Ungarische special lángos 6500-ért, hot dog 8000-ért – jobb inkább csak forralt borozni a Vörösmarty téren

2023. december 5. – 10:14

Ungarische special lángos 6500-ért, hot dog 8000-ért – jobb inkább csak forralt borozni a Vörösmarty téren
Fotó: Kaiser Orsolya / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Jó reggelt! Good morning!”, köszönnek a fagyönggyel és karácsonyi gömbökkel feldíszített bódékból kukucskáló árusok a budapesti Vörösmarty téren nézelődő – főleg külföldi – járókelőknek. Alig múlt délelőtt tizenegy, már sorban sülnek a tócsnik a forró olajban, a kürtőskalácsok hemperegnek a cukros fahéjban, az utcákat betölti a forralt bor és fűszeres kenyérlángos illata.

Sokan már tavaly is fogták a fejüket, amikor egy ezrest fizettek egy pohár meleg teáért, hatezer forintot pedig egy adag marhapörköltért. Most lehet még a szívükhöz is kapnak majd, ha meglátják, hogy mennyi is az annyi a budapesti karácsonyi vásárban idén, ami a Pénzcentrum cikke szerint az árakat nézve simán kenterbe veri a bécsit.

„Egy-egy forralt bort vettünk mi is, de ebédelni nem itt fogunk. Nagyon húzósak az árak, nem a magyar pénztárcákhoz vannak igazítva, az biztos. Nem is tudom, hogy egy család megengedheti-e ezt magának”

– mondta a bajai Novák Antal Endréné, aki a lányával, Novák Rékával érkezett a Vörösmarty térre. „Olyan szívesen látnék magyar családokat kisgyerekekkel és idősebbeket is. Mikor tehetem, mindig elutazom Olaszországba, és ott mindig tele vannak az ünnepi vásárok helyiekkel. Itthon meg csak a turistákat látni és hallani” – tette hozzá Réka.

A nyári fesztiválokhoz hasonlóan idén az adventi vásárokban is létezik az úgynevezett kedvezményes menü, ami egy meleg főételt jelent 1500 forintért. És amíg a Szigeten kipróbált 2500 forintos budget food sokszor elég fantáziátlan volt – a legtöbb helyen sült krumplit lehetett kapni – addig az ünnepi vásárban hagymás burgonyát kínálnak natúr csirkével, lecsót kolbásszal, brassóit, hurkát mustárral és kenyérrel, de az egyik bódéban a hétfői menü például spenóttal töltött hús volt, paradicsommal és körettel.

1500 forintos kedvezményes napi menü a Vörösmarty téri karácsonyi vásárban 2023. december 4-én – Fotó: Kaiser Orsolya / Telex
1500 forintos kedvezményes napi menü a Vörösmarty téri karácsonyi vásárban 2023. december 4-én – Fotó: Kaiser Orsolya / Telex

Az árusok szerint turisták és magyarok is egyaránt kérnek az olcsóbb fogásokból. „Legtöbbször nyilván azok, akik hallottak arról, hogy van ilyen” – tette hozzá az egyik árus.

Érdekes vagy inkább szomorú, hogy 1500 forintból a kedvezményes menükön kívül alig futja valamire. Már a 3 deci klasszikus forralt bor ára is 1350 és 1650 forint között mozog. Ha pedig valami különlegesebbre vágyunk, mondjuk áfonyás ízesítésűre, azért márt 2000 forintot is elkérhetnek. Egy Angliából érkezett anyuka és lánya épp a forralt borukat kortyolgatják, mikor odalépek hozzájuk. Először járnak Budapesten, amiről nem gondolták, hogy ilyen olcsó lesz: míg a Vörösmarty téren 2 fontot (kb. 890 forint) fizettek egy deci borért, addig Manchesterben akár 7 fontot (kb. 3000 forint) is elkérhetnek érte.

A tea ára az előző évhez hasonlóan egy ezres, (de 1200 forintért is láttam kiírva), míg a forró csoki kezdő ára 1400 forint, a puncsé pedig 1500. Ha valaki pedig nem boros, az klasszik sörökből is válogathat: csapolnak Drehert 1400 forintért, de lehet kapni dobozos Borsodit és Staroprament is 1500-ért.

A Vörösmarty tér után átbattyogtam a Szent István Bazilikához, és azon morfondíroztam, mi ez az őrület a lángosokkal, vagyis inkább a feltétekkel. A lángos nálam szigorúan fokhagymás-tejfölös, némi sajttal meghintve a Balaton-parton. Nem része a klasszikus karácsonyi menünek, mégis kapni szinte mindenhol sósan és édesen is, mondjuk Nutellával megkenve. Az egyik kifőzdénél még fantázianeveket is kaptak, ahol a kolbászos-hagymás Ungarische special lángos 6500 forintba kerül, míg a lilahagymás-baconös Budapest és az erős paprikás Betyár névre hallgató „csak” 4500 forint.

Lángosfelhozatal a karácsonyi vásárban Budapesten 2023. december 4-én – Fotó: Kaiser Orsolya / Telex
Lángosfelhozatal a karácsonyi vásárban Budapesten 2023. december 4-én – Fotó: Kaiser Orsolya / Telex

De ezek még mindig semmik ahhoz képest, amit K. P. evett múlt hét csütörtökön. Már a fotóról is látszik, hogy egy emberes lángosról van szó, megpakolva kolbásszal és tejfölös töltött káposztával. Mindezért a „három az egyben” fogásért 40 dollárt, azaz 14 ezer forintot fizetett, amit csak azután realizált, hogy megkapta az Apple Paytől az értesítést.

„Teljesen ledöbbentem. Nem hallottam, nem értettem jól az árat, így csak akkor láttam, hogy mennyibe került, mikor ránéztem a telefonomra. Igazából ízlett, csak hát ennyit nem tudtam megenni.” Az élményeit egy Facebook-csoportban is megosztotta, így találtunk rá mi is az USA-ból üzleti okból Budapestre látogató történetére.

Fotó: K.P. Facebook-fotó
Fotó: K.P. Facebook-fotó

Akinek pedig nem kenyere a lángos, ehet:

  • grill hot dogot közel 8000 forintért,
  • töltött káposztát (2x20 dkg gombóc) 5500 forintért,
  • kenyérlángost 4500 forintért,
  • sajtos-tejfölös tócsnit 4000 forintért,
  • sült kolbászt, májas vagy véres hurkát kenyérrel és mustárral 5500 forintért,
  • sült gesztenyét 2500 forintért,
  • rétest 1500 forintért.

„5500 forintba kerül egy adag gulyásleves és egy kóla. Még a Balatonon sem ennyi” – mondta Vargáné Horváth Katalin, akit a Bazilikánál kipakolt bódék mellett kérdeztem. Sokáig a vendéglátásban dolgozott, jól tudja, miből és mennyit lehet főzni, ezért is tartja túlzásnak az egyes standoknál feltüntetett árakat.

„Ha otthon főzünk gulyáslevest öt emberre, az sem kerül 5 500 forintba”

– tette hozzá, miközben a mellettünk elhaladó turisták angolul, spanyolul, franciául és németül beszélgettek egymással. Az ünnepi vásár bejáratánál találkoztam egy görög párral is, akik egy kürtőskalácson osztozkodtak. Náluk is sok hasonló vásár van a karácsonyi időszakban, bár ott viszonylag olcsóbban tud enni és inni az ember. A kürtőskalács például 5-6 euró (azaz 1800-2300 forint), míg a vásárban a kicsi kürtőskalácsért 3000 forintot kértek tőlük.



Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!