Buenos Airesbe repült Orbán

2023. december 8. – 13:15

Másolás

Vágólapra másolva

A francia elnökkel töltött munkavacsora után pénteken Buenos Airesbe utazott Orbán Viktor, hogy részt vegyen a láncfűrésszel kampányoló új argentin elnök beiktatásán. Havasi Bertalan korábban közölte, hogy a magyar miniszterelnök telefonon gratulált Javier Mileinek, amikor megválasztották, az új elnök pedig meg is hívta őt a december 10-i beiktatási ünnepségre.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár most az X-en kiposztolta, ahogy úton Buenos Airesbe Orbán olvas a gépen:

A posztból az is kiderül, hogy Orbán kétnapos látogatása alatt több kétoldalú megbeszélést is folytat majd, találkozik például Jair Bolsonaro volt brazil elnökkel is.

A tévés celebből lett politikus és szélsőjobboldali libertárius, Javier Milei a szavazatok több mint 55 százalékának megszerzésével nyerte meg az argentin elnökválasztást novemberben, ígéretei között szerepelt az infláció letörése, a peso és a nemzeti bank megszüntetése is. A kampányeseményeken láncfűrésszel hadonászó Javier Mileit sokan Donald Trumphoz és Jain Bolsonaróhoz hasonlították. Nem véletlen, hogy az amerikai exelnök az elsők között gratulált Mileinek a győzelméhez, mondván: Milei „újra naggyá teszi Argentínát”.

Az Őrültként becézett Milei egyébként egy alkalommal „kommunista faszszopónak” nevezte az argentin származású Ferenc pápát.

Bolsonaro volt brazil elnököt júniusban nyolc évre eltiltotta a bíróság attól, hogy választáson induljon, a bíróság szerint visszaélt hatalmával a 2022-es elnökválasztás előtt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!