Advent Bukarestben: a budapesti vásárhoz képest féláron a töltött káposzta, hatodáron a lángos

2023. december 16. – 14:25

Advent Bukarestben: a budapesti vásárhoz képest féláron a töltött káposzta, hatodáron a lángos
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Szakadó hó meg pár lézengő ember. Így nézett ki múlt hét csütörtök délután a bukaresti Alkotmány téri karácsonyi vásár, ahol ahhoz képest, hogy egy fővárosban jártunk, egészen alacsony árakat látni. A forralt bor decije például feleannyiba kerül, mint Bécsben, és a kajáláshoz sem kell banki hitelt felvenni. A budapestire szinte minden szempontból ráver a bukaresti vásár, de van, ahol még Szegedet is übereli.

Hiába mondják Bukarestről, hogy drága város, ez a karácsonyi vásáron sétálgatva nem tűnik fel. Sűrűn szitáló hóban érkeztünk az Alkotmány térre, a közeli betonmonstrum, a román Parlament szinte alig látszik a szürkeségben. Ezt Ceaușescu anno még saját rezidenciájának szánta, most a világ második legnagyobb épülete alapterületre, ahol a képviselőház, a szenátus és az alkotmánybíróság székel.

Előtte fekszik a tér, ami november végével vette fel a karácsonyi pulcsit, és december 26-ig várja a látogatókat. A közepén álló hatalmas fenyőből látszik, hogy itt nem spóroltak semmin, óriáskerék is van, meg minden más, körhinta, kisvonat, mikulásház és alkotóműhely – ami az adventi forgatagba csak belefér. Több mint 130 bódéból kínálják a ételeket és a italokat, a helyi termelők áruitól kezdve a kézműves portékákig széles a választék.

Először a forralt bor helyzetét mértük fel a román fővárosban: a vörösből két és fél decit 770 forintnak megfelelő román lejért kínálnak, ami inkább a szegedi árkategória, ahol 3 deci nagyjából 600 forint. Budapesten ezért 1500-at, Pozsonyban 1700-at, Bécsben akár 2300-at is elkérhetnek, mondjuk utóbbihoz bögre is jár. A tea viszont inkább már a budapesti árakhoz közelít, míg itt kb. 310 forint egy deci, Budapesten 330.

A forró csoki borsosabb, azt közel 400 forintért mérik decinként, de még így is simán veri Szegedet, ahol 430, meg Budapestet, ahol 470 forint a legolcsóbb decije. Forró csokiból egyébként az eddig a Telex által megnézett városok közül Pozsony viszi a prímet, ahol több mint 600 magyar pénznek megfelelő eurót is elkérhetnek érte.

Ha füstölt bármit vennénk, akkor is inkább Szegeddel van egy ligában Bukarest, és nem a már említett nagyvárosokkal. Az oldalas, a csülök és a grillezett finomságok itt valamivel 2000 forint fölött mozognak, de ebben a köret még nincs benne.

A töltött káposzta 30 lej, azaz nagyjából 2300 forint, ezt Budapesten már 5500-ért kapjuk meg.

A kolbász árában is hasonlóan nagy szakadék tapasztalható: míg Bukarestben 2670, Bécsben pedig 3060, addig Budapesten már 5500 forint körül van egy adag. Számos helyi különlegesség mellett fekete-tengeri hering is kapható a román főváros karácsonyi vásárában, 35 lejért, nagyjából 2690 forintért vesztegetik.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex

A budapesti Vörösmarty téri advent egyik nagy dobása idén az Ungarische special lángos, amiért 6500 forintot is elkérnek az árusok. Nos, lángos Bukarestben is kapható, és mindössze 1140 forint körüli összeget kóstál. Talán mert nem Ungarische special. Ez persze csak az alapfelszereltségű modell, amit extrázni is lehet, de még így is olcsóbban megússzuk, mint a budapesti sajtos-tejfölöst, ami 3900 forint. Béccsel vagy Pozsonnyal szemben is jobban jövünk ki, nyugati szomszédainknál ugyanis 2600 forintnak megfelelő euróért ehetünk egy lángost.

A kínálat sokfélesége és az adagok mérete okán nehéz objektív összehasonlítást végezni. Megpróbáltunk pár tételt kigyűjteni és közös nevezőre hozni a következő táblázatban, hogy megnézzük, nagyjából hogyan mozognak az árak, nyugatról keletre haladva.

BécsPozsonyBudapestSzegedBukarest
Sült kolbász~3055 Ft5500 Ft~2670 Ft
Füstölt kolbász~2660 Ft~2590 Ft
Töltött káposzta~5500 Ft~2285 Ft
Füstölt sertésoldalas~2000 Ft~2135 Ft
Füstölt sertéscsülök~2000 Ft~2135 Ft
Lángos~2650 Ft~2660 Ft~3900 Ft~1145 Ft
Sült krumpli~2200 Ft~3000 Ft~610 Ft
Forró csokoládé (1 dl)~635 Ft~465 Ft~430 Ft~395 Ft
Forralt bor (1 dl)~765 Ft~570 Ft~500 Ft~550 Ft~310 Ft
Tea (1 dl)~335 Ft~170 Ft~310 Ft

A román árakat az MNB-középárfolyammal, 76,25 forinttal számoltuk át.

Pár fotózkodó turista meg az asztalokat támasztó szekusok tarkították csak a teret ottjártunkkor, kora délután. Máshogy van ez este, a helyiek beszámolói szerint akkor hatalmas a tömeg, hosszú sorokban tobzódnak az emberek a standok és a különböző szórakozási lehetőségek előtt.

Olyan is előfordul, hogy a körhintára két órát kell várni.

Abból egy menet egyébként 15 lejbe kerül, ami nagyjából 1150 forint, de az óriáskerék is barátságos áron dolgozik, azon 25 lejért, azaz kb. 1920 forintért foroghatunk egyet. Szegeden az óriáskerekezés drágább, felnőtteknek 2500 forint, gyerekeknek 2000.

Maga a vásár két részre osztható. Egyik felén az évszaknak és az ünnepnek megfelelő vidámságok mennek a hagyományos dalokkal, román szokásokkal, kórusokkal és zenés előadásokkal, a másikon inkább az elektronikus zenéé a főszerep. A téren korcsolyázni is lehet, abból 90 percet szintén 1920 forintnak megfelelő lejért mérnek, és ha lábbelit is bérel hozzá az ember, még ugyanennyit kell rá költeni pluszba.

Az étel és az ital mellett a hagyományos vásárfiából, kézműves tárgyakból és játékokból is nagy a választék. Ezek ára nyilván függ attól is, hogy mennyire van kimunkálva egy-egy darab, de itt sem kell nagy költségekbe vernünk magunkat, 7–8 ezer forint körül megúszható még egy drágább szuvenír is.

Nemcsak a térre, de az egész városba beköltözött az ünnepi hangulat. Bukarest utcáit járva olyan, népi ruhába öltözött emberekbe botlunk, akik pár hordozható hangfalat meg egy medvének öltözött társukat táncolják éppen körbe. A járókelők valószínűleg megszokták ezt a látványt, van, aki pénzt is rak a sapkába, amit az egyik táncoló férfi az orra alá nyom.

A medvetáncnak nevezett rituálénak az a szerepe, hogy a karácsony és az újév közeledtével elűzze az ártó szellemeket, bár arra a hatsávos úton folyamatosan ömlő és nonstop dudáló autók is alkalmasak lehetnek.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen is.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!