A pozsonyi adventi vásáron is olcsóbb a magyar lángos, mint Budapesten

2023. december 14. – 05:03

A pozsonyi adventi vásáron is olcsóbb a magyar lángos, mint Budapesten
Nagy a nyüzsgés, főleg hétvégén a pozsonyi adventi vásárban – Fotó: Kakuk János
Cséfalvay Attila
Cséfalvay Attila
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Ingyenes parkolás a közelben, 7 eurós sültkolbász, 3 euróért kínált forralt bor, a tavalyinál valamivel kevesebb kézműves termék és pozsonyi kifli, ami itt nemcsak péksüteményt jelent. Ezt kínálja az idei pozsonyi adventi vásár, ahol karácsony után is nyitva lesz a standok fele a bérlők kérésére.

A hó éppen elolvadt, plusz 10 fokban sapka sem kellett, így valamelyest visszavett a karácsonyi hangulatunkból, amikor Budapest és Bécs után a harmadik közép-európai főváros, Pozsony adventi vásárát néztük meg.

A szlovák fővárosban a koronavírus miatt két év is kimaradt, tavaly rendezték újra az ünnepek előtti vásárt. Mivel ebben az évben sem akartunk méregdrágán parkolni a belvárosban, ezért a tavalyi taktikát követve, a Duna innenső oldalán, az Aupark Tower parkolóházában álltunk meg. Itt három órán keresztül ingyen pihentethetjük az autót hétköznap, sőt, hétvégén öt órán át, ezután óránként 3 eurót kell(ene) fizetnünk. Innen mindössze 10-15 perc séta a vásár, ráadásul a folyó feletti új hídon, a a Novy Moston keresztül, ami látványnak sem utolsó.

Kezdésként szalmabálákkal körülvett gyermektér fogad csúszdával, játékokkal, betlehemmel, ünnepi díszbe öltöztetett fenyőfákkal. Évekkel ezelőtt itt korcsolyapálya állt, az energiaárak azonban már tavaly betettek ennek a látványosságnak, most inkább a legkisebbeket célozták meg. A gyerekeket megcélzó gagyi persze itt sem maradhat el. Porcelán kanca hátán verethetnek a legkisebbek a lovacskás körhintán – mindezt 4 eurórért.

Enni-inni szinte kétméterenként lehet valamit, ismét nagyon bőséges a kínálat a cigánypecsenyétől a kolbászon át a loksáig, a forralt bortól a teán át a sörig és persze a puncsig. Nem mindegy azonban, hogy mennyiért: szénsavas üdítőital vagy ásványvíz 2 euró, vagyis 760 forint (380 forintos árfolyamon számolva). Bécsben 3,5 euróért láttunk hasonlót.

Kapható maďarská pečie klobása is – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex
Kapható maďarská pečie klobása is – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex

Két deciliter fehér forralt bor 3 euró (1140 forint), ez tavaly 2,80 euró volt. A forró puncs ára viszont már 3,50 (1330 forint), a tea 2,50 (az elmúlt évben 1,8 decilitert 1,5 euróért láttunk). Mindez a klasszikus bécsi forralt bornál és puncsnál jóval olcsóbb, hisz az osztrák fővárosban átlagban 2290 forint egy pohár. Inkább a budapestihez hasonló az ár, ahol „csak” 1350-1650 forintba kerülnek ezek a téli, meleg italok.

Visszaváltható kéteurós poharakkal, komposztálható tányérokkal és evőeszközökkel is készültek a szervezők Pozsonyban. A helyi lepénykenyér, a loksa 6 euró (2280 forint): ezért 120 gramm jár reszelt kacsahússal és lilahagymával.

Húsz dekagramm cigánypecsenye 7 euró (2660 forint), ugyanennyi az ára a grillezett csirkemellnek is, és a magyar sültkolbásznak (ez utóbbi tavaly is ennyi volt).

