Egy felmérésben tízből négy nem európai arra számít, hogy szétesik az EU

2023. november 15. – 13:01

Másolás

Vágólapra másolva

Az európaiak harmada úgy gondolja, hogy az EU szétesik a következő húsz évben, de a kontinensen lakók fele nem ért ezzel egyet az Oxfordi Egyetem és a Külkapcsolatok Európai Tanácsának (ECFR) felmérése szerint. A nem uniós országokban élő válaszadók közül tízből négyen vélték úgy, hogy EU-nak már csak legfeljebb két évtizede van hátra.

A kutatáshoz 11 európai országban (kilenc EU-tag mellett az Egyesült Királyságban és Svájcban, de Magyarországon nem), valamint tíz másik államban, többek között Kínában, Indiában és az Egyesült Államokban kérdezősködtek.

A legtöbb megkérdezett ugyanakkor legszívesebben Európába vagy az Egyesült Államokba költözne, és a legjobban ott szeretnének élni. A legtöbben Dél-Koreában (75 százalék), Törökországban (71 százalék) és Brazíliában (68 százalék) jelezték ezt. Összehasonlításképp: Oroszország vagy Kína a legjobb eredményt Dél-Afrikában hozta össze, de ott is csak 16 százalékot ért el ez a választási lehetőség.

A válaszadók szinte minden megkérdezett országban szívesebben működnek együtt az Egyesült Államokkal, mint Kínával, kivéve a kereskedelmet. Főleg Oroszországban lelkesedtek a kínai gazdasági tevékenységért a hazájukban (74 százalékkal), de a megkérdezett európai országoknál ez csak 29 százalék volt.

A nyugati blokkon kívül kívül sokan úgy látják, hogy az ukrajnai konfliktus közvetett háború az USA és Oroszország között. Nem nagy meglepetésre leginkább az oroszok vélik így, az ottani megkérdezettek közel kétharmada szerint már háborúban állnak az Egyesült Államokkal.

Abban viszont már kevéssel, de holtversenyben csak a második helyre csúsznak, hogy a konfliktusnak minél hamarabb véget kell-e vetni, még akkor is, ha így Ukrajna kénytelen lesz területet átadni Oroszországnak. A legtöbben, 48 százaléknyian Kínában értettek ezzel egyet, utána jön Oroszország, Szaúd-Arábia és a Dél-afrikai Köztársaság 46-46 százalékkal. A megkérdezett európai országokban ez az arány mindössze 33 százalék.

Csak Dél-Koreában (67 százalék) és Brazíliában (37 százalék) látták túlnyomórészt Oroszországot az ukrajnai békét leginkább akadályozó tényezőnek, ami az amerikaiak (58 százalék) és az európaiak (56 százalék) körében is többségi vélemény volt. A többi országban jórészt az USA-t, az EU-t és Ukrajnát tekintették a béke fő akadályának.

A felmérésben részt vevő legtöbb államban az oroszok győzelmére tippeltek a következő öt évben, élen 86 százalékkal Oroszországban. Csak az Egyesült Államokban (52 százalék), Európában (46 százalék) és Dél-Koreában (43 százalék) állt a relatív többség amellett, hogy nem így lesz, és mindössze az USA-ban volt az az uralkodó vélemény, hogy Ukrajna nyer öt éven belül.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!