Ideiglenes határellenőrzést vezettek be a szlovén–magyar határon

2023. október 21. – 11:06

Másolás

Vágólapra másolva

Éjféltől életbe lépett a szlovén határellenőrzés a magyar és a horvát határon, ami legalább tíz napig tart, írja az MTI.

Tizennégy ellenőrző pontot csináltak, a magyar határon kettőt (Hosszúfalu, Pince), a horváton meg tizenkettőt. Az uniós állampolgárok továbbra is minden határátkelőhelyet használhatnak, a harmadik országok állampolgárai viszont kizárólag ezen a tizennégy ponton léphetik át a határt.

A Telex munkatársa szombaton 17:00 körül járt a Lenti melletti Rédics határátkelőnél, ahol úgy ment át, mint kés a vajon.

„Még csak lassítani se kellett, és kifelé sem volt se sor, se semmi, csak két határőr téblábolt” – írta.

„Látjuk, mi történt Franciaországban és Belgiumban. Szlovénia sem kivétel” – mondta a döntés hátteréről a szlovén belügyminiszter.

Pár napja két svéd futballszurkolót lőtt le egy tunéziai származású férfi Brüsszelben. A magát korábban Abdesalem Al Guilani néven azonosító, később a hatóságok által Abdesalam Lassoud néven emlegetett férfi 2019-ben menedékjogot kért Belgiumban. A belga hatóságok 2020 októberében elutasították a kérelmét, 2021 márciusában pedig kiutasították az országból. Csakhogy az erről szóló határozatot nem tudták átadni neki, mert nem tudták, hol lakik. A történtek után lemondott a belga igazságügyi miniszter.

Az utóbbi időben recseg-ropog a schengeni rendszer. Olaszország biztonsági okokból szombattól szintén ellenőrzést vezetett be a Szlovéniával közös határán, korábban pedig a szlovákok állították vissza az ideiglenes határellenőrzést a magyar határon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!