Csak negyven euróba kerülök, nem hagyhatsz itt!

2022. december 4. – 18:49

Laczó Balázs
Laczó Balázs
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Borsosak az árak a bécsi karácsonyi vásárban, de az elmúlt évhez képest nem emelkedtek jelentősebben. Aki pedig rászánja a pénzt a kirándulásra, azt inkább a sor tartja vissza attól, hogy sült kolbászt egyen. Messziről jött ember rácsodálkozik, ha azt hallja, hogy idén harmadával kevesebb a stand, és visszafogottabb a Christkindlmarkt. Mert ez első ránézésre nem látszik.

A budapesti vásárról szóló adventi árkörképünk után nézzük, mire számítson, aki Győrtől nem kelet, hanem nyugat felé teszi meg a 120 kilométert. Bécsben sem hallunk most kevesebb magyar szót, mint a Vörösmarty téren, és csak amíg a városháza melletti parkolóházból felérünk, csak magyarok jönnek velünk szembe.

Érkezésünk előtt a legelső benyomás a belváros felé haladva mindenképpen pozitív, mert a szombat esti tumultus dacára szinte átcsusszanunk autóval a hídon, a centrumnál rendőr hangolja össze az autósok és gyalogosok forgalmát, könnyű a bejutás, és hely is van a parkolóházban.

A klasszikus, kézzel festett körhinta sem maradt ki idén – Fotó: Laczó Balázs / Telex
A klasszikus, kézzel festett körhinta sem maradt ki idén – Fotó: Laczó Balázs / Telex

Talán az ember emiatt látatlanban alábecsülheti a tömeget, ami majd a Rathausplatzon várja, ahol 1986 óta tartják Európa egyik leghíresebb karácsonyi vásárát. Mert ez a tömeg idén sem kisebb a megszokottnál, és a fények is csak alaposabb vizsgálat után látszhatnak visszafogottabbnak.

Pedig egyharmadával szűkebb a forgatag, és a szervezők előre jelezték, hogy a mintegy száz darab stand között szellősebb lesz a hely a sétára, több módunk nyílik a nézelődésre. De a tér nagy részében a hangyamenet elve az uralkodó: ne nézegess, csak kövesd szorosan a másikat, és szedd a lábad!

Forralt boros ajándék bögrével a kezében beszélget az egyik stand mellett a soproni Bácskai család, ők rutinos látogatók: minden évben jönnek. Szerintük a tömeg hétvégén mindig ekkora, és a korábbi árakra is emlékeznek.

„Talán ötven cent a különbség. Nagyjából ennyi volt egy éve is minden.”

A soproni Bácskai család minden évben átugrik a bécsi vásárba – Fotó: Laczó Balázs / Telex
A soproni Bácskai család minden évben átugrik a bécsi vásárba – Fotó: Laczó Balázs / Telex

Arra a kérdésre, hogy eszükbe jut-e átszámolni, hogy a két-három decis pohárban gőzölgő forralt bor forintban mennyibe kerül, gondolkodás nélkül rávágják:

„Isten ments! Hát akkor horror lenne, valljuk be. De legalább most ne kelljen már filléreskedünk. Nézzen körül! Itt, az úgynevezett hanyatló Nyugaton fényárban úszik a karácsonyi vásár!”

A forralt bor, az ilyen-olyan puncskreáció, a sült gesztenye, a sült krumpli és kolbász, kandírozott mandula, mézeskalács szív csábítja a látogatót, és idén először többször használatos tányérokon és poharakban adják ki az enni-innivalót. Kizárólag bioételeket hirdetnek a standok, ami azt jelenti, hogy teljes körű „bio” minősítéssel rendelkeznek, vagy legalább a kínálatuk több mint 30 százaléka biológiai gazdálkodásból származik.

Az evéstől a költségeknél sokkal inkább a 10-15 méteres sor tarthatja vissza az embert mindegyik illattal csalogató standnál. Persze az árak is bécsiesek, akár a fizetés: az idén elszaladt pestieknél még most is másfélszer magasabbak. Ha egy négyfős család lángost eszik, és ásványvízzel öblíti le, a mostani árfolyamon 15 ezer forintot fizet.

Még kíméletlenebbül bele kell nyúlni a pénztárcába, ha egy-egy plüssfigura megszólítja a gyermeket, mert a nagyobb mókus 40 euró, a kisebb 20 euró, így hát a legtöbben sok energiát áldoznak arra, hogy gyermeküket rábeszéljék a tenyérnyi plüssre, ami 10-15 euróból jön ki.

"Csak negyven euróba kerülök. Nem hagyhatsz itt" – Fotó: Laczó Balázs / Telex
"Csak negyven euróba kerülök. Nem hagyhatsz itt" – Fotó: Laczó Balázs / Telex

Első ránézésre nem látszik, hogy szerényebb volna a díszkivilágítás, de azt tudni kell, hogy Bécsben idén kizárólag LED-es fényfüzéreket használnak a mesevilág kivilágításához, egy órával rövidebb ideig égnek a lámpák, és negyven fával kevesebbet díszítettek fel. De a híres díszköltemények idén is hívogatják a szelfizőket: világít a szívekkel feldíszített fa, a rénszarvasszán, az óriáskerék, a fagyöngypavilon, a korcsolyapálya és a vásár számára készített, kézzel festett klasszikus körhinta.

És most mutatjuk a jellemzőbb árakat Bécsben és Budapesten.

Bécs (410 forintos euróval számolva)

  • Puncs, vörös, rozé forralt bor (2 dl-esnek tűnő egyenpohárban): 6 euró (2460 forint)
  • Gyerekpuncs: 5 euró (2050 forint)
  • Baumkuchen (a kürtőskalácshoz hasonló sütemény): 6 euró (2460 forint)
  • Bio Kaffe : 3,9 euró (1600 forint)
  • Eszpresszó: 3,5 euró (1435 forint)
  • Fleischnudeln (húsos tészta): 7 euró (2870 forint)
  • Bratwurst (kolbász kenyérrel): 6 euró; ha nem kenyérrel, hanem hot dogként kéri valaki, akkor plusz 1 euró (2460, illetve 2870 forint)
  • Sült krumpli simán: 4 euró. Öntettel: 5-6 euró. (1640, illetve 2050, 2460 forint)
  • Krumplilángos: 3,5 euró (1435 forint)
  • Sült alma: 4,5 euró, vaníliaszósszal plusz 1 euró (1845, illetve 2255 forint)
  • Lángos: 5,5 euró, sajttal, feltéttel már 6 euró (2255, illetve 2460 forint)
  • Limonádé (0,33 l): 3,5 euró (1435 forint)
  • Ásványvíz (0,33 l): 3 euró (1230 forint)
  • Coca-Cola (0,33 l): 3,5 euró (1435 forint)
  • Koktélok: 7,80 euró (3200 forint)
  • Sör (0,33 l): 4 euró (1640 forint)
  • Jégkrémes kekszek: 4,50 euró (1845 forint)

Budapest

  • Forralt bor (3 dl): 1200 forint
  • Sör (korsó): 1500 forint
  • Lángos: 1750 forint
  • Grillkolbász kenyérrel: 4500 forint

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!