Összefogásról egyeztetett Orbán Viktor az új argentin elnökkel

2023. december 10. – 07:16

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor miniszterelnök szombat este kétoldalú tárgyalást folytatott Javier Mileivel, Argentína új elnökével, akinek beiktatási ünnepségét vasárnap tartják Buenos Airesben – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Orbán Viktor személyesen is gratulált Mileinek a választási győzelemhez, és magyarországi hivatalos látogatásra hívta meg az új államfőt.

Egyeztettek a magyar–argentin kétoldalú kapcsolatok fejlesztési lehetőségeiről, valamint a politikai együttműködésről a nemzetközi baloldali erők elleni hatékonyabb küzdelem érdekében – áll a közleményben. Orbán vasárnap részt vesz Argentína nemrég megválasztott elnökének beiktatásán.

A tévés celebből lett politikus és szélsőjobboldali libertárius, Javier Milei a szavazatok több mint 55 százalékát szerezte meg az elnökválasztáson. Ígéretei között szerepelt az infláció letörése, a peso és a nemzeti bank megszüntetése is.

A kampányeseményeken láncfűrésszel hadonászó Javier Mileit sokan Donald Trumphoz és Jain Bolsonaróhoz hasonlították. Nem véletlen, hogy az amerikai exelnök az elsők között gratulált Mileinek a győzelméhez, mondván: Milei „újra naggyá teszi Argentínát”. Az Őrültként becézett Milei egyébként egy alkalommal „kommunista faszszopónak” nevezte az argentin származású Ferenc pápát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!