Fura arab és orosz nyelvű táblák tűntek fel a Börzsönyben

2023. december 6. – 05:00

Fura arab és orosz nyelvű táblák tűntek fel a Börzsönyben
Figyelmeztető tábla a Börzsönyben – Fotó: Olvasói fotó / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Érdekes, kissé barkácsjellegű figyelmeztető táblákkal találkozhatnak a Börzsöny erdeiben a túrázók. A táblákon nincs magyar nyelvű felirat, nincs feltüntetve, milyen szervezet tette ki őket. Viszont látható rajta egy puskájával célra tartó vadász, valamint öt különböző nyelvű felirat, miszerint vadászidény miatt a területen intenzív vadászat folyik, ezért veszélyes az erdőben tartózkodni. Az arab nyelvű felirat a legegyszerűbb: ott csak az áll, hogy vadászidény van, az erdőben veszélyes lenni.

Megkérdeztük a területen illetékes Duna–Ipoly Nemzeti Parkot, mit tudnak a táblákról, kik és kit akarnak óvni velük. Kálmán Gergely, a szervezet kommunikációs referense kérdésünkre azt válaszolta: nincs hivatalos információjuk, hogy a táblákat ki helyezte el. Folyamatos kapcsolatot tartanak fenn ugyanakkor a térségi rendőrséggel, és ellenőrzik a társas vadászatokat. A referens válasza szerint a természeti értékekkel kapcsolatos feladataik ellátása közben többször láttak idegeneket a Börzsöny peremi térségeiben, de

„rendészeti hatáskörben intézkedésre nem került sor”.

Az Ipoly Erdő Zrt. ennél kissé konkrétabb volt, amikor szeptember közepén arról tett közzé posztot a közösségi oldalán, hogy „mind a Börzsönyben, mind a Cserhátban, megnövekedett az illegális bevándorlók száma, akik a közeli szlovák–magyar határszakasz felé tartanak kisebb vagy nagyobb csoportokban”. Sőt, Székely József diósjenői polgármester konkrétan arról írt a község honlapján, hogy „döbbenetesen megnőtt az embercsempész-tevékenység a régióban, migrációs főútvonallá változott a Börzsöny”.

Megkerestük Székely Józsefet, hogy az elmúlt két, két és fél hónapban mit tapasztalt, továbbra is migrációs főútvonalnak számít-e a Börzsöny, vagy esetleg csökkent a nyomás. A polgármester azt mondta, hogy bejelentése után két héttel, lényegében szeptember végére teljesen megszűnt, „nullához konvergált” a korábbi idegenek mozgása a község környéki erdőkben. Szerinte a menekültek belátták, hogy nem érdemes errefelé a tiltott határátlépéssel próbálkozni, azért maradtak el. A különös vadászos tábláról azt nyilatkozta, azt nem az önkormányzat rakta ki, de véleménye szerint hasznos lehet azoknak, akik nem tudnak magyarul.

Frissítés: Egyre furább, mert nem is volt vadászat a táblák kihelyezésekor

A Magyar Természetjáró Szövetségtől megtudtuk, hogy a szóban forgó táblák október végén már biztosan kint voltak, ők ugyanis október 30-án kaptak bejelentést egyről a diósjenői sárga sáv mentén. Az a terület az Ipoly Erdő Zrt. diósjenői erdészetéhez tartozik, az ő tájékoztatásuk szerint pedig akkor nem volt érvényben vadászat miatti lezárás vagy korlátozás a területen. Tehát szinte biztos, hogy a táblát nem vadászok tették ki.

A diósjenői polgármester tapasztalatai a szeptember végén szinte varázsütésre megszűnő „migránsveszélyről” egyébként egybeesnek a környéken túrázók és a helyi lakosok észrevételeivel, bár néhányan még mostanában is látni vélnek furcsa idegeneket az erdőkben.

