Zelenszkij megmondta Orbánnak, hogy nincs semmi oka, hogy blokkolja az ukrán EU-tagságot

2023. december 13. – 21:14

Zelenszkij megmondta Orbánnak, hogy nincs semmi oka, hogy blokkolja az ukrán EU-tagságot
Volodimir Zelenszkij és Orbán Viktor december 10-én, Javier Milei argentin elnök beiktatásán – Fotó: Ukrainian Presidential Press Service / Handout / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

„Lényegre törő voltam. (Orbán Viktornak – szerk.) semmi oka arra, hogy blokkolja Ukrajna EU-tagságát. Megkértem, hogy mondjon egy jó okot. Még mindig várom a választ”

– írja Volodimir Zelenszkij oslói sajtótájékoztatója alapján a Reuters. Az ukrán elnök a hétvégén, Javier Milei argentin elnök beiktatásán találkozott Orbán Viktorral, ahol Zelenszkij szerint mellébeszélés nélkül egyeztettek.

Hozzátette, hogy szerinte itt az idő egy „nagyon konstruktív” találkozóra a két ország között.

„(Mondtam – szerk.) hogy beszélnünk kéne, találkoznunk kell, és meg kell oldanunk a problémákat. (…) De én nem igazán látok globálisan jelentős problémát”

– mondta.

A magyar miniszterelnök azon kevés EU-s vezető között van, aki mióta 2022-ben kitört az orosz–ukrán háború, egyszer sem járt Kijevben, és hivatalos találkozón sem vett részt Zelenszkijjel. A kormány részéről az utóbbi időben az a válasz az ezzel kapcsolatos kérdésekre, hogy Orbán majd akkor megy Kijevbe, ha „annak értelme lesz”.

Nemrég derült ki, hogy Orbán Viktor törölni szeretné az ukrán EU-csatlakozás témáját a jövő heti csúcs napirendjéről. A miniszterelnök a napokban arról beszélt egy interjúban, hogy szerinte Ukrajna a világ egyik legkorruptabb országa, ezért egyelőre nem támogatjuk az EU-tagságát.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Bloombergnek azt mondta, hogy Magyarország akkor vonná vissza az ukrajnai támogatás vétóját, ha az EU kifizeti a befagyasztott uniós pénzeket. Az Európai Bizottság szerda délután jelentette be, hogy feloldanak 10,2 milliárd eurónyi támogatást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!