Věra Jourová: Képtelen vagyok előre látni, Orbán Viktor minek örül

2023. november 29. – 07:59

Másolás

Vágólapra másolva

„A kijevi kormány nagyon igyekszik, hogy akár már néhány héten belül teljesítse a csatlakozási tárgyalások megkezdésének feltételéül szabott elvárásokat” – közölte Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke kedden, amikor a hét elején tett ukrajnai látogatásának tapasztalatairól számolt be, írja a Népszava.

Az egyik feltétel a kisebbségek anyanyelvhasználatát lehetővé tévő jogszabályok elfogadása, amelyeket a magyar kormány régóta követel. Jourová közölte, hogy a törvénymódosítások már a parlament előtt fekszenek, Denisz Smihal ukrán kormányfő pedig megígérte, hogy a képviselők még az év vége előtt jóváhagyják azokat. „Biztosítottak róla, hogy a választott modell politikailag és a gyakorlatban is működőképes. De nem tudom megjósolni, hogy a magyar miniszterelnök elégedett lesz-e ezzel a törvénnyel.

Megerősíthetem, hogy képtelen vagyok előre látni, Orbán Viktor minek örül” – fogalmazott a bizottsági alelnök.

Az új ukrán nyelvtörvénytervezetről ebben a cikkben írtunk részletesen. A tervezet lényegében kiiktatná azokat a passzusokat, amelyek a magyar kormány szerint ellehetetlenítik a kárpátaljai magyar közösség anyanyelven való tanulásának, sőt általában az anyanyelv használatának a jogát.

Jourová a Népszava kérdésére elmondta, hogy Brüsszel a Magyarországnak járó és felzárkóztatási támogatások nagy részének feloldását attól teszi függővé, hogy sikerült-e az elvárásoknak megfelelően megerősíteni az igazságszolgáltatási rendszer függetlenségét. A reform értékelése és az Ukrajna megsegítését szolgáló pénzügyi csomagra vonatkozó magyar vétófenyegetés nem függ össze – szögezte le.

„A magyar kormány sok erőfeszítést tesz, hogy megfeleljen az elvárásoknak, és nagyon intenzíven kommunikál az Európai Bizottsággal.” Mint mondta, a bizottsági döntést nem lehet a végtelenségig húzni, de egyelőre várják a tisztázó budapesti válaszokat pótlólagosan feltett kérdéseikre.

Az EU a 2021–2027-es költségvetés felzárkóztatási támogatásait szinte teljesen elzárta. Innen tavaly kapott egy előleget a magyar költségvetés, illetve a közigazgatási, kiegészítő költségeket fedező mellékzsebeiből, a „technikai segítségnyújtásból” csoroghatnak még források. A legnagyobb, majdnem a teljes, nagyjából 22 milliárd eurónyi összeget blokkoló „horizontális” feltétel az igazságügyi reform. A kormány a mostani információk alapján ezzel viszonylag jól áll: már július közepén készre jelentette, miután egy elvi megállapodásról beszélt. Azóta az Európai Bizottság kétszer is levélben kért további információkat, a magyar válaszig „áll az óra”. Erről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!