Nem csapta meg az infláció a szegedi karácsonyi vásárt

2023. december 2. – 16:31

Nem csapta meg az infláció a szegedi karácsonyi vásárt
Fotó: Rostova Anna / Szegeder / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A sűrű köd sem szegte kedvét a városlakóknak, hogy a feldíszített és ünnepi fényben úszó Dóm térre kilátogassanak, ahol a hatalmas, négy gyertyával ellátott koszorú mellett idén két világító szelfipont is helyet kapott. December 1. van, a hagyományoknak megfelelően Szegeden már most, advent első vasárnapja előtt megkezdődött a karácsonyi vásár.

A Dóm tornyai már alig látszódtak a ködtől, az 50 méter magas óriáskerék teteje még igen. Erre, tavalyhoz hasonlóan még mindig 2500 forintba kerül a felnőtt jegy, a gyerek pedig 2000-be. Aki sokallja, az 1500-ért mehet pónilovagolni. Vagy ott a körhinta, ami viszont 200 forinttal drágább lett az elmúlt évhez képest, most 1000 forintért lehet két percig pörögni a hidegben.

Fotó: Rostova Anna / Szegeder / Telex
Fotó: Rostova Anna / Szegeder / Telex

Tavaly az energiaválság okozta drágulás, idén az infláció csúszott az ünnepekre. A szegedi karácsonyi vásáron azonban ez szinte meg sem látszik, az előző évhez képest alig mentek fel az árak, csak egy-két termék esetében tapasztalható jelentősebb drágulás. Idén is van minden, mi szem-szájnak ingere, és bár a kaják olcsóbbak Szegeden, mint a fővárosban, a forralt bor esetében már Budapest mutatkozik jobbnak.

A megszokott szalmalabirintus közepén gyereksereg állja körbe a karácsonyfát, amiről fényfüzérek indulnak ki, és vezetnek a tér minden irányába. A standokon a forró csoki decije 430 forint körül van, az ugyanennyi meggyes-csokis forralt sör 300, a citromos tea 170. A puncsot és a fűszeres almalét decinként 300 forintért adják, a forralt bor 5–600 magyar pénz, ha egy decit venne az ember. A sült gesztenye drágult, a tavalyi 1190-nel szemben már 1390-ért kínálják, a kürtőskalács viszont stabilan, ára nem változott. A tábla szerint a vaníliástól kezdve a dióson, kávéson, „szivárványoson” és „jégvarázsoson” keresztül mindenféle van, ezeket – mint tavaly – 1500 forintért vesztegetik, de

pár utcával arrébb, a Klauzál téren kétezret is elkérnek érte.

Mi a kávésat próbáltuk volna, de az akkor mégsem volt. Végül a sztenderd diósban állapodtunk meg, ami kicsit langyos, de finom.

A szomszéd forralt boros bódénál sem jártunk nagyobb sikerrel: a fehér még nem készült el, így Rostova Anna fotós kollégám kénytelen volt a meggyesből inni, de az sem okozott csalódást. A lepények már 2000 forint felett lebegnek, az adag legalább nagy, és nemcsak finom és meleg, hanem laktató is. Aki inkább a húsos ételeket kedveli, az ugyanennyiért ehet egy kis adag brassóit vagy csülköt, esetleg a duplájáért nagyot.

Fotó: Rostova Anna / Szegeder / Telex
Fotó: Rostova Anna / Szegeder / Telex

850 forintért lehet kapni tíz deka édességet, van akácméz is 3000-ért, még méhviasz karácsonyfadíszek is akadnak. A szokásos vásárfián, meleg bundákon, kesztyűkön és sapkákon, natúr kozmetikumokon túl még olyan egzotikus dolgokat is látni, mint szarvasgomba, de ki tudja miért, van íriszfotózás is, arra viszont időpontot kell foglalni. 15–20 ezer forintért kézzel készült ékszerek kaphatók, a könyvgyűjtők pedig 250 forintos darabáron válogathatnak egy ládából a szakkönyvek, csillagjegyelemzések és gyerekkönyvek közül.

Pár napja a Pénzcentrum nézte meg a budapesti, Vörösmarty téri karácsonyi vásár árait, és elég nagy drágaságot tapasztalt. Ezt a szegedivel összevetve látszik, hogy e téren jobban megéri az ország harmadik legnagyobb városában élni, a fővárosban a kürtőskalács a maga 3200 forintos árával több mint kétszer annyiba kerül. A forrócsoki decije ott 730 körül van, a sült gesztenye pedig 2500.

A forralt borok ára között nincs nagy különbség, viszont míg Budapesten valahol már 1350-ért is el lehet kortyolgatni három decit, Szegeden egy-két standnál ebből csak kettő jön ki. Húsos ételekről a fővárosban persze csak 4000 forint felett lehet szó, a határ meg a csillagos ég. Egy nagy buciba pakolt csirkepaprikás például 10 400 forint, mondjuk van hozzá savanyú káposztával töltött almapaprika is.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen is.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!