Radioaktív szennyeződés ért egy munkást a fukusimai atomerőműben

2023. december 15. – 07:39

Másolás

Vágólapra másolva

Radioaktív szennyeződés ért egy munkást a sérült fukusimai atomerőmű területén – közölte csütörtök este a Tepco, az erőmű üzemeltetője. A cég beszámolója szerint az incidens hétfőn történt, amikor a dolgozó a munka után levette az arcmaszkját, amelyre radioaktív anyag rakódott – írta az MTI.

A dolgozó teljes testén elvégzett vizsgálatok azt mutatták, hogy a belső szervek szennyezettsége nem haladta meg a nemzetközi biztonsági előírásokat, az egészségi állapota stabil. A további vizsgálati eredmények januárban válnak majd ismertté. A Tepco figyelmeztette fukusimai dolgozóit, hogy mindig nagyon gondosan tisztítsák meg a maszkjaikat, mielőtt leveszik azokat.

Október végén négy másik, a telephelyen dolgozó munkásra radioaktív anyagot tartalmazó víz fröccsent. Két munkást elővigyázatosságból kórházba szállítottak. Az orvosi vizsgálatok kimutatták, hogy a két kórházba került ember sugárterhelése nem haladta meg az erőműben érvényben lévő biztonsági előírásokat – derült ki a Tepco tájékoztatásából. „A csoport két tagjánál nem észleltek egészségügyi problémákat” – írták.

Japán keleti partját 2011. március 11-én 9-es erősségű földrengés rázta meg, az azt követő szökőár súlyosan megrongálta a fukusimai atomerőművet. A szökőár több mint 19 ezer ember halálát okozta, a fukusimai erőműben keletkezett kár és a nukleáris sugárzás veszélye miatt pedig több mint 160 ezer embert kellett kitelepíteni, több tízezren azóta se térhettek vissza korábbi lakóhelyükre. Ez volt a világ legsúlyosabb nukleáris katasztrófája az 1986-os csernobili baleset óta. Az atomerőmű területén még mindig több ezer ember dolgozik naponta az átfogó tisztítási és bontási munkálatokon, amelyek várhatóan még több évtizedig tartanak.

Augusztus végén a Tepco és a japán kormány megkezdte a megrongálódott erőműnél a mintegy 1,3 millió tonna megtisztított atomerőművi hűtővíz fokozatos tengerbe engedését, amelyet a katasztrófa után leolvadt három reaktor magjának hűtésére használtak. Ezt a folyamatot a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) hitelesítette, de ez diplomáciai válságot idézett elő Japán és Kína között, amely augusztus végén felfüggesztette a japán tengeri termékek teljes importját. Később Oroszország is így tett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!