Recseg-ropog a schengeni rendszer, az unió keményebben lépne fel a jogtalanul menedéket kérők ellen

2023. október 19. – 10:09

Másolás

Vágólapra másolva

„A közelmúlt eseményei megmutatták, hogy azokat a migránsokat, akik biztonsági fenyegetést jelentek, azonnal és erővel ki kell utasítani és vissza kell szállítani származási országukba” – idézte az MTI Ylva Johansson uniós biztost. Luxembourgban rendezik csütörtökön az EU-tagországok bel- és igazságügyi minisztereinek tanácskozását.

Ylva Johansson közölte, a nemzetközi védelemre nem jogosult menedékkérők visszaküldésének rendszere számos partnerországgal kötött megállapodás keretében jól működik, azon országok esetében azonban, amelyek nem működnek együtt az EU-val, a vízumliberalizációs intézkedések felfüggesztésével lehet válaszolni.

A schengeni határ a szlovéniai Nova Gorica és az olaszországi Gorizia között 2020-ban – Fotó: Borut Zivulovic / Reuters
A schengeni határ a szlovéniai Nova Gorica és az olaszországi Gorizia között 2020-ban – Fotó: Borut Zivulovic / Reuters

Az Európai Bizottság szerdán mutatott be javaslatokat annak érdekében, hogy gyorsabban tudjanak reagálni. Felülvizsgálnák a jelenlegi vízummentesség-felfüggesztési mechanizmust, mivel az jelenleg csak konkrét esetekben, például az illegális migráció hirtelen és jelentős növekedése vagy biztonsági kockázatok esetén aktiválható.

„Egyszerre kell dolgozni tehát a migráció származási országaival, hogy visszafogadják állampolgáraikat, ugyanakkor nekünk is jobbnak, eredményesebbnek kell lennünk a vonatkozó eljárások felgyorsításával és a kitoloncolások hatékonyságával” – mondta Johansson.

Olaszország szerdán bejelentette, hogy Szlovéniával közös határán biztonsági okokból ellenőrzést vezet be. Ez október 21-én, vagyis szombaton lép életbe, és tíz napig tart. Az olaszok fenntartják maguknak a jogot, hogy az intézkedést a határidő lejárta után meghosszabbítsák.

Az Index.hr azt írja, hogy Boštjan Poklukar szlovén belügyminiszter értesítette horvát és magyar kollégáját, hogy ugyanerre készül a horvát és a magyar határszakaszon. „Látjuk, mi történt Franciaországban és Belgiumban. Szlovénia sem kivétel” – mondta a miniszter.

Hétfőn este két svéd futballszurkolót lőtt le egy tunéziai származású férfi Brüsszelben. Abdesalem Al Guilani 2019-ben menedékjogot kért Belgiumban. A belga hatóságok 2020 októberében elutasították a kérelmét, 2021 márciusában pedig kiutasították az országból. Csakhogy az erről szóló határozatot nem tudták átadni neki, mert nem tudták, hol lakik.

A belga szövetségi ügyészség kedden közölte, hogy a biztonsági erők megölték a 45 éves tunéziai támadót egy kávéházi rajtaütésben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!