A szlovák karácsonyi káposztaleves 5,90-be kerül, a forró csokoládé 5 euró (1900 forint). A magyar lángosért itt 7 eurót kell fizetni (2660 forintot), akárcsak az olasz vagy a szlovák lángosért – Bécsben ugyanennyiért láttunk, Budapest viszont ennél is drágább: a Vörösmarty téren 3900 forint egy sajtos-tejfölös lángos, de a kolbászos-hagymás „ungarische special” lángosért 6500 forintot kérnek. Jó hír, hogy szinte minden standnál bankkártyával is fizethetünk.

Aki értékesebb ajándékot szeretne, az 2024-es pozsonyi falinaptárat is vehet 10 euróért a Pozsonyi kifliseknél. A pozsonyi kifli itt nemcsak a finom péksüteményt jelenti, hanem egy helyi polgári társulást is, amely adakozásból készítette el a naptárt, könyveket ad ki, de azért a pultjuknál természetesen lehet enni diós vagy mákos pozsonyi kiflit is.

Nem láttunk eldobott műanyag tányérokat vagy üvegeket – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex
Nem láttunk eldobott műanyag tányérokat vagy üvegeket – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex

A vásár területén feltűnő, hogy nagyon figyelnek a szelektív hulladékgyűjtésre. Egy külön faháznál több nyelven írták ki a szabályokat, egy benn ülő segítő és négy különböző színű kuka hirdeti, hogy a szemét közül különválogatva mit és hová kell kell dobni. A vásárban több fertőtlenítő-állomást is kihelyeztek.

– Dunaszerdahelyről busszal jöttünk, kolléganők vagyunk, a munkaügyi hivatalban dolgozunk. Ahogy minden évben, most is szabadságot vettünk ki, hogy megnézzük a pozsonyi vásárt – mondta kérdésünkre öt jókedélyű hölgy a forgatagban. A látogatók szerint enni-inni itt szinte mindenhol lehet, de úgy látják, idén kevesebb a szuvenírárus, a kézműves, mézeskalácsot sem nagyon találnak, emiatt kicsit csalódottak is.

Nemcsak Magyarországról vagy a Csallóközből jönnek a pozsonyi vásárba. Spanyol turistacsoporttal is találkoztunk és persze rengeteg szlovák kisdiák érkezik tanári kísérettel a téli szünet előtti utolsó iskolai napokon. Többen is közülük a feldíszített városnéző buszra szálltak fel, ahová a sofőrök invitáltak bennünket is a nyüzsgő gyerekcsoport mellé, de végül kihagytuk a lehetőséget. Egy-egy ilyen buszozásért egyébként 12, 20 vagy 24 eurót kérnek.

A színház előtti téren álló, 12 méter magas karácsonyfán, egy lucfenyőn november 23-án kapcsolták fel a fényeket. Ismerős lehet: a 34 éves fát azért ajándékozta a tulajdonosa a városnak, mert kinőtte az élőhelyét, akárcsak Budapesten. A közelben felállított színpadon főleg gyerekprogramokat, kulturális előadásokat láthatnak a meghirdetett, javarészt hétvégi időpontokban.

Az úgynevezett Prímás-téren a talpakon álló karácsonyfákat a pozsonyi általános iskolák és speciális iskolák tanulói díszítik fel saját készítésű, eredeti díszeikkel. Ezeket aztán jótékonysági, és a hajléktalanok részére létrehozott szervezetekhez juttatják el, több közülük pedig a nehéz szociális körülmények között élőkhöz kerül.

A pozsonyi templom kilátójából nemcsak a vásárra, hanem a várra is rálátni – Fotó: Kakuk János
A pozsonyi templom kilátójából nemcsak a vásárra, hanem a várra is rálátni – Fotó: Kakuk János

Győr-Moson-Sopronból is gyorsan és könnyen elérhető Pozsony. A Kisalföldi Népművészek Egyesülete és a Kisalföld Kultúrájáért Egyesület például egy adventi szakmai tanulmányút részeként járt nemrégiben az ottani vásárban. A győri Kakuk János esti fotóján jól látszik a háttérben a pozsonyi vár is.

A szlovák fővárosban a karácsonyi vásár hivatalosan december 23-ig tart, de a több mint 70 felállított vásáros stand árusainak fele ezután is nyitva tart: a fővárosi önkormányzat rábólintott ugyanis a bérlők kérésére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!