A NATO-főtitkár bízik abban, hogy Lengyelország és Szlovákia a választások után is támogatni fogja Ukrajnát

2023. szeptember 29. – 21:01

Másolás

Vágólapra másolva

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár bízik abban, hogy Lengyelország és Szlovákia a jövőben is támogatni fogja Ukrajnát az Oroszországgal vívott háborúban, függetlenül a közelgő választások eredményeitő.

Szlovákiában most szombaton tartanak előrehozott parlamenti választást. Bár az ország eddig Ukrajna szilárd szövetségese volt, ez megváltozhat, ha a volt miniszterelnök, Robert Fico alakíthat új kormányt, ugyanis Fico ígéretet tett arra, hogy véget vet Ukrajna katonai támogatásnak.

„Bármilyen új kormányuk is lesz Szlovákiában, mi továbbra is le fogunk ülni a NATO-üléseken, és biztos vagyok benne, hogy megtaláljuk annak a módját, hogyan nyújtsunk támogatást Ukrajnának – ahogyan a háború kezdete óta minden választás után tettük ebben a szövetségben” – mondta Stoltenberg.

Lengyelországot a közelmúltig Ukrajna egyik legfőbb szövetségesének tekintették, de a két ország kapcsolata némiképp megromlott, mióta Lengyelország úgy döntött, hogy meghosszabbítja az ukrán gabonaimport tilalmát. Lengyelországban október 15-én tartanak majd parlamenti választásokat. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a múlt héten kijelentette, hogy Varsó nem küld több fegyvert Ukrajnának, mivel saját katonai arzenálját próbálja megerősíteni.

„Arra számítok, és bízom benne, hogy Ukrajna és Lengyelország megtalálja a módját annak, hogy ezeket a kérdéseket anélkül kezelje, hogy ez negatívan befolyásolná az Ukrajnának nyújtott katonai támogatást” – mondta Stoltenberg a Reutersnek adott interjújában.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!