A bécsi vásár legdrágább étele is olcsóbb, mint a Vörösmarty téri grill hot dog

Legfontosabb

2023. december 9. – 16:15

A bécsi vásár legdrágább étele is olcsóbb, mint a Vörösmarty téri grill hot dog
A sima lángos ára 6 euróról emelkedett 7-re, kint legalább annyira szeretik, mint itthon – Fotó: Laczó Balázs / Telex
Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító
Laczó Balázs
Laczó Balázs
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

A kolbász drágult, a forralt bor ára maradt a tavalyi a bécsi vásárban, az étel most olcsóbb a pestinél, az ital drágább. A grill hot dog például – ami a budapesti vásárban most 8000 forintos árával ütötte ki a biztosítékot – Bécsben csak 8 euró, azaz a mostani árfolyamon számolva 3056 Ft. Ausztriában is drágult az élet a tavalyi advent óta, de elrettentő árak nincsenek. A bécsiek kicsit így is panaszkodnak, hogy minden többe kerül, de nem ez a visszatérő témája a november 10-e óta tartó rendezvénynek a Rathausplatzon, ahol 1986 óta tartják Európa egyik leghíresebb karácsonyi vásárát. Ezt az is híven tükrözi, hogy minden nap iskolai csoportok tucatjai rajzanak ki ide lángost falni, amire a pesti Vörösmarty téren kevés volna az átlagos zsebpénz.

Idén is jellemző képe a bécsi vásárnak, hogy az emberek elvihető bögrével a kezükben sétálnak, mert a forralt bort, a puncsot, a forró csokoládét ebben kínálják, a pohárért külön 3, a bögréért 5 eurót kérnek.

Tavaly vezették be a „Chriskindlmarkt” szervezői hogy többször használatos tányérokon és poharakban adják ki az enni-innivalót, és idén is kizárólag bioételeket hirdetnek a standok. Ez azt jelenti, hogy teljes körű „bio” minősítéssel rendelkeznek, vagy legalább a kínálatuk több mint 30 százaléka biológiai gazdálkodásból származik. Vagyis sok mindent láthatunk itt, csak egyet nem: műanyagtányért. A hot dogot, a sült krumplit, a lángost papírban adják, a bécsi szeletet és a többi egytálételt porcelánban, amit ugyanúgy vissza kell helyezni az erre szolgáló tároló dobozba, mint a fém evőeszközöket.

Az árak kis mértékben emelkedtek tavaly óta, elsősorban az ételeké. A kenyérrel kínált kolbász, a Bratwurst például most kenyérrel és hot dogként egyaránt 8 euró, míg tavalyi körképünk szerint 2022-ben kenyérrel 6-ért, hot dogként 7 euróért árulták. A 8 euró mostani árfolyamon 3056 forintra jön ki, míg a Vörösmarty téren éppen a hot dog testesíti meg a 2023-as árhorrort, mivel 8000 Ft-ot kérnek darabjáért.

A grill hot dog a bécsi vásárban 8 euró (3056 Ft) – Fotó: Laczó Balázs / Telex
A grill hot dog a bécsi vásárban 8 euró (3056 Ft) – Fotó: Laczó Balázs / Telex

De ha nagyon igazságosak vagyunk, és a bécsi Bratwurstot a budapesti sült kolbásszal hasonlítjuk össze, akkor is az osztrák főváros nyer, mert nálunk ugyanez 5500 forint. Az osztrákok is megteremtették a maguk „ungarische special lángosát”, amelyet „Langos Royalnak”neveznek és szarvasgombával kínálnak., Ez 14,5 euró, vagyis 5540 forint, míg itthon a kolbászos-hagymás „ungarische special” 6500 forint.

Aki rágcsálni szeretne, szintén jobban jár Bécsben: a pirított mogyoró és mandula ott 4,5-5 euró (1720-1910 forint), Budapesten a sült gesztenye 2500 forint.

A klasszikus bécsi forralt bor és puncs azonban drágább, mint itthon: kint átlagban 2290 forint egy pohár, itthon „csak” 1350-1650 forint.

Az összevetés talán akkor a legsarkosabb, ha kimondjuk, hogy a bécsi vásár legdrágább étele, a bécsi szelet borjúból burgonyasalátával vagy burgonyával meg sem közelíti árban a közmondásos pesti hot dogot. Ez ugyanis 15,5 euró (5920 forint). Vagyis a borjú bécsi kicsivel drágább, mint a két, 20 dekás gombóccal kínált, budapesti töltött káposzta (5500 forint).

A kis mértékű bécsi áremelkedésre legjellemzőbb példa a lángosé, ami feltét nélkül 6-ról 7 eurósra drágult, és talán a legkelendőbb étel a vásárban. Könnyen megtaláljuk, mert azt, hogy „langos”, mindenki el tudja olvasni, az osztrákok láthatóan talán még jobban is szeretik, mint a magyarok. A legnagyobb sor a hot dogosnál és a lángososnál kígyózik.

Az egyenpohárban kínált puncs és forralt bor 6 euró volt tavaly, idén 5,5-6 euró. Az eszpresszó 3,2-3,5 euróba került egy éve, annyi idén is. Az ásványvíz most 3,5 euró, azaz fél euróval drágult, akárcsak a most 4 eurós limonádé és a 4,5 eurós sör. A szénsavas üdítő ára maradt 3,5 euró.

A bécsiek természetesen saját áraikat érzékelik. Viven és Ádám, a Bécsben élő fiatal magyar pár szerint akadnak is elégedetlen hangok az emelések miatt. Vivien úgy érzékeli, 20 százalékos az átlagos emelkedés. Ő egy éve, párja három éve él a városban.

