Argentínában futott össze Orbán és Zelenszkij, beszélgetésükről videó is készült

2023. december 10. – 19:44

Argentínában futott össze Orbán és Zelenszkij, beszélgetésükről videó is készült
Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij az argentin Buenos Airesben december 10-én – Fotó: Matias Baglietto / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Volodomir Zelenszkij ukrán államfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök vasárnap az argentin elnök beiktatási ceremóniáján találkoztak egymással, és váltottak néhány szót – derül ki a KyivPost által megosztott videóból.

A rövid, 20 másodperces felvétel Javier Mileivel, Argentína új elnökének beiktatásán készült: a két politikus gondterhelt arccal, heves gesztusokkal kísérve beszélgetett egymással. Megkeresésünkre a miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalan közölte, hogy Ukrajna EU-csatlakozása ügyében Orbán Viktor jelezte Zelenszkijnek: az Európai Unió tagállamai folyamatosan tárgyalnak a kérdésről.

Alig egy hete derült ki, hogy Orbán Viktor törölni szeretné az ukrán EU-csatlakozás témáját a jövő heti csúcs napirendjéről. A miniszterelnök a napokban arról beszélt egy interjúban, hogy szerinte Ukrajna a világ egyik legkorruptabb országa, ezért egyelőre nem támogatjuk az EU-tagságát.

A magyar miniszterelnök azon kevés EU-s vezető között van, aki mióta 2022-ben kitört az orosz–ukrán háború, egyszer sem járt Kijevben, és hivatalos találkozón sem vett részt Zelenszkijjel. A kormány részéről az utóbbi időben az a válasz az ezzel kapcsolatos kérdésekre, hogy Orbán majd akkor megy Kijevbe, ha „annak értelme lesz”.

Orbán Viktor pénteki, Párizsban tett látogatása után Buenos Airesbe utazott tovább, hogy vasárnap részt vegyen Argentína új elnöke, Javier Milei beiktatásán. A miniszterelnök szombat este kétoldalú tárgyalást folytatott az új argentin elnökkel, mint utólag kiderült: az „összefogásról” egyeztettek egymással.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!