A bíróságon ülő Trump megint kipottyant a Forbes 400 leggazdagabb amerikait tartalmazó listájáról

2023. október 4. – 20:01

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán Donald Trump védőügyvédei fellebbezést nyújtottak be egy New York-i bíróság polgári peres ítélete ellen, mely kimondja, hogy a volt amerikai elnök és cége, a Trump Organization megtévesztette a bankokat és biztosítókat azzal, hogy jelentősen túlértékelték a cég értékét. Az ítélet nem végleges, és a decemberig elhúzódó tárgyalás végén Trumpot, családját és cégbirodalmát akár 250 millió dollárra is megbüntethetik. És bár attól nem kell tartani, hogy az egykori ingatlanspekulánsnak el kell majd adnia a Trump Towert a bírság törlesztéséhez, de egy ekkora büntetés érzékenyen érintheti őt – különösen azért, mivel

éppen most pottyant ki a Forbes 400 leggazdagabb amerikait tartalmazó listájáról.

Az üzleti lap becslése szerint Trump vagyona 19 százalékkal, 600 millió dollárral csökkent, mondjuk a republikánus elnökjelölt így is 2,6 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik. Három éven belül ez már a második alkalom, hogy Trump nem került be a 400 legvagyonosabb amerikai közé.

A veszteség egyfelől a 2022-ben általa indított alternatív közösségi oldal, a 90 százalékban Trump tulajdonában álló Truth Social iránti érdektelenségből fakad, másfelől pedig – a fent említett perben központi szerepet játszó, főképp irodaépületekkel foglalkozó – New York-i központú cégcsoportjának értékvesztéséből. A Forbes szerint azonban Trump golfpályái és az azokra épült szállodák jól teljesítenek.

Erre persze joggal gondolhatnánk, hogy „ha ennyi pénzről van szó, ugyan kit érdekel, hogy valaki a 400. vagy csak a 401. leggazdagabb amerikai”, csakhogy van az az ember, akit érdekel,

és ez nem más, mint maga Donald Trump.

A Forbes cikke megjegyzi, hogy Donald Trump 1982-ben a lapnak szándékosan hazudott saját részesedéséről az apjával közös cégében, hogy így felkerülhessen a listára, a CNN tudósítása pedig beszámol arról, hogy a Forbes egyik riportere 2018-ban állította, Trump a nyolcvanas években egy „John Barron” nevű cégvezetőnek adta ki magát, hogy így „belsős információval” értékelje felül a Trump Organizationt.

Perek, perek mindenhol

Trump ügyvédei a hétfő óta tartó tárgyalás szerdai lezárásaként fellebbezést nyújtottak be a bírói megállapítás ellen, miszerint a Trump-cégcsoport „hosszantartó és ismételt csalást” követett el.

Az exelnököt kedden Arthur Engoron bírónak el kellett tiltania a személye és a bíróság tagjai elleni online uszítástól. A politikus ugyanis posztban követelte a bírósági jegyző eltávolítását, akiről egy fotó alapján azt állította, hogy Chuck Schumer demokrata párti szenátor barátnője, de keményen támadta Letitia James New York-i államügyészt és persze magát a bírót is, az eljárást pedig „boszorkányüldözésnek” minősítette. Az exelnök kijelentéseiből és hőbörgéseiből kitűnik, ahogy egyre fokozódik a nyomás, Trump egyre durvábban fenyegeti vélt vagy valós ellenségeit.

A republikánus előválasztás magabiztos előnnyel vezető Donald Trump ellen a polgári peres eljárás mellett több büntetőügy is leselkedik:

  • Áprilisban ő lett az első amerikai exelnök, aki ellen vádat emeltek, miután a manhattani kerületi ügyész üzleti csalással vádolta meg a Stormy Daniels pornósztárnak fizetett hallgatási pénzek ügyében.
  • Pár hónappal később, júniusban ő lett az első olyan exelnök, akinek szövetségi vádakkal kell szembenéznie. Az USA igazságügyi minisztériuma harminchét rendbeli bűncselekménnyel vádolta meg, többek között titkosított iratok (köztük atomtitkok) nem megfelelő kezelésével, az igazságszolgáltatás akadályozásával és hamis tanúzással.
  • Augusztus 2-án pedig Trump lett az első exelnök, aki ellen bejelentették, hogy vádat emelnek olyan feltételezett bűncselekmények miatt, amelyeket még hivatali ideje alatt követett el. A vád szerint Trump megpróbálta megváltoztatni a 2020-as elnökválasztás eredményét.
  • Ugyancsak választási csalással vádolja Trumpot a Georgia államban található Fulton megye kerületi ügyésze. Fani Willis szerint a politikus bizalmasaival együtt meg akarta hamisítani a 2020-as választás eredményét Georgia államban, ahol végül szűken, kicsit több mint tízezer szavazattal Joe Biden nyert.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!