„Tényleg többe kerül a bécsi vásár, mint tavaly, de azért legyünk őszinték, nem olyan rossz az, hogy mi minden héten egyszer be tudunk jönni ide és ehetünk-ihatunk. Vendéglátósok vagyunk, kevés fizetéssel, ezt a heti egy alkalmat a Vörösmarty téren nem engedhetnénk meg magunknak. Ilyenkor ketten együtt körülbelül húsz eurót (nagyjából 7640 Ft) költünk el” – mesélték.

Aki teheti, hétköznap és napközben, mondjuk késő délelőtt látogasson el a vásárba. Ilyenkor összehasonlíthatatlanul szellősebb a tér mint hétvégén, sorban állni is alig kell. A centrumban sok a parkolóhely, a Városházához legközelebbi mélygarázsban egy óra 4 euróba kerül.

Két nyugdíjas hölggyel találkoztunk a Városháza előtt, a budapesti testvérpár, Tóth Andrea és Tóth Beatrix 25 éve jár ki évente egyszer a bécsi vásárba.

Tóth Beatrix testvérével 25 éve jár a vásárba, csak a hangulat miatt utaznak oda – Fotó: Laczó Balázs / Telex
Tóth Beatrix testvérével 25 éve jár a vásárba, csak a hangulat miatt utaznak oda – Fotó: Laczó Balázs / Telex

„Tavaly lépni sem lehetett, olyan tömeg volt, most kényelmesebben lehet sétálni. Mi a hangulat miatt szeretünk idejárni, olyan apróságokat veszünk, hogy nem érzékeljük a drágulást. Elég soknak éreztük a vasútállomáson árult szendvicsekért is a négy eurót, nem is vettünk. De van egy jó kis hely a Maria Hilfer Strasszén, ahol

tepertős zsíroskenyeret adnak 2 euróért, mi most is azt ettünk délelőtt”

– mondja Tóth Beatrix, aki mindig átszámolja az árakat forintra, mielőtt vásárol.

Alighanem így vannak vele azok a magyar szülők is, akiknél gyermekük plüssért könyörög, mert akármilyen kedvesen is tekint ránk a játékállatka, az ára már valamennyinek vérmes. A nagyobb mókus 40 euró, a kisebb 20 euró, a tenyérnyi plüss 10-15 euróból jön ki, és van egy stand, ahol a 10 eurós hófehér nyuszit 49 eurós fehér őzikék gyűrűje öleli körbe. Óvatos becsléssel tehát a drágulás tavalyhoz képest 15-20 százalékos.

A 49 eurós (majdnem 19.000 Ft-os) plüss dísz éppen gazdát keres – Fotó: Laczó Balázs / Telex
A 49 eurós (majdnem 19.000 Ft-os) plüss dísz éppen gazdát keres – Fotó: Laczó Balázs / Telex

A bécsi kínálat pontokba szedve

Lássuk végül pontokban is (a tavalyi árakat zárójelben tüntettük fel).

  • Puncs; vörös/rozé forralt bor 2 és fél dl-esnek tűnő egyenpohárban: 5,5-6 euró (tavaly 6 eurót fizettünk).
  • Gyerekpuncs: 5-5,5 euró (5 euró).
  • Eszpresszó: 3,2 euró (3,5 euró).
  • Bratwurst, vagyis kolbász: kenyérrel és hot dogban egyaránt 8 euró. (Tavaly 6 euró volt kenyérrel, hot dogként pedig 7 euró).
  • Sült krumpli: simán 4 euró, öntettel: 6 euró. (4-6 euró volt 2022-ben is).
  • Sült alma: 5 euró, vaníliaszósszal plusz 1 euró (simán 4,5 euró tavaly).
  • Lángos: 7 euró simán, sajttal, sonkával vagy más feltéttel: 8.50 euró (6 euró volt 2022-ben a sima).
  • Limonádé (0,33 l): 4 euró (3,5 euró).
  • Ásványvíz (0,33 l): 3,5 euró (3 euró).
  • Coca-Cola (0,33 l): 3,5 euró (3,5 euró).
  • Sör (0,33 l): 4,5 euró (4 euró).

A pénteki, 382 forintos euró árfolyam mellett átszámoltuk: a grill kolbász kenyérrel vagy hot dogban 3056 forintba került; a sült krumpli 1528 forintba, öntettel 2292 forintba; a lángos pedig 2674-től 3247 forintba. Az italok húzósabbak, a limonádét 1528, az üdítőket 1337, a sört 1719 forintért kínálták.

Ha valaki a bécsi vásárban akar megebédelni, ennyiért tud:

  • Bécsi szelet sertésből salátával 8,9 euró (3400 forint).
  • Bécsi szelet borjúból burgonyasalátával vagy burgonyával: 15,5 euró (5920 forint).
  • Bécsi szelet csirkéből 12,9 euró (4928 forint).
  • Töltött golyók (spenóttal, sonkával… stb.): 10-12 euró/menüben, ami három darabot jelent. (3820-4584 forint).
  • Sült burgonya lazaccal: 9,9 euró (3782 forint).
  • Sült burgonya szalonnával, sajttal, kukoricával: 8,9 euró (3400 forint).
  • Sertéssült pirított kenyérrel: 14 euró (5348 forint).
  • Sertéssült tekercsben 12 euró (4584 forint)

De ha nem akarunk költeni, akkor szelfizni ingyen is lehet. A híres díszköltemények hívogatnak: a szívekkel feldíszített fa, a rénszarvasszán, az óriáskerék, a fagyöngypavilon, a korcsolyapálya és a vásár számára készített, kézzel festett klasszikus körhinta.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!