi volt itt előtte? Üldözték őket Balassagyarmaton, villanyoszlopokat döntöttek ki, minden napos volt a cirkusz. Hát hogy a francba ne furcsállnák ezt a rendőrök?”

Forrásunk szerint „biztos, hogy ez szervezett volt, hiszen nem szűnt meg egy olyan nemzetközi konfliktus sem, ami miatt megszűnhetett volna a migráció”. De azért hozzátette, hogy bárhogy is volt, a mezei rendőröket ebbe biztos nem avatták be, ők „csak sodródtak az eseményekkel”.

Hogy pontos adataink is legyenek a határhelyzetről, nemrég megkérdeztük a rendőrséget arról, hogy szeptemberben, októberben és novemberben havonta hány bejelentés érkezett illegális bevándorlók mozgásáról, és hány esetben tudtak fellépni hatóságilag. Akkor azt írták, 2023. szeptember 1. és október 31. között Nógrád vármegyében 475 illegális migránssal szemben, Pest vármegyében 489 emberrel szemben intézkedett a rendőrség.

Novemberben viszont nem kaptak bejelentést, és nem történt intézkedés.

De mi köze ehhez a politikának? Amikor megindult a menekültáradat, a szlovák választási kampányban elég forró témává vált az illegális migráció. Orbán Viktor szlovákiai szövetségese, a Smer (Irány) párt, élén Robert Ficóval, a migránshelyzet miatt a szlovák–magyar határ mielőbbi lezárását követelte, így neki jól jöhetett a sok idegen ember, akikkel lehetett riogatni.

A Most-Híd nevű párt szerint viszont azért jelent meg ennyi migráns Szlovákiában az elmúlt fél évben, mert a magyar rendőrség tétlen volt, azaz szándékosan engedte át az érkezőket Szlovákiába. A párt elnöke egyenesen arra utalt: Orbán Viktor így akarta befolyásolni a szlovák választásokat.

A jobboldali populista, bevándorlásellenes Sme Rodina (Család Vagyunk) szerint is közük volt a helyzethez a magyar hatóságoknak. Azzal vádolták Magyarországot, hogy „tudatosan sodorják veszélybe” Szlovákiát és a többi uniós országot. Peter Pčolinský, a Sme Rodina képviselője a Facebookon azt írta: „A magyarországi rendőrök nem állítják meg a gyanús kisteherautókat – nem akarnak papírmunkát maguknak, miközben tudják, hogy a migránsok Szlovákiába tartanak.” A politikus szerint a szlovák rendőrök úgy gondolták, a magyar hatóságok utasítást kaptak arra, hogy ne tartóztassák fel a Szlovákia felé tartó menekülteket.

Amikor a szeptember 13-i kormányinfón Gulyás Gergelyt a Magyarország irányából Szlovákiába ezrével átjutó menekültekről kérdezték, a Miniszterelnökséget vezető minisztert azt felelte: ő csak arról tud beszélni, hogy a déli határt nagyon jól védik, a schengeni határokat viszont nem tudják ennyire védeni. Gulyás azt állította: nem találkozott olyan vádakkal, hogy néhány szlovákiai párt szerint Orbán Viktor szándékosan engedi át a migránsokat a határon, egyébként meg éppen hogy segítették Szlovákiát azzal, hogy több ezer migránst állítottak meg a déli határon.

Robert Fico végül szeptember 30-án megnyerte a szlovák választásokat. Miniszterelnökké választása után erőt akart demonstrálni, így még ő maga is felvonult a szlovák–magyar határra, így próbálta betartani azt a választási ígéretét, hogy szigorúbban és keményebben fognak fellépni az illegális migrációval szemben. A választási győzelme utáni hetekben aztán fokozatosan megszűnt a Szlovákiát addig erősen sújtó migrációs hullám.

Az ügyben kérdéseket küldtünk a Belügyminisztériumnak. Azt kérdeztük, mi lehet az oka annak, hogy hirtelen megszűnt a migráció a szlovák–magyar határon, és mit szólnak ahhoz, hogy néhány szlovákiai párt állítása szerint a magyar kormány a választások előtt ezzel akart beavatkozni a szlovák belpolitikába, de a cikk megjelenéséig nem válaszoltak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!