Bocsánatot kért a terrortámadásért és lemondott a belga igazságügyi miniszter

2023. október 20. – 22:17

Másolás

Vágólapra másolva


Benyújtotta lemondását Vincent Van Quickenborne belga szövetségi igazságügyi miniszter péntek este, politikai felelősséget vállalva a belga fővárosban hétfőn történt terrortámadás kapcsán – közölte az RTBF belga közmédia.

A miniszter azért döntött a posztjáról való távozás mellett, mert egy pénteken napvilágra került információ szerint Tunézia valamivel több mint egy évvel ezelőtt a hétfői merénylet elkövetőjének, Abdesalam Lassoudnak a kiadatását kérte, a kérvényt azonban nem dolgozták fel a belga hatóságok. A férfi korábban Abdesalem Al Guilani néven azonosította magát, így a támadás után ez a név terjedt el a sajtóban.

„Ez egy személyes, ámde hatalmas és elfogadhatatlan hiba volt” – közölte a miniszter rendkívüli sajtótájékoztatóján, bocsánatot kérve egyben a mulasztás „drámai következményeiért.”

A hétfő esti merényletben a tunéziai elkövető agyonlőtt két svéd futballszurkolót, aki a svéd–belga Eb-selejtezőre érkezett Brüsszelbe, egy harmadik embert pedig megsebesített. A férfi menedékkérelmét 2020-ban elutasították, ennek ellenére továbbra is illegálisan Belgiumban élt.

Abdesalam Lassoudra a belga főváros Schaerbeek nevű negyedében, egy kávézóban találtak rá kedd reggel a rendőrök, és tüzet nyitottak rá. A férfi a kórházban belehalt sérüléseibe. A merénylő közösségi médiára feltöltött videójában azt állította, hogy Allahért harcol, és saját magát az Iszlám Állam tagjának nevezte.

Az Olaszországhoz tartozó Lampedusa szigetére érkezett Európába migránsként Abdesalam Lassoud. A férfit az olasz terrorellenes nyomozóigazgatóság már 2016-ban radikalizálódott személyként azonosította. Az olasz hatóságok által közölt információk szerint a férfi egy ideig Olaszországban élt, majd Svédországba ment, de ottani tartózkodása közben többször visszatért Olaszországba. Később Belgiumba költözött.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!