Többen is furcsállják azonban a Börzsönyt ért ősz eleji „bevándorlói nyomás” időpontját, ami kísértetiesen egybeesett a szlovákiai választások kampányfinisével, majd a választás után hirtelen meg is szűnt. A szlovák oldalon ősz elején valóban megszaporodó bevándorlókkal a Telex külön helyszíni riportban foglalkozott. Mint kiderült belőle, a határ menti települések lakói tényleg féltek a megjelenő idegenektől, ami jól jöhetett a kampányban a szlovák–magyar határ mielőbbi lezárását követelő Robert Ficónak, Orbán Viktor szlovákiai szövetségesének.

A Most-Híd nevű párt szerint például azért jelent meg ennyi migráns Szlovákiában, mert a magyar rendőrség tétlen. A párt elnöke egyenesen azt állította, Orbán Viktor így akarta befolyásolni a szlovák választásokat. A populista Sme Rodina (Család Vagyunk) párt szerint is benne vannak a dologban a magyar hatóságok, sőt azzal vádolták Magyarországot, hogy „tudatosan sodorják veszélybe” Szlovákiát és a többi uniós országot.

Megpróbáltunk utánanézni ezeknek a vádaknak is. A szlovák–magyar határ helyzetére és a rendőrségi berkekre rálátó forrásunk szerint a helyzet elszomorító, mert nincs elég rendőr, így pedig kapacitás sincs arra, hogy mindenkit megfogjanak. Most már inkább az jellemző szerinte, hogy még a vezető tiszti állományból is áttesznek embereket a járőrmunkákra. (A járőrhiányról itt írtunk korábban.) Közben meg megfelelő technikájuk sincs, mint régen a határőrségnek. A hierarchia alján lévő végrehajtók (ide tartoznak a járőrök is) – néhány szlovákiai párt állításával ellentétben – forrásunk szerint nem kaptak olyan parancsot, hogy engedjék el vagy ne fogják meg a határon átlépőket, de az akár egy elképzelhető opció lehet, hogy „felülről kivéreztetik őket, hogy ilyen gyengék legyenek. Ki tudja.”

A szlovák–magyar határon tehát korábban is volt illegális határátlépés, és valószínűleg továbbra is lesz még egy darabig. Mint riportunkból kiderült, a zöldhatáron, de az új hidakon is át lehet menni aránylag könnyen, a szlovák rendőrségnek is kevés az ellenőrzéshez a kapacitása.

Az viszont sokáig rejtély marad, hogy miért láttak tömeges számban idegeneket a helyiek a Börzsöny erdeiben, például Diósjenőn, amikor onnan még jó messze a határ. Az pedig szintén magyarázatra szorulhat, hogy miért éppen a szlovák választás véghajrájában nőtt meg a „migrációs nyomás”, és miért pont a választás után ült el hirtelen. Mint ahogy arra sincs magyarázat, miért jelentek meg idegen nyelvű táblák a Börzsönyben, amikor az idegenek jórészt teljesen eltűntek az erdőkből.

Hogy pontos adataink is legyenek a határhelyzetről, megkérdeztük a rendőrséget, hogy szeptember-október-november során havonta hány bejelentés érkezett illegális bevándorlók mozgásáról, hány esetben tudtak fellépni hatóságilag, és összesen hány illegális bevándorlót sikerült elfogni-visszafordítani a Börzsönyben. Érdeklődtünk arról is, látszik-e valamilyen csökkenő trend az elmúlt hónapokban a mozgásban, vagy stagnál, esetleg emelkedik a menekültek száma. Amint a válasz megérkezik, frissítjük vele a cikket.

Frissítés:

A rendőrség válasza szerint a 2023. szeptember 1. és október 31. közötti időszakban Nógrád Vármegye illetékességi területén 475 fő, Pest Vármegye illetékességi területén 489 fő illegális migránssal szemben intézkedett a rendőrség. 2023. november hónapban nem kaptak bejelentést és nem történt intézkedés.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!