Rácz András: Az őszi sorozás miatt idén valószínűleg már nem lesz Oroszországban mozgósítás

2023. szeptember 29. – 17:31

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnaptól Oroszország-szerte megkezdődik a sorköteles korú férfiak őszi behívása – kivéve néhány északi területet, ahol ez csak november 1-jén kezdődik el. Rácz András Oroszország-szakértő, a Corvinus Egyetem oktatója Facebook-posztjában arról ír, hogy emiatt valószínűleg nem lesz már idén mozgósítás, az orosz hadseregnek ugyanis nem lennének kapacitásai arra, hogy a behívott katonák mellett még további mozgósított erőket is tudjon kezelni.

Rácz azt írja, a hadsereg évente kétszer, tavasszal és ősszel toboroz tizenkét hónap szolgálati időre ciklusonként átlagosan 130-140 ezer behívott fiatalt. Az orosz védelmi minisztérium ígéretei szerint a sorköteleseket nem vetik be az ukrajnai háborúban, de Rácz szerint a sorkatonák is bőven végeztek a háborúhoz kapcsolódó szállítási, karbantartási feladatokat – még ha nem is kellett harcolniuk.

„Érdekesség, hogy idén először a tavaly annektált négy ukrán megyében is lesz sorozás. Az innen behívottak esetében nem egyértelmű, hogy nem fognak részt venni a háborúban: ha nem is harcoló alakulatként, de pl. árkokat ásva, erődítési munkákat végezve”

– írja Rácz. Szerinte mivel a teljes hadkiegészítési infrastruktúra arra van méretezve, hogy legfeljebb a félévente behívott sorkatonákat tudják kezelni, ezért a mostani sorozás után nagyon alacsony a valószínűsége annak, hogy megpróbálkoznának az oroszok még egy mozgósítással is.

„Sem laktanyai hely, sem kiképző, sem egyenruha, sem felszerelés nincs elegendő. Kiképzőből annyira hiány van (túl sokan estek el, illetve nyomorodtak meg), hogy már a tavaly ősszel behívottakat is tavaly tavasszal behívottak képezték elég sok helyen, és ezért is kellett 10-12 ezer fő szakkiképzését »kiszervezni« Belaruszba.”

Rácz szerint azért sem kockáztatná meg az orosz rezsim az újabb mozgósítást, mivel közeledik a jövő márciusra tervezett orosz elnökválasztás, egy ilyen lépés pedig újabb menekülési hullámmal, és súlyos gazdasági károkkal járna.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!