Magyarország akkor vonná vissza az ukrajnai támogatás vétóját, ha az EU kifizeti a befagyasztott uniós pénzeket

2023. december 13. – 05:45

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország akkor vonná vissza az ukrajnai támogatás elleni vétóját, ha Brüsszel hajlandó kifizetni az összes olyan uniós pénzt, amit a jogállamisági aggályok miatt zároltak – mondta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója egy kedden este megjelent, a Bloombergnek adott interjúban. A miniszterelnök tanácsadója szerint Magyarországnak körülbelül 30 milliárd euró uniós pénz járna.

Ahogy arról korábban már írtunk, az uniós vezetők december 14–15-i csúcstalálkozóján a 27 tagállam egyetértésére van szükség ahhoz, hogy Ukrajna megkezdhesse az EU-hoz való csatlakozási tárgyalásokat. Illetve a vezetők dönthetnek egy 50 milliárd eurós, négyéves segélycsomag elfogadásáról is. A leghangosabban Magyarország ellenzi az Ukrajnának nyújtott eddigi segítség folytatását, miközben hétfőn már a kárpátaljai magyar közösség képviselői is konstruktívabb Ukrajna-politikát kértek Orbán Viktortól.

Charles Michel november végén Budapesten találkozott Orbán Viktorral, hogy a decemberi EU-csúcs előtt meggyőzze a miniszterelnököt, az eddigi jelek szerint azonban nem járt sikerrel. Orbán Viktor múlt héten azt javasolta, töröljék a brüsszeli csúcstalálkozó napirendjéről Ukrajna EU-csatlakozásának témáját.

Ahogy a magyar vétóveszély elhárítására tavaly, úgy a Financial Times szerint most is elkezdtek dolgozni egy kétoldalú B terven, ami bonyolultabb és magasabb kamatokkal járna, de ki lehet vele hagyni Magyarországot. Bóka János EU-ügyi miniszter jelezte, hogy egy ilyen, uniós költségvetésen kívüli megoldás bizonyos feltételekkel – például rövidebb időtartammal – elfogadható lehet.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója annyival pontosított kedden este a Bloombergnek, hogy maradjon az egy év, mint a hamarosan kifutó, 18 milliárd eurós programnál (az 50 milliárdos 2027-ig tartana), és a kormány megfontolná, hogy beszálljon. Az ukránok és a befagyasztott magyar támogatások ügye két külön kérdés, de ha a költségvetésből menne a pénz, akkor szerinte ezek összekapcsolódnak. Közben Bóka János épp azt mondta, hogy „a magyar embereket megillető pénzek és Ukrajna támogatásának bármilyen összekapcsolása Magyarország elleni zsarolási kísérlet, amit visszautasítunk”.

Orbán Balázs úgy látja, Ukrajna uniós tagsága továbbra is „vörös vonal”, és Kijevnek inkább stratégiai partnerséget kellene felajánlani, mivel még nem teljesítette a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez szükséges feltételeket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!