Szijjártóhoz az ukrán kollégája és a miniszterelnök-helyettes is bejelentkezett, hogy még ma tárgyaljanak

2023. december 11. – 16:32

Másolás

Vágólapra másolva

Elképesztő politikai nyomás van a kormányon, hogy csatlakozzon egy döntéshez, amely „nyilvánvalóan nem elfogadható számunkra”, de „fölösleges ránk pazarolni”, jelentette ki Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter az uniós kollégáival tartott hétfői ülés szünetében kijelentette, hogy a kormány minden zsarolást és „kecsegtetési kísérletet” visszautasít, történelmi kérdésekben nem fogad el taktikai alkukat.

A bizottsági értékelés hamis, a javaslat előkészítetlen

Az uniós országok vezetői, köztük Orbán Viktor tavaly nyilvánították egyhangúlag tagjelöltté Ukrajnát. Az Európai Bizottság hét – köztük kisebbségvédelmi – reformot várt el. (Erről bővebben itt írtunk.) Az uniós testület novemberi jelentése szerint ebből négy teljesült, de azt javasolta, hogy nyissák meg a csatlakozási tárgyalási folyamatot, magához az egyeztetésekhez szükséges mandátumot pedig egy márciusi újraértékeléstől tegyék függővé. A testületen belül az előző Orbán-kormány által kinevezett Várhelyi Olivér felel a bővítésért.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a csatlakozási tárgyalásoknál a feltételek objektív és hiteles elbírálása után lehet dönteni. Ehhez az Európai Bizottságnak úgy kell előkészítenie a javaslatát, hogy „fenn tudja tartani az EU egységét” és ez kölcsönösen előnyös folyamat legyen. Az ukrán tárgyalásokra Szijjártó Péter szerint egyik sem igaz.

A miniszter még azt is vitatta, hogy a négy feltétel teljesült volna, szerinte ez hamis. Az ukrán gabona behozataláról szóló vitával, és a Lengyelország után Szlovákiára és Magyarországra is átterjedő fuvarozási tiltakozásokkal példálózva felelőtlennek nevezte, hogy továbblépjenek.

Szijjártó Péter megerősítette: az ukrán kollégája, Dmitro Kuleba és Olha Sztefanisina miniszterelnök-helyettes is kezdeményezte, hogy tárgyaljanak – előbbivel a háború kitörése óta kétoldalúan először. A magyar miniszter természetesen mindkét egyeztetésre igent mondott, a tervek szerint még hétfőn mindkettejükkel tárgyal.

A kormány egyelőre elemzi a nemrég elfogadott kisebbségi nyelv- és oktatási törvényt a kárpátaljai magyarok képviselőivel, de Szijjártó Péter szerint már most látszik, hogy ez nem biztosítja a 2015-ös jogokat, és bizonyos tekintetben akár visszalépést is jelenthet.

Meghosszabbítják a Mol kivételét

Elismételte, hogy a szankciók szerinte nem működnek, de tárgyalnak a 12. csomagról:

  • nincs az asztalon, hogy vége legyen a kivételnek a Barátság vezetéken behozott kőolajra;
  • ha a Molnak nem engedik a december 5-én lejárt cseh–horvát exportot a finomítóiból, vétózna a kormány, de Szijjártó Péter ígéretet kapott rá, hogy beépítik a csomagba a hosszabbítást;
  • mindenhol nevesítik Paks II. kivételét a szankciók alól;
  • a projekt egyik partnerét nem engedték fel a szankciós listára, ahogy kínai vagy török cégek hozzáadását sem támogatják.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!