Parkolás ingyen, forralt bor 1200-ért, kolbász 2800-ért: megnéztük a pozsonyi adventi vásárt

2022. december 18. – 08:35

Parkolás ingyen, forralt bor 1200-ért, kolbász 2800-ért: megnéztük a pozsonyi adventi vásárt
Városnéző busz ünnepi díszítéssel Pozsonyban – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex
Cséfalvay Attila
Cséfalvay Attila
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Koripályát most nem, közeli ingyenes parkolót, háromeurós loksát (lepényt), két és fél euróba kerülő forralt bort, seprűvel és lapáttal folyamatosan őrjáratozó takarítókat, magyar szuvenírárust, ünnepi díszbe öltöztetett városnézőbusz-járatot viszont találtunk a pozsonyi adventi vásárban.

„Sokan jönnek Magyarországról, vannak, akik karácsonyivásár-körjáratot tartanak. Nemcsak Pozsonyba, hanem a közeli Bécsbe mennek innen tovább, vagy érkeznek onnan, sőt olyanok is, akik még Prágába is ellátogatnak. Meglepett, hogy még Kelet-Magyarországról is voltak vevőim, éjjel kettőkor indultak. Szóval nem panaszkodhatom, főleg hétvégén rengeteg jönnek a vásárba” – mondta hibátlan magyarsággal a Pozsonyban élő Nagy Zoltán, aki a szlovák nemzeti színház tövében árulja termékeit. Rá még visszatérünk, de nézzük, miként érdemes eljutni a pozsonyi adventi vásár közelébe, hol éri meg parkolni.

A visszafogottságnak egyetlen jele látszik

A régi rajkai határátkelőhelynél hagytuk el Magyarországot, hogy a pozsonyi új híd (a rajta lévő ufótorony az egyik legjobb kilátó a városban) tövében, még a Duna innenső oldalán, az Aupark Tower mélygarázsában álljunk meg. A belváros onnan tíz perc séta a Duna-hídon át (ahol azért metsző tud lenni a hideg szél), de óriási előnye, hogy 3 plusz 1 órán keresztül ingyenes a parkolás.

A karácsonyi hangulatú faházakból jönnek a legjobb illatok – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex
A karácsonyi hangulatú faházakból jönnek a legjobb illatok – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex

A Hviezdoslav téren indul az adventi vásár egy hatalmas koszorúval, majd gagyi lovacskás körhintával gyerekeknek. Néhány éve még mobil korcsolyapálya állt itt, most ennek nyoma sincs, az energiaárak vélhetően itt is hatással voltak a költségkeretre. Kétoldalt az árusok hosszú bódésorán már nem látszik a visszafogottság.

Délelőtt tízkor nyitnak, ünnepi díszbe öltöztek, és ahogy Bécsben, itt is mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, ha ennénk vagy innánk valamit. A zsíros kenyér hagymával és a házi pite ára például ugyanannyi – 2,5 euró (vagyis ezer forintnál is drágább). Húsz dekagramm sült kolbászt 7 euróért kínálnak, az illata azonban megkondítja a vészharangot az ember gyomrában, akárcsak az ugyanekkora kiszerelésű csirkemell zsemlével, mustárral és hagymával 6 euróért.

A hűtőmágnest és a karácsonyi díszeket nagyon viszik

A tér a nemzeti színháznál végződik, itt árulja portékáit a már említett Nagy Zoltán, aki év közben is ezen a részen, a faházában fogadja a turistákat. „A nézelődők, vásárlók száma azért időjárás függvénye is, bár akadt olyan péntek, ami az eső ellenére is jónak volt mondható. Hétvégente különösen erős a forgalom, hétköznap pedig munka után élénkebb a kereslet. Általában este nyolcig tartok nyitva, de ha hétvége nagyon megy, akkor tízig is maradhatok. Akkor viszont nincs pardon, be kell zárni” – magyarázza. A legtöbbet pozsonyi hűtőmágnesből ad el, de a karácsonyi díszek is nagyon kelendők. A helyi jellegű árukat viszik inkább a turisták. A pozsonyi mágnes ára egyébként 1 és 4 euró között mozog, a karácsonyi díszek 50 centért is vihetők.

Nagy Zoltán nemcsak a karácsonyi időszakban, hanem év közben is itt árul – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex
Nagy Zoltán nemcsak a karácsonyi időszakban, hanem év közben is itt árul – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex

A magyar árus mellett egy színpadot is felhúztak a szervezők, ezen az advent alatt folyamatos programok szórakoztatják a kilátogatókat, a tér sarkán pedig ünnepi díszes, piros városnéző busz várja a megfáradt, de kíváncsi vendégeket.

A tisztaság kulcsa az újrahasznosító állomás

Az adventi vásárnak itt nincs vége, balra fordulva alig 150 méterre, a Fő téren folytatódik a kavalkád. Itt bebizonyosodik, hogy Pozsonyban odavannak a loksáért, hiszen minek árulnának (ha nem érné meg) szinte öt méterenként különböző ízekben? Persze méregdrágán: mákos-lekváros, nutellás-diós, káposztás, marhahúsos alsó hangon három euróért ehető, vihető.

Loksa-kánaán fogadja a vendégeket a pozsonyi adventi vásárban, ahol a tisztaság is példás – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex Loksa-kánaán fogadja a vendégeket a pozsonyi adventi vásárban, ahol a tisztaság is példás – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex
Loksa-kánaán fogadja a vendégeket a pozsonyi adventi vásárban, ahol a tisztaság is példás – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex

Mindeközben a tisztaságra is odafigyelnek, külön kis melegedő bódéjuk van a köztisztaságiaknak a templom előtt, úgynevezett újrahasznosító állomás, amelynél szelektíven, kukákba dobhatjuk a hulladékot, és ahonnan a piros mellényes emberek, seprűvel és hosszú nyelű lapáttal folyamatosan járják a vásár területét, így eldobott szeméttel biztosan nem találkozunk.

Forralt borral annál több helyen, két deciliter fehéret 2,8 euróért adnak, ugyanennyibe kerül a szilvás-fahéjas puncs. Aki mégis sört inna, 3 euróért vehet csapoltat, 1,8 deciliter teát 1,5 euróért, félliteres ásványvizet pedig 2 euróért. Pozsony kellemes, városnézéssel egybekötött hétvégi családi kiruccanás lehet, amely pont annyi ünnepi hangulatot ad adventkor, amennyit várunk tőle.

Adventivásár-körkép a Telexen

Lapunk az elmúlt hetekben több magyarországi – fővárosi és vidéki –, valamint a pozsonyi mellett még egy szomszédos ország adventi vásáráról számolt be. A budapesti karácsonyi vásáron 50-80 százalékos inflációt, ezen belül például 2400 forintos belga forró csokit, 1750-4200 forint közötti lángost és 6000 forintos marhapörköltet találtunk. Ezekhez az árakhoz képest a pozsonyi vásár 3 eurós palacsintája már nem is tűnt soknak.

De jártunk a meglepően korrekt árakon dolgozó szegedi, a betlehemes helyett kisvonattal és dodzsemmel, valamint alacsony árakkal támadó szentesi és a drága, de sokat nem drágult bécsi karácsonyi/adventi vásárban is